background img
banner
banner

Ενστάσεις και προσφυγές με Αποκεντρωμένη σε ρόλο «διαιτητή»…

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο «ενισχυμένος» ρόλος της Οικονομικής Επιτροπής, οι αντικρουόμενες απόψεις ως προς την αξιολόγηση θεμάτων και πολιτικών, η αποδυνάμωση της συμπολίτευσης, η κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σε καίρια ζητήματα και κυρίως οι εκατέρωθεν ενστάσεις για αποφάσεις θεσμικών οργάνων, θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν το δημοτικό σκηνικό στην Αιγιάλεια τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα διλήμματα πολλά και τα κίνητρα άλλα τόσα… είτε σχετίζονται με διαφορετική πολιτική προσέγγιση, είτε με έμφαση και υπερβάλλοντα ζήλο για νομιμότητα, είτε για… κόντρα στην κόντρα, το βέβαιο είναι ότι φέρνουν αδιέξοδα… Ο δήμος Αιγιαλείας είναι αυτός που «φορτώνει» όσο λίγοι ίσως την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με υποθέσεις, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το αρμόδιο τμήμα της λαμβάνει αποφάσεις για πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν τον δήμο και τα οποία σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών.
Οι προσφυγές έχουν γίνει σε πολλές περιπτώσεις «μπαλάκι» που πετούν μια η δημοτική αρχή και μια η αντιπολίτευση, με την Αποκεντρωμένη να παριστάνει τον… διαιτητή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αξιοποιήθηκαν κι άλλα ελεγκτικά όργανα όπου η Επιτροπή του άρθρου 152.

Το ΄΄θρίλερ’’ με την υποκατάσταση του εργολάβου στην πλατεία

Πολύς λόγος έγινε και γίνεται για τις ενστάσεις των πέντε δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης που εξετάζονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και οι οποίες θέτουν θέμα νομιμότητας της ανάκλησης της έκπτωσης του εργολάβου, τονίζοντας πως ο δήμος θα μπορούσε να κρατήσει την εγγυητική του εργολάβου ύψους 60.000 ευρώ χρήματα που χάνει με την ανάκληση της έκπτωσης.

Οι προσφεύγοντες τόνισαν πως υπήρχαν ποινικές ρήτρες στη σύμβαση και μπορούσε ο δήμος να ζητήσει αποζημίωση την οποία χάνει λειτουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο.
Ένα άλλο μεμπτό σημείο για το οποίο ενίστανται οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι είναι γιατί την κήρυξη έκπτωσης την έκανε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας και βάσει νόμου έπρεπε ο ίδιος να κάνει και την ανάκληση της έκπτωσης και όχι η Οικονομική Επιτροπή όπως έγινε. Νεότερα από το… μέτωπο της Αποκεντρωμένης δεν υπάρχουν ενώ μόλις πριν μία εβδομάδα εστάλη ο πολυσέλιδος φάκελος της δημοτικής αρχής που απαντά στα σημεία των ενστάσεων.

Οι δημαιρεσίες ήταν η αρχή

Αυτή ήταν η τελευταία ένσταση που κατατέθηκε σε δημοτικό επίπεδο. Η πρώτη ήρθε γι’ αυτή τη δημοτική θητεία με το «καλημέρα» από την παράταξη του Χρήστου Γούτου μετά τις δημαιρεσίες, εκτιμώντας ότι η συγκρότηση των Επιτροπών είχε γίνει σε δυσαρμονία με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δημοτικά τέλη και τεχνικό πρόγραμμα πέρυσι

Ακολούθησε η προσφυγή της δημοτικής αρχής που προσέβαλε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου βάσει της εναλλακτικής πρότασης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, για τα δημοτικά τέλη και το Τεχνικό Πρόγραμμα. Στις 2 Ιανουαρίου του 2021 η Αποκεντρωμένη είχε απορρίψει τις προσφυγές της δημοτικής αρχής για τα τέλη που αφορούσαν κοινόχρηστους χώρους και χρήση βυτιοφόρων, έκανε ωστόσο δεκτές τις ενστάσεις της για τέλη ηλεκτροφωτισμού και Τεχνικό Πρόγραμμα.

Η απόφαση της Ο.Ε. για τροποποιήσεις στη μελέτη της πλατείας

Στη συνέχεια υπήρξε προσφυγή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής περί τροποποιήσεων της μελέτης για το έργο της πλατείας, την οποία και έκανε δεκτή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ωστόσο η δημοτική αρχή προσέφυγε στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 που έκανε δεκτή την προσφυγή του δήμου Αιγιαλείας κατά της υπ. αριθ. 28525/19-3-2021 απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δυνάμει της οποίας είχε αποδεχτεί ένσταση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης σχετικά με τη λήψη απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου για τις τροποποιήσεις στο έργο της ανάπλασης της πλατείας.

Ο διαγωνισμός για τη μεταφορά των απορριμμάτων

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης μεταφοράς των απορριμμάτων έπαιξε η ένσταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προς το Ελεγκτικό Συνέδριο όπου ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τη μεταφορά των απορριμμάτων με έκπτωση 1%, θέμα που στη συνέχεια πήγε από τη δημοτική αρχή στο 7ο Τμήμα που επίσης δικαίωσε την αντιπολίτευση.
Έκτοτε η μεταφορά γίνεται με απευθείας αναθέσεις λόγω και της έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται ο δήμος Αιγιαλείας.

Η πεζοδρόμηση της Μητροπόλεως

Ακολούθησε η ένσταση για την πεζοδρόμηση και τα κολονάκια της οδού Μητροπόλεως από τη μείζονα αντιπολίτευση που έγινε δεκτή από την Αποκεντρωμένη το προηγούμενο καλοκαίρι.
Υπήρχε θύελλα αντιδράσεων για την διακοπή της κυκλοφορίας στο ύψος του πάρκου των Υψηλών Αλωνίων με την δημοτική αρχή ν’ ανοίγει το δρόμο στις 31/10 όπως είχε υποσχεθεί.
Εντωμεταξύ σήμερα η Οικονομική Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει ή όχι την προσφορά του πρώτου μειοδότη για το έργο της ανάπλασης της οδού από το Παναγιωτοπουλέικο μέχρι και τα φανάρια της Μητροπόλεως.

Ο κανονισμός λειτουργίας και η τηλεδιάσκεψη

Στις 31 Μαρτίου του 2021 στο θέμα της αλλαγής του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, λίγο μετά την ψηφοφορία διαπιστώθηκε πως απουσίαζε καθώς δεν φαινόταν στην οθόνη της τηλεδιάσκεψης, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γούτου, Μιχάλης Κυριακόπουλος. Η Αποκεντρωμένη αποδέχθηκε την ένσταση της εν λόγω παράταξης με την αιτιολογία ότι δεν είχε γίνει ονομαστική ψηφοφορία.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη σε διαπαραταξιακή συνεδρίαση όπως αποφάσισε το Δ.Σ. Αιγιαλείας την περασμένη Τετάρτη.

Εν αναμονή της απόφασης για τα τέλη… περιμένει ο προϋπολογισμός

Τέλος, η μείζονα αντιπολίτευση έχει προσφύγει στην Αποκεντρωμένη για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη 2022. Από την έκβαση της ένστασης για τα δημοτικά τέλη θα εξαρτηθεί και ο νέος προϋπολογισμός που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί.

Για το θέμα των περσινών δημοτικών τελών αλλά και των φετινών σε συνάρτηση με τον προϋπολογισμό που καθυστερεί ο κ. Καλογερόπουλος είπε πως για τα περσινά τέλη θα θέσει σχετικό ερώτημα στην υπηρεσία και θα ενημερώσει στην επόμενη συνεδρίαση του Σώματος, ενώ για τον προϋπολογισμό, σημείωσε: ΄΄Θέλω να καταθέσουμε τον προϋπολογισμό για να μην έχουμε τα περσινά. Με εμποδίζει όμως η προσφυγή μέρους της αντιπολίτευσης. Τυπικά πρέπει να περιμένω την έκβασή της για να προχωρήσουμε στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού και ελπίζω να μην έχουμε κι εκεί ενστάσεις και προσφυγές. Τυπικά μπορούμε να κάνουμε τον προϋπολογισμό αλλά αν γίνει ένσταση που θα καταρτιστεί χωρίς τέλη;΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr