background img
banner
banner

Το… ακαθόριστο της Σχολής Οίνου και Αμπέλου

«ΦΡΕΝΑΡΕ» ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Η αδιευκρίνιστη μορφή της Σχολής Οίνου και Αμπέλου στην Αιγιάλεια, η βαθμίδα λειτουργίας της, το άγνωστο πρόγραμμα σπουδών, η στέγασή της, ήταν οι λόγοι που έθεσε η αντιπολίτευση και δεν ενέκρινε την εισήγηση της δημοτικής αρχής που ουσιαστικά ζητούσε τη σύμφωνη γνώμη της για τη συμπόρευση με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αδιαπραγμάτευτη για όλους η διατήρηση του ΑΕΙ Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, ανεξάρτητα από την όποια άλλη σχολή που πολύ δύσκολα θα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου.

Ο αντιδήμαρχος με αντικείμενο την τριτοβάθμια εκπαίδευση Γρ. Τριανταφυλλόπουλος είπε πως οι παρατάξεις Γούτου και Ψυχράμη έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, τονίζοντας μάλιστα πως ο κ. Γούτος προτείνει συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή για λειτουργία μιας μορφής κολεγίου με δίδακτρα, καλώντας τον να αποσύρει την πρόταση. Όπως είπε, ΄΄είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση μας, δεν εμπλέκουμε τη συζήτηση με την πανεπιστημιακή σχολή Φυσικοθεραπείας. Υπάρχει ανάγκη διασύνδεσης της αγροτικής οικονομίας με τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Μπορούμε σε αυτή τη φάση παρότι η αφορμή δεν μας εξυπηρετεί (μπήκε ανταποδοτικά για να φύγει η Φυσικοθεραπεία) να το συζητήσουμε δεδομένης της βαρύτητας που έχει.

Εάν όλοι αυτοί οι φορείς έχουν αποφασίσει να κάνουν μία διαφορετική σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την εκπαίδευση, δεν θέλουμε να μείνουμε απέξω΄΄. Έκανε μάλιστα γνωστό πως στα ΙΕΚ μπήκε ειδικότητα Αμπέλου και Οίνου και ενεγράφησαν μόνο δέκα άτομα και μόλις δύο έκαναν πρακτική άσκηση.

Αδιαπραγμάτευτη η διατήρηση της Φυσικοθεραπείας

΄΄Με τις υπάρχουσες βαθμίδες εκπαίδευσης δεν μπορούμε να συζητάμε για πανεπιστημιακή σχολή Αμπέλου και Οίνου. Θα πρέπει να συζητάμε όταν θα δούμε τη μελέτη σκοπιμότητας που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια με 100.000 ευρώ όπου θα μας λέει τι προβλέπεται κι αν θα μπορεί να σταθεί αυτή η σχολή στην περιοχή. Έχουμε απευθείας επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, την Περιφέρεια, την Αμερικανική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Τους είπαμε εάν χρειαστούν εγκαταστάσεις είμαστε εδώ. Έχουμε την εγγύηση της Περιφέρειας πως ό,τι γίνει θα γίνει ισόρροπα με τους άλλους νομούς. Κρίνω σκόπιμο το Δημοτικό Συμβούλιο να δώσει σύμφωνη γνώμη΄΄.

Πρότεινε δε, το Δ.Σ. να εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του στην προοπτική συνέργειας του δήμου με φορείς που θα συμβάλουν στη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη δημόσια εκπαιδευτική διαδικασία. Η προοπτική αυτού του εγχειρήματος είναι στοχευμένη στο πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής της χώρας για την παιδεία και πρέπει να βρει αρωγό τον δήμο. Επίσης, πρότεινε να αποφασιστεί ότι το Δ.Σ. επαναλαμβάνει την αταλάντευτη θέση του δήμου και της τοπικής κοινωνίας για διατήρηση του ΑΕΙ Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο.

Ένα πρόγραμμα της Γεωργικής Σχολής;

Ο κ. Γούτος είπε πως ΄΄σίγουρα θέλουμε τις σχολές και θα τις υποστηρίξουμε. Είναι μία πρόταση του Πανεπιστημίου για την περιοχή μας και δεν έχει σχέση με τη Φυσικοθεραπεία. Είναι ένα πρόγραμμα της Γεωργικής Σχολής και το ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου για την προώθηση προϊόντων. Δεν έχει τη δική μας ανάγκη θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Εμείς θέλουμε πανεπιστημιακές σχολές κι αυτό δεν είναι΄΄.

«Έπρεπε να έχει κληθεί ο Πρύτανης»

Η κ. Ψυχράμη υπενθύμισε πως είχε στείλει πρόταση για ειδική συνεδρίαση με προσκεκλημένο τον Πρύτανη, κάτι που δεν έγινε, λέγοντας πως ΄΄μόνο αυτός έχει την πρόταση για την περιοχή μας, δεν χρειάζεται να μην μιλάμε εμείς για τις δυνατότητες της περιοχής. Είναι σαφείς οι δυνατότητες και τις έχουμε ξαναπεί. Όλα ξεκινούν από ένα βήμα κι εμείς για να πάρουμε απόφαση έπρεπε να ξέρουμε. Εμείς δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το πρόγραμμα σπουδών΄΄.΄΄Εμείς δεν συμφωνούμε, πολύ περισσότερο εάν μιλάμε για κολέγιο με δίδακτρα και περιέχει και την έννοια ανταλλάγματος. Ο τομέας ανήκει σε πανεπιστημιακού επιπέδου σχολή κι αυτό δεν θα είναι. Έχω πολύ μεγάλη επιφύλαξη, δεν παρέχεται καμία εγγύηση για το εάν θα είναι δημόσια η σχολή κι αν θα έχει πλήρη και ισότιμη αξία με πανεπιστημιακή σχολή΄΄, τόνισε ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.
Επί του θέματος, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν «λευκό».


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr