background img
banner
banner

Να μεταφερθούν στον υπουργό τα τοπικά αγροτικά προβλήματα | ΦΩΤΟ

ΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Συνάντηση φορέων και συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, εν μέσω της πιο κρίσιμης καμπής για το αγροτικό. Η αναγκαιότητα ενίσχυσης του παραγωγού που βλέπει τα εισοδήματά του να «φυλλορροούν», κρίθηκε κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, όχι μόνο για να καταφέρει να βιοποριστεί αλλά και για να μπορέσει να ξαναπαράξει…

Ο κίνδυνος εγκατάλειψης της αγροτικής παραγωγής στην Αιγιάλεια είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ, ενδεχόμενο που θα αλλάξει το οικονομικό και κοινωνικό σκαρίφημα της περιοχής. Για να μην εγκαταλείψουν τη γη τους, οι αγρότες προχωρούν σε κινητοποιήσεις και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες μέσω των συλλόγων τους. Μία εξ αυτών και από τον Ανεξάρτητο Αγροτικό Σύλλογο το απόγευμα της Παρασκευής, με τοποθετήσεις που και έδωσαν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση και ήταν ενδεικτικές των προθέσεων των συμμετεχόντων. Ιδιαίτερη ανησυχία σκόρπισαν τα όσα ακούστηκαν περί αδυναμίας των παραγωγών φέτος να ρίξουν λιπάσματα και να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την παραγωγή τους, την οποία πολύ θα αφήσουν στη… μοίρα της μη περιμένοντας νέα σοδειά…

Να κλειστεί ραντεβού με τον νέο υπουργό…

Πρόεδρος και γραμματέας του Συλλόγου ζήτησαν από τους βουλευτές να κλείσουν ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων όπως τους προτάθηκε. Από τον δήμαρχο ζήτησαν τη στήριξη του δήμου Αιγιαλείας διότι το αγροτικό αγγίζει από τον πρώτο ως τον τελευταίο δημότη… Αντιπροσωπευτική της κατάστασης που επικρατεί ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου που έκανε λόγο για «άδεια αγορά» και «νεκρή πόλη» εξαιτίας της καταβαράθρωσης των αγροτικών εισοδημάτων, τονίζοντας πως το αγροτικό ζήτημα είναι αιγιώτικο πρόβλημα και ότι υπάρχουν μαγαζιά που περνούν οι μέρες και δεν ανοίγουν καν το ταμείο τους…

Στη σύσκεψη παρέστησαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής, του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου, ο πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ Μαρίνος Σκανδάμης, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ του δήμου Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κυριακόπουλος, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» ο Παναγιώτης Μαρινόπουλος, εκ μέρους της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» ο Γιώργος Κουβαράς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος, πρόεδροι συνεταιρισμών κ.ά.

΄΄Να δοθεί αποζημίωση κατευθείαν στον παραγωγό και στη συνέχεια απόσυρση των αποθεμάτων΄΄

Ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος μίλησαν για μία ζοφερή, άσχημη πραγματικότητα, τονίζοντας πως εδώ και τρία χρόνια ο Σύλλογος ενημερώνει τους βουλευτές ζητώντας παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να έχει πάρει κάποια ουσιαστική απάντηση. Όπως είπε, δεν αρκεί η κατανόηση κι ένα χτύπημα στην πλάτη, αλλά η έμπρακτη δραστηριοποίηση με συνεχή όχληση προς τον αρμόδιο υπουργό και επικέντρωση στα θέματα των παραγωγών της περιοχής, τα προϊόντα των οποίων έχουν τεράστιες απώλειες, τόσο μεγάλες που μπορεί να μην ξαναπαραχθούν. Μίλησε για τις εισαγωγές των εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες σε εξευτελιστικές τιμές γεγονός που βγάζει τα ντόπια εκτός αγοράς, φέροντας ως παράδειγμα ότι και προχθές εισήχθησαν πάλι τουρκικά με 0,35 ευρώ το κιλό, διαδικασία επικίνδυνη αφού αναμειγνύονται με τα εγχώρια. Για τη σταφίδα είπε πως το υπουργείο οφείλει άμεσα να δώσει αποζημίωση κατευθείαν στον παραγωγό ώστε να μπορέσει να κινηθεί και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να παράξει και του χρόνου και στη συνέχεια να προχωρήσει στην απόσυρση των αποθεμάτων καθώς είναι απαραίτητο να αδειάσουν οι αποθήκες για να μπει το νέο προϊόν. Τόνισε πως πρέπει να παραμείνει η συνδεδεμένη τουλάχιστον για μία πενταετία ως τη νέα ΚΑΠ, ενώ μίλησε και για την αναδιάρθρωση της σταφίδας για την οποία πολλές υποσχέσεις έχουν δοθεί χωρίς αποτέλεσμα.

Πώς οι σταφιδοπαραγωγοί απώλεσαν χιλιάδες ευρώ

Με παραδείγματα και επεξηγήσεις, ο γραμματέας του Συλλόγου Κώστας Γιάχος παρουσίασε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σταφιδοπαραγωγοί. Για παράδειγμα, είπε πως αν ένας παραγωγός πέρυσι με έξι τόνους μαύρη κορινθιακή σταφίδα και με 1,55 το κιλό, έλαβε 9.300 ευρώ και συνολικά (με δεδομένη τη μείωση των επιδοτήσεων που έχει ξεκινήσει από το 2014 και έχει κατρακυλήσει κάτω από το 50%), με 4.500 ευρώ που είναι ο μέσος όρος των επιδοτήσεων, έλαβε 13.800 ευρώ μεικτά, από αυτά και μονάχα από την σταφίδα, έχει απολέσει 6.000 ευρώ με το 1 ευρώ που “λείπει”. ΄΄Εμείς, έχουμε πληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα το σύνολο των επιδοτήσεων και το σύνολο της παραγωγής και τα επόμενα χρήματα που προβλέπονται για εμάς, είναι μια μικρή επιδότηση τον μήνα Μάιο η οποία αφορά 50 ευρώ ανά στρέμμα, με το μέσο όρο επιδοτούμενων στρεμμάτων τα 25. Από εκεί και πέρα, τα επόμενα χρήματα που πρόκειται να λάβει ο εκάστοτε σταφιδοπαραγωγός είναι από τον μήνα Οκτώβριο και… βλέπουμε. Πώς θα ζήσει η οικογένειά του; Πώς θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς και της ακρίβειας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία; Δεν κάνουμε πολιτική. Εδώ μιλάμε για βιωσιμότητα με νούμερα. Σαν παραγωγοί είμαστε σε αδιέξοδο και το ζήτημα πλέον είναι επιβίωσης και μόνο. Το 1,40 που υποσχέθηκε ο πρώην υπουργός θα γίνει ή ήταν μια λύση του στυλ “ρίχνω την μπάλα στην εξέδρα”; Δεν έχει υπάρξει ποτέ καμία γραπτή δέσμευση΄΄, ανέφερε ο κ. Γιάχος, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων: ΄΄Οι Αιγιαλείς παραγωγοί θα έπρεπε να έχουν άλλη αντιμετώπιση από την πολιτεία και γενικά όλους τους φορείς. Δεν είμαστε τυχαίοι επαγγελματίες. Κρατάμε ένα μεγάλο μέρος της εθνικής οικονομίας στα χέρια μας και θέλουμε να λαμβάνουμε τα ανάλογα της προσφοράς μας΄΄

Ο κ. Τσιγκρής δήλωσε «παρών» και στο… πλευρό των παραγωγών χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ότι μπορεί να επηρεάσει τον υπουργό. Η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στις προσπάθειες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής, κάνοντας λόγο για μία πολυεπίπεδη κρίση, που σχετίζεται με το ενεργειακό, την ακρίβεια και το αγροτικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ψευδεπίγραφα μέτρα. Ο κ. Σκανδάμης είπε πως χρειάζεται κινητοποίηση για να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπεια του αγρότη γιατί χωρίς αγροτική παραγωγή Ελλάδα δεν υπάρχει.

Καλογερόπουλος:  ‘’Ο δήμος θα πράξει το καλύτερο που μπορεί, κάνοντας μερικές μικρές ελαφρύνσεις με προσωρινό χαρακτήρα’’

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας είπε πως σημασία έχει τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας στην πράξη, τονίζοντας πως το θέμα μπορεί να λυθεί άφθαρτα και τεκμηριωμένα, ζητώντας από τη διοίκηση του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου να καταγράψει τα προβλήματα και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν για την επίλυσή τους και να τα θέσουν υπ’ όψιν του. ΄΄Πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνατότητες, γιατί έχει συμβεί να μιλάμε για τα “θέλω” μας δίχως να ξέρουμε τι μπορούμε. Η σταφίδα είναι ένα προϊόν που πρέπει να έχει μια ειδική αντιμετώπιση, καθώς μιλάμε για ένα αγαθό που έχει μια δυναμική ευρωπαϊκού επιπέδου. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ωφέλιμο να βλέπουμε το τώρα, ή το τι πετυχαίνουμε σήμερα. Η βαθύτερη ουσία είναι, τι καλούμαστε να επιτύχουμε σε βάθος χρόνου, που θα μπορούσε να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση στο μέλλον. Το θέμα είναι να “χτιστεί” τώρα, κάτι το οποίο θα μπορεί να μας δώσει καρπούς στα επόμενα χρόνια. Τα αγροτικά προϊόντα – και κυρίως η σταφίδα η οποία είναι το “δέντρο” που κρατάει τα κλωνάρια της τοπικής οικονομίας – είναι εκείνα που πρέπει να προασπίζουμε και να αναδεικνύουμε΄΄, τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος, ενώ σημείωσε και τα εξής: ΄΄Πρέπει να υπάρξει η πρωτοβουλία σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση, στα πλαίσια του λογικού. Ο δήμος θα πράξει ούτως ή άλλως το καλύτερο που μπορεί, κάνοντας μερικές μικρές ελαφρύνσεις με προσωρινό χαρακτήρα, που γίνεται να παίξουν ρόλο. Μιλάμε για το 2% ή το 3% στην συνολική επιβάρυνση, που δεν θα δώσει μεν “οξυγόνο” στον παραγωγό, αλλά είναι σίγουρα κάτι θετικό και καλό. Η πρόθεση μας είναι να συνεισφέρουμε, πιθανότατα με παρεμβάσεις στο εθνικό κοινοβούλιο, αλλά και σε κάθε περίπτωση να δώσουμε το ιδανικότερο που έχουμε για την ανακούφιση των αγροτών στην καθημερινότητα, αλλά πρωτίστως και στο εγγύς μέλλον΄΄.

Γούτος: “Η σταφίδα για την περιοχή μας είναι ζήτημα “ζωής και θανάτου” είτε το θέλουμε, είτε όχι”

Ο Χρήστος Γούτος έκρινε πως πρέπει να γίνει μία επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα, λέγοντας: ΄΄Η δέσμευση του πρώην υπουργού ακόμα υπάρχει και βεβαίως ισχύει, ότι θα επιδοτηθεί το εισόδημα του αγρότη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο νέος υπουργός δεν πρέπει να ενοχληθεί από εμάς, πιστεύω ότι πρέπει να του υπενθυμίσουμε την διαβεβαίωση που πήραμε. Ο κάθε υπουργός δεν κάνει του κεφαλιού του, κινείται επάνω σε χαρτοφυλάκια και υποσχέσεις, συμφωνίες και πρωτόκολλα που έχουν δρομολογηθεί. Νομίζω ότι μία επίσκεψή μας στο υπουργείο έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Πρέπει να υπάρξει μια συσπείρωση από τους βουλευτές μας, κάθε τοπικό σύλλογο, από τον δήμο και κάθε ενεργό πολίτη, ώστε να εκδηλωθεί μια δυναμική κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση. Η σταφίδα για την περιοχή μας είναι ζήτημα “ζωής και θανάτου” είτε το θέλουμε είτε όχι. Οι αγροτικές οικογένειες στον δήμο είναι πάρα πολλές και αυτές κινούν τα “νήματα” σε κάθε τομέα, κάθε κλάδο, σε οικονομικό επίπεδο. Η αύξηση των προϊόντων καθιστά το αγροτικό επάγγελμα ασύμφορο και απαγορευτικό. Πώς θα μπορέσουμε να έχουμε νέα γενιά αγροτών με αυτές τις συνθήκες; Ποιος αγρότης γονέας θα ωθήσει το παιδί του να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα όταν δεν θα μπορεί να ζήσει από αυτό; Όσον αφορά τον δήμο και όπως εύστοχα τοποθετήθηκε ο κ. Μαρινόπουλος, θα πρέπει ως Δημοτικό Συμβούλιο να εξετάσουμε πάλι τις περιπτώσεις μία – μία και να δούμε τις αυξήσεις στην άρδευση καθώς το νερό είναι το βασικό αγαθό που χρειάζεται η αγροτική παραγωγή και ο κάθε παραγωγός΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr