background img
banner
banner

Εντυπωσιακή αύξηση του διαχωρισμού στην πηγή

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Θετικός όσο και ελπιδοφόρος για τη συνέχεια είναι ο απολογισμός της δημοτικής αρχής στο θέμα της ανακύκλωσης απορριμμάτων για το έτος 2021, καθώς τα νούμερα φανερώνουν σημαντική αύξηση σχεδόν κατά 100% σε σχέση με δύο χρόνια πριν! Αυτομάτως, η πορεία της ανακύκλωσης και η υιοθέτησή της από υπολογίσιμη μερίδα των πολιτών, γεννά αισιοδοξία ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση, πράγμα που σημαίνει μείωση των μεταφερόμενων απορριμμάτων άρα και εξοικονόμηση πόρων για τον δήμο.

Είναι γεγονός ότι από την αρχή της θητείας της, η δημοτική αρχή «επένδυσε» πολλά στη λύση της ανακύκλωσης, και στην ενίσχυση του διαχωρισμού στην πηγή, με την αντιδημαρχία Καθαριότητας να λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες αφύπνισης και ενεργοποίησης των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση. Ο δημοφιλής «Λαμποίκος», τα ραντεβού, οι «πράσινες γωνιές» φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς, όχι βέβαια σε σημείο να μην υπάρχουν ανακυκλώσιμα στους κάδους με τα οικιακά σύμμεικτα αλλά στο να παρουσιάζεται σταδιακά υψηλή αύξηση των ποσοτήτων που αποστέλλονται στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Τα ζυγολόγια των απορριμμάτων την περίοδο της πανδημίας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έκανε γνωστά στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, ΄΄το 2021 συγκεντρώθηκαν 1.554,93 τόνοι ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, όταν το 2020 ήταν 1.203,71 ενώ το 2019 ήταν μόλις στους 779,67 τόνους. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση της τάξης του 99,5% μέσα σε δύο χρόνια΄΄. Να σημειωθεί ότι το 2020 είχε σημειωθεί αύξηση έναντι του 2019 σε ποσοστό 54%.

΄΄Είναι το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2019, συνεχίστηκε και όπως βλέπουμε, κλιμακώνεται θετικά, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικά μεγέθη ως προς την αύξηση της ανακύκλωσης. Και βέβαια είναι η απόρροια μιας συνολικής προσπάθειας, που στηρίζεται αφενός στην υπηρεσίες του δήμου μας κι αφετέρου στη συνέπεια των πολιτών. Αξίζει σε όλους ένα μεγάλο «μπράβο» γιατί φαίνεται πως έχουμε αντιληφθεί πως η ανακύκλωση είναι το πιο σημαντικό «όπλο» για σωστή διαχείριση των απορριμμάτων΄΄, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Καραΐσκος παρέθεσε ενδιαφέροντα αθροιστικά στοιχεία και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προπερασμένη εβδομάδα, λέγοντας: ΄΄Το 2020, βάσει ζυγολογίων, είχαμε 17.661 τόνους απορρίμματα. Το 2021 που άνοιξε λίγο ο covid, φτάσαμε τις 18.143,59. Φέτος, με τα δεδομένα που έχουμε και κατ’ εκτίμηση μετά από επικοινωνία με άλλους δήμους, ενδεχομένως να φτάσουμε και τους 19.000 τόνους. Όταν ξεκινήσαμε είχαμε 680 τόνους ανακύκλωση με 45% υπόλειμμα. Το 2020 είχαμε 1.203,71 τόνους. Φέτος έχουμε 1.554,93 τόνους. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από αυτή τη εξέλιξη΄΄.

Εκτίμηση για μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων το 2022

Ήδη πάντως φαίνεται πως από τη στιγμή που αρχίζουν να αποσύρονται ένα – ένα τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και θεωρείται βέβαιο ότι το 2022 θα αυξηθεί ο συνολικός όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων. Μέγα ζητούμενο είναι βέβαια η ανακύκλωση να ξεπεράσει κατά πολύ τους 2.000 τόνους κάτι που φαίνεται εφικτό αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς. Ήδη, σύμφωνα με λεγόμενα του αντιδημάρχου, μόνο την Τσικνοπέμπτη υπήρξε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής απορριμμάτων κατά 25%!

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι σύντομα, η αντιδημαρχία Καθαριότητας πρόκειται να πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα την ανακύκλωση με σκοπό να ενημερώσει περαιτέρω τους πολίτες αλλά και να παρουσιάσει τις επόμενες κινήσεις της προς αυτή την κατεύθυνση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr