background img
banner
banner

Σε καλό δρόμο οι εξαγωγές τοπικών προϊόντων

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Με ιστορική διαδρομή από το 1842, το Τελωνείο Αιγίου, αποτελεί σημείο αναφοράς διαχρονικά για την εξαγωγική δραστηριότητα των προϊόντων της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων. Τη διετία της πανδημίας, το Τελωνείο β’ τάξεως του Αιγίου, εξαρτημένο από το Τελωνείο Πατρών, σημείωσε έσοδα 750.000€ για το 2020 και 1.170.000€ για το 2021. Η αύξηση 56% που είχε στα έσοδα πέρυσι, σε σχέση με τη χρονιά του lockdown, αποτυπώνει και επιστροφή στην κανονικότητα για τις επιχειρήσεις της Αιγιάλειας, που εξάγουν τα προϊόντα σε Ε.Ε. και τρίτες χώρες.

Τα έσοδα της Υπηρεσίας, προέρχονται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη, τα πρόστιμα σε ελέγχους και από τις εκποιήσεις για παραβάσεις νομοθεσίας (λαθρεμπόριο, αρχαιοκαπηλία κλπ) κατασχεμένων αυτοκινήτων. Η χωρική του αρμοδιότητα, περιλαμβάνει τον δήμο Αιγιαλείας και το μεγαλύτερο μέρος του δήμου Καλαβρύτων και απασχολεί 7 άτομα προσωπικό, εξαιρετικά λίγα για τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί.

Ραγδαία αύξηση της εμπορευματικής κίνησης

Η εμπορευματική εξαγωγική κίνηση του Τελωνείου σε τρίτες χώρες, αφορά μια σειρά προϊόντων όπως ελιές, ελαιόλαδο, κρασιά, μαύρη σταφίδα, ούζο, φέτα, γλυκά του κουταλιού, αποξηραμένα φρούτα, αλλά και πιπεριές τουρσί, μαστίχα, πραλίνα, μαλλιά προβάτων, και παλέτες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα προϊόντα που διακινούνται μέσω του Τελωνείου Αιγίου, είναι μαύρη σταφίδα, ελιές, κρασιά, λιπάσματα, ούζο, μαστιχόνερο αλλά και χαρτί και μέρη μηχανών.
Επίσης, μέσω του τοπικού Τελωνείου εξάγονται εκτός από ελιές και σταφίδα, φιάλες από γυαλί, μέρη όπλων (ΕΒΟ), οικοσυσκευές και μέρη για ρυμουλκόμενα οχήματα.
Ωστόσο, ο κύριος όγκος των προϊόντων εκτός Ε.Ε. με την καθαρή μάζα σε τόνους να διαμορφώνεται το 2020 σε 5,91 τόνους και να σημειώνει μεγάλη αύξηση 90% σε 11,2 τόνους το 2021.
Αντίστοιχα η στατιστική αξία σε ευρώ ήταν 14,3εκ το 2020 και 25 εκ το 2021, αύξηση 75% (Αναλυτικά στους πίνακες που ακολουθούν η κίνηση του Τελωνείου τόσο σε Ε.Ε. όσο και τρίτες χώρες).

Διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες λόγω Ηνωμένου Βασιλείου

Με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διπλασιάστηκαν σχεδόν το 2021 οι εξαγωγές με προϊόντα της Αιγιάλειας προς τρίτες χώρες (σταφίδα, οινοπνευματώδη, κρασιά, λάδι, ελιές βρώσιμες, εσπεριδοειδή). Αντίστοιχες ποσότητες απεστάλησαν με απλοποιημένες διαδικασίες, χωρίς τελωνειακό έλεγχο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντικείμενα του Τελωνείου Αιγίου εκτός από τις εισαγωγές και εξαγωγές, είναι η παρακολούθηση των φορολογικών αποθηκών των ποτοποιείων και οινοποιείων της Αιγιάλειας, οι έλεγχοι για την προστασία της δημόσιας υγείας και της νόμιμης κυκλοφορίας των οχημάτων, οι έλεγχοι στη διακίνηση των πετρελαιοειδών και του υγραερίου, του καφέ, των καπνικών και οινοπνευματωδών, η εκποίηση αποσυρόμενων, κατασχεμένων και εγκαταληφθέντων οχημάτων κλπ.

Συνεργαζόμενες υπηρεσίες με το Τελωνείο Αιγίου για τη διεκπεραίωση των αντικειμένων του είναι το Γραφείο Συγκοινωνιών Αιγίου, το Τμήμα Ασφάλειας Αιγίου, η ΔΥΟ Αιγίου και το Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας, το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Αιγίου.

Συναλλασσόμενοι με το Τελωνείο Αιγίου

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και συναλλάσσονται με το Τελωνείο Αιγίου είναι η Καβίνο ΑΕΒΕ (παραγωγή, εμφιάλωση και εξαγωγή ούζου, τσίπουρου και κρασιών), Αναστασόπουλος και Υιός ΟΕ (παραγωγή, εμφιάλωση και εξαγωγές ούζου), Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΕΒΟ, εισαγωγές μερών όπλων για συναρμολόγηση, Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών (εξαγωγές κορινθιακής σταφίδας και αποξηραμένων φρούτων), Ολυμπιακή Συσκευαστική ΑΕ (εισαγωγές εξαγωγές σταφίδας), Οινοφόρος ΑΕ (εξαγωγές κρασιών), Γ. Κιντώνης ΟΕ (εισαγωγές εξαγωγές κρασιών), Κάρλος Enterprises ΑΕ (εισαγωγές εξαγωγές μπανανών και ανανάδων), Τρίψας ΑΕ (εξαγωγές βρώσιμων ελιών), Αναστασίου Τρόφιμα ΑΕ, Γ. Δούσκας και ΣΙΑ ΕΕ (εξαγωγές βρώσιμων ελιών και ελαιολάδου), Τετράμυθος ΕΠΕ (εξαγωγές κρασιών), Κ. Κλωνής ΟΕ, Δ. Βουρδέρης και ΣΙΑ ΟΕ (εξαγωγές γλυκών κουταλιού), Θ. Θεοδωρόπουλος ΑΕ (εξαγωγές φουντελίνας) και οι Σ. Αγγελακόπουλος (εξαγωγές ελαιολάδου), Τσίτσας Ιωάννης (εξαγωγές κρασιών), Κληρονόμοι Κ. Κατσικώστα ΟΕ (εξαγωγές κρασιών), Βινικολ Ι & Ε.Π. Κροκιδάς & ΣΙΑ ΟΕ (εξαγωγές κρασιών) και Φίλιππος Λιγδόπουλος ΟΕ (εξαγωγές κρασιών).

Οι 27 άμβυκες διήμερων αποσταγματοποιών και τα 79 ΔΕΠΕ κατόχων αυτοκινήτων προσωρινής εισαγωγής, καθώς και κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων που δημοπρατούνται από το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού της Υπηρεσίας μας και καταβάλλουν το τέλος ταξινόμησης.

Στο νέο λιμένα Αιγίου αγκυροβολούν για τους χειμερινούς μήνες επιβατηγά πλοία της εταιρείας Ventouris Ferries εκ περιτροπής που πραγματοποιούν εργασίες συντήρησης και καθαρισμού και δύο κρουαζιερόπλοια της εταιρείας Mediterranean Majesty Inc. Κατ’ αυτό το διάστημα εφοδιάζονται με υλικά, τρόφιμα και καύσιμα μέσω της Υπηρεσίας μας και με ειδικές άδειες επισκευής για επιθεώρηση στα σωστικά μέσα τους.

Φορολογικές και άλλες αποθήκες

Επίσης, τηρούνται έξι φορολογικές αποθήκες. Οι εταιρείες Καβίνο ΑΕΒΕ, Ι.Κ. Αναστασόπουλος και Υιός ΟΕ, παραλαμβάνουν οινόπνευμα για παραγωγή προϊόντων, τα οποία οφείλουν Ε.Φ.Κ.
Οι εταιρείες Οινοφόρος ΑΕ, Τετράμυθος ΕΠΕ, Γ. Κιντώνης ΟΕ, Κληρονόμοι Κ. Κατσικώστα ΟΕ, οι οποίες παράγουν και διακινούν κρασιά στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξάγουν στο εξωτερικό. Σε κάθε παραλαβή αιθυλικής αλκοόλης γίνονται οι απαραίτητες ζυγίσεις, ογκομετρήσεις δεξαμενών και επαληθεύσεις.  Τηρείται μία αποθήκη εναπόθεσης στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr