background img
banner
banner

Η οικοδομή… ξαναχτίζεται

ΑΥΞΗΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΤΑ 44% ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ!

Στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα επιστρέφει η οικοδομική δραστηριότητα στην Αιγιάλεια, καθώς καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση νέων οικοδομών, ανακατασκευών και αποπερατώσεων, γεγονός που ωφελεί σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο των κατασκευών, που τουλάχιστον επί μία δεκαετία «έπνεε τα λοίσθια». Την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος γύρω από την οικοδομή, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Υπηρεσίας Δόμησης δήμου Αιγιαλείας, η οποία, ως γνωστόν, εξυπηρετεί και τον δήμο Καλαβρύτων κάτι που, από την 1η Μαρτίου θα γίνεται μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο δήμων.

Μόλις 116 άδειες το 2014

Η χρονιά με τη χαμηλότερη οικοδομική δραστηριότητα στην Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα ήταν χωρίς αμφιβολία, το 2014 όπου είχαν εκδοθεί μόλις 116 νέες άδειες. Το 2021 ωστόσο ο αριθμός έρχεται να τετραπλασιαστεί, ενώ σε σχέση με τον αριθμό αδειών που εκδόθηκαν το 2020, υπάρχει μεταβολή της τάξεως του +44%! Η «βουτιά» είχε ξεκινήσει το 2013 όπου είχαν υποβληθεί πολύ λιγότερα αιτήματα από έναν χρόνο πριν, δηλαδή 176 από 285. Ακολουθήθηκε μία πτωτική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας μέχρι το 2017 όπου είχαν υπάρξει 183 εγγραφές. Αισθητή άνοδος υπήρξε το 2018 όταν άρχισε να φαίνεται μία σταθερότητα στην οικονομία της χώρας, όπου εκδόθηκαν 243 άδειες.

Μεγάλη αύξηση το 2021

Όπως κάνει γνωστό στο protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγιάλειας Ανδρέας Τσιγκρής, το 2020 εκδόθηκαν 313 άδειες και το 2021, 452. Οι άδειες αυτές αφορούν νέες οικοδομές, προσθήκες, νομιμοποιήσεις, ανακατασκευές και εργασίες αποπεράτωσης οικοδομών. Σε ό,τι αφορά εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας (επισκευές μικρής κλίμακας, αντικατάσταση κουφωμάτων, βαψίματα, διαρρυθμίσεις, στήσιμο ικριωμάτων, κλπ.), το 2020 έφτασαν τις 192 ενώ το 2021 τις 359, με μεταβολή της τάξεως του +33%. Μεταβολή +8% προκύπτει για τις άδειες κατεδαφίσεων όπου το 2020 σημειώθηκαν 13 και το 2021, 14. Οι αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών, βεβαιώσεις όρων δόμησης, προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών, το 2020 ήταν 146 και το 2021, 183 σημειώνοντας αύξηση 25%. Τέλος, το 2021 εκδόθηκαν δύο άδειες κεραιών κινητής τηλεφωνίας ενώ το 2020, καμία.

Ραγδαία ανάπτυξη στους οικισμούς της υπαίθρου στην Αιγιάλεια, αντίθετη η εικόνα στα Καλάβρυτα

Αναφορικά με το πού παρατηρείται η μεγαλύτερη κινητικότητα στην οικοδομή, ο κ. Τσιγκρής παρατήρησε πως ΄΄σε ό,τι αφορά την επαρχία του δήμου Καλαβρύτων, υπάρχει αύξηση κυρίως ως προς την ανέγερση ή ανακατασκευή ενοικιαζόμενων που βρίσκονται στην πόλη των Καλαβρύτων και όχι στα γύρω χωριά καθώς οι περιοχές αυτές είναι λιγότερο αναπτυσσόμενες. Έτσι μόνο το 20% της δραστηριότητας των Καλαβρύτων αφορά τα περίχωρα.

Στον αντίποδα, στον δικό μας δήμο παρατηρείται ακριβώς το αντίθετο. Στο Αίγιο υπάρχουν πολύ λίγες νέες οικοδομές και στις κοινότητες, την περιφέρεια δηλαδή, παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, στους οικισμούς και τις κοινότητες που υπάρχουν στην Ακράτα, στην Αιγείρα, την Ζαρούχλα ή ημιορεινές περιοχές, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και σημαντική αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας εν αντιθέσει με την έδρα του δήμου που παρουσιάζει πολύ μικρότερη κινητικότητα΄΄.

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις και για το 2022

Στο ερώτημα εάν εκτιμάται πως η αύξηση των οικοδομικών υλικών θα λειτουργήσει ανασταλτικά και να διακόψει την ανοδική πορεία της οικοδομής, ο κ. Τσιγκρής είπε πως τα μέχρι τώρα στοιχεία για το πρώτο διάστημα του 2022 δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. ΄΄Το στοιχείο που υπάρχει αυτή την στιγμή, το οποίο μπορεί να είναι και συγκυριακό, είναι ότι υπάρχει αύξηση και από την αρχή του 2022 ως τώρα. Για να καταθέσει κάποιος άδεια, την προετοιμάζει από τον προηγούμενο χρόνο. Χρειάζεται η ανάλογη μελέτη και οι επίσημες άδειες, είναι μια διαδικασία πολύμηνη. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ήδη πολλά αιτήματα και το τελευταίο δίμηνο έχουμε πάρα πολλές αιτήσεις. Αυτό σημαίνει πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα και το 2022 δείχνει αυτή την ανοδική τάση, η οποία βέβαια δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει΄΄, τόνισε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Αιγιαλείας.

Η προγραμματική σύμβαση δεν θα αλλάξει τα δεδομένα για την Υπηρεσία

Αναφορικά με το εάν θα αλλάξει κάτι στην υπηρεσία μετά την προγραμματική σύμβαση των δύο δήμων που εξυπηρετεί, τόνισε: ΄΄Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, αλλά στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι, όσον αφορά την λειτουργία της Πολεοδομίας και την παροχή υπηρεσιών που προσφέρει. Εξυπηρετούσαμε και τον δήμο Καλαβρύτων (από τα χρόνια που ανήκε στη Νομαρχία) και μετέπειτα με την Περιφέρεια και τώρα ως δήμος. Η υπηρεσία ήταν και συνέχισε να είναι Αιγιάλειας και Καλαβρύτων ταυτόχρονα και συνεχίζει από τον Καλλικράτη, από το ‘11 και έπειτα. Η μόνη διαφορά είναι πλέον στο νομικό πλαίσιο, καθώς προβλέπεται πλέον ότι ο κάθε δήμος θα πρέπει να έχει την δική του Πολεοδομία. Στον δήμο Καλαβρύτων όμως, δεν υπάρχει η δυνατότητα να υφίσταται, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Το μόνο που μπορεί να γίνεται, είναι μόνο προγραμματικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου μεταξύ των δήμων, μέχρι ο δήμος Καλαβρύτων να μπορέσει να αποκτήσει υπηρεσία. Αναλογικά και σύμφωνα με τα πληθυσμιακά κριτήρια που υπάρχουν, θα καλύπτουν και αυτοί ένα μέρος της δαπάνης για τις όποιες υπηρεσίες παρέχονται΄΄.

Να σημειωθεί πως η υπηρεσία έχει καταστήσει γνωστό στον δήμο το κοστολόγιο που υπάρχει βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της. Έτσι βάσει προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες που παρέχει στα Καλάβρυτα χρειάζεται περί τις 50.000 ευρώ ετησίως.

Μία υπηρεσία που ουσιαστικά καλύπτει δύο δήμους, είναι επαρκώς στελεχωμένη; Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσιγκρής επισημαίνει: ΄΄Από πλευράς του προσωπικού που εξυπηρετεί την υπηρεσία και σύμφωνα με τις ανακατατάξεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, είμαστε συνολικά δέκα άτομα. Υπάρχουν δύο διοικητικοί υπάλληλοι και οκτώ μηχανικοί. Έχουμε προσαρμοστεί στις ανάγκες της υπηρεσίας και φέρνουμε εις πέρας την αποστολή μας. Βεβαίως, αν είχαμε ακόμη δύο άτομα θα μας εξυπηρετούσε αρκετά. Όμως αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και έχουμε προσαρμοστεί, θέλοντας και μη΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr