background img
banner
banner

Αυξάνονται οι εισροές προσφύγων

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ¨ΚΥΜΑ¨ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο κόσμος της Ουκρανίας και πολύ περισσότερο οι Έλληνες που έχουν απομείνει στην πολύπαθη χώρα της Βόρειας Ευρώπης, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν σιγά – σιγά τι συμβαίνει και πόσο διαφορετικά είναι όλα πια στον τόπο τους, τον τελευταίο μήνα. Πολύς κόσμος τις πρώτες μέρες και φεύγοντας από το σπίτι του ή την πόλη του πίστευε… ότι θα λείψει για λίγες μέρες και πως θα επιστρέψει. Πολλοί νόμιζαν ότι αυτό που συμβαίνει γύρω τους, είναι κάτι στιγμιαίο και παροδικό. Όμως δεν ήταν.

Τα δέκα άτομα Ουκρανοί πολίτες που λογίζονται πλέον ως… ¨Κάτοικοι Αιγιάλειας¨ πρόκειται να υπερτριπλασιαστούν μέχρι τις αρχές Μαΐου, καθώς οι εισροές γίνονται ολοένα και πιο πολλές στην Αχαΐα και σε όλες σχεδόν τις περιοχές της. Όμως πλέον οι συνθήκες, τα γεγονότα και οι συνεχείς εχθροπραξίες που τελούνται καθημερινά σε όλη σχεδόν την χώρα, έχουν αρχίσει να “αλλάζουν” το σκεπτικό και τις ελπίδες των ανθρώπων.

Η εσωτερική μετανάστευση στην Ουκρανία έχει αυξηθεί κατά 80%, ενώ μέχρι στιγμής πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την χώρα, με τους 80 χιλιάδες τουλάχιστον από αυτούς να είναι Έλληνες της διασποράς. Τα πιο “ήσυχα” μέρη της χώρας, είναι οι περιοχές κοντά στα σύνορα με Ρουμανία και Πολωνία, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας δεν έχουν ακόμα δραστηριοποιηθεί.

Οι Αιγιαλείς έχουν ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά τους στον πολύπαθο Ουκρανικό λαό

Πολλοί Έλληνες της διασποράς από την άλλη, έχουν εγκαταλείψει την χώρα και έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, με κάποιους λίγους από αυτούς μάλιστα να “φέρουν” μαζί τους και Ουκρανούς πολίτες, προκειμένου αυτοί να αρχίσουν μια νέα ζωή μακριά από τον πόλεμο και την θλίψη. Έτσι, στην Αχαΐα σύμφωνα με υπολογισμούς έχουν καταφθάσει πάνω από 250 άτομα οι οποίοι φιλοξενούνται σε φιλικά σπίτια ή τους έχουν παραχωρηθεί δωμάτια για διαμονή.

Στην Αιγιάλεια, από αυτούς υπολογίζεται ότι έχουν καταλήξει περίπου 15 άτομα αυτή την στιγμή, είτε πρόκειται για Ουκρανούς με καταγωγή από την Ελλάδα, είτε για Ουκρανούς πολίτες που πρόκειται να “στήσουν” μια νέα ζωή στην περιοχή. Στην Μαριούπολη που είναι και η περιοχή όπου κατά πάσα πιθανότητα θα “πέσει” στα χέρια των Ρώσων στο 100% της, Έλληνες πλέον δεν υπάρχουν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ενώ και το ελληνικό προξενείο της πόλης, έχει κλείσει.

¨Κύματα αγάπης¨ από δήμο Αιγιάλειας, Ιερά Μητρόπολη, Σχολεία αλλά και ιδιώτες

Την ίδια στιγμή, ο δήμος Αιγιαλείας και μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου να εκφράζεται σύσσωμο θετικά, αποφάσισε και πραγματοποίησε έκφραση αλληλεγγύης και αποστολή βοήθειας σε όσους πλήττονται από αυτόν τον άδικο πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Με γρήγορες διαδικασίες, αποφασίστηκε να μαζευτούν φάρμακα, σκευάσματα και υγειονομικό υλικό στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης” και πιο συγκεκριμένα στον χώρο του κυλικείου, την προηγούμενη εβδομάδα. Να σημειωθεί επίσης, ότι και η Ιερά Μητρόπολη Αιγιαλείας με πρωτοβουλία του ίδιου του Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου, αλλά και τα σχολεία της περιοχής με ανάλογη κινητοποίηση, έχουν μαζέψει και αποστείλει ήδη αρκετά τρόφιμα και φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και προϊόντα άμεσης βοήθειας για τους αμάχους του πολέμου. Να τονιστεί δε, πως αρκετοί μεμονωμένοι πολίτες μέσω των Χαμόγελο του Παιδιού, Ερυθρού Σταυρού ή των Γιατρών του Κόσμου στέλνουν καθημερινά ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και μεμονωμένες περιπτώσεις σχολείων της περιοχής.

Μεγάλη κινητοποίηση  ανθρωπιστικής βοήθειας και από την Π.Δ.Ε.

Μέχρι την περασμένη Πέμπτη 24 Μαρτίου συνεχίστηκε η συγκέντρωση προϊόντων, φαρμάκων, πάσης φύσεως υλικού και τροφίμων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αποσταλούν σε οικογένειες των Ελλήνων που αντικρίζουν το βίαιο “πρόσωπο” του πολέμου στην Ουκρανία Το υγειονομικό υλικό που συγκεντρώθηκε και σήμερα πρόκειται να ταξιδέψει στην βόρεια Ευρώπη, αφορούσε αντιβιοτικά, αιμοστατικές γάζες, καθετήρες και αντιβακτηριδιακά επιθέματα, επιδέσμους και αποστειρωμένα γάντια, συστήματα ορού, νιφουροξαζίδη και ενεργοποιημένος άνθρακας, ταλκ και φυσιολογικοί οροί, ασπιρίνες και αντιυπερτασικά και τέλος, θερμόμετρα του λεπτού. Η αποστολή του υλικού γίνεται σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η ανταπόκριση διαφόρων φορέων, επιχειρήσεων και απλών πολιτών ήταν πολύ σημαντική και η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Τέλος να σημειωθεί ότι συγκεντρώθηκαν επίσης, κονσέρβες παντός τύπου, γάλα και δημητριακά, ζυμαρικά και σκευάσματα άρτου, όσπρια και δύο ειδών αλεύρια όλων των χρήσεων.

Όλα τα προϊόντα που αποστέλλονται μέσω Συλλόγων, Εκκλησίας ή Οργανωμένων αποστολών ¨βρίσκουν στόχο αγάπης¨!

«Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος της Αιγιάλειας έχει ευαισθητοποιηθεί πάρα πολύ για αυτό που συμβαίνει και ζει ο απλός κόσμος στην πατρίδα μου. Νομίζω ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε μεγάλη βοήθεια, από τον απλό λαό ως και τον δήμο Αιγιάλειας, από την εκκλησία μέχρι και τις σχολικές μονάδες. Είναι πολύ όμορφο και συγκινητικό όλο αυτό και σαφώς, οι Αιγιαλείς στέλνουν ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης» ανέφερε στo protionline.gr η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνίας και Μετάφρασης του Συνδέσμου Ελληνικής Σερβικής και Ουκρανικής Φιλίας – Συνεργασίας Άλλα Μαξιμιούκ – Κόσκορη.

Σε άλλη ερώτηση για αν τα τρόφιμα και τα φάρμακα που μαζεύονται από τις διάφορες “επιχειρήσεις” που συντελούνται συχνά αυτές τις μέρες στην περιοχή της Αιγιάλειας, διαβεβαίωσε ότι οι Σύνδεσμοι και οι Σύλλογοι που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας τέτοιες αποστολές, καταλήγουν πάντα στο “στόχο” τους και ότι τα κουτιά τα παραλαμβάνουν στην Ουκρανία ομάδες ανθρώπων που τα διοχετεύουν σε άμαχο πληθυσμό και όσους έχουν απόλυτη ανάγκη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr