background img
banner
banner

Πάσχα στο χωριό αλλά με… φειδώ λόγω ανατιμήσεων και ακρίβειας

‘‘ΧΑΜΗΛΑ’’ Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Προσμένοντας τις άγιες ημέρες του Πάσχα, οι επαγγελματίες ξενοδόχοι της Αιγιάλειας αλλά και όλοι οι κλάδοι που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό και με την επισκεψιμότητα, βρίσκονται μπροστά στο αξεπέραστο εμπόδιο της μετριότητας για άλλη μια χρονιά. Οι ημιορεινοί – ορεινοί προορισμοί που σε αλλοτινές εποχές έσφυζαν από κρατήσεις και… ζωή, σήμερα και για άλλη μια χρονιά βρίσκονται μπροστά σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο έχει τρεις βασικές παραμέτρους που επικυρώνουν αυτόματα και την προβληματική κατάσταση που διανύει ο τόπος: Τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, την κακή ψυχολογία του κόσμου και τις τρομερές αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια.

Covid-19 – Ακρίβεια… σημειώσατε ¨διπλό¨

Το κόστος διαβίωσης και οι οικονομικές αλλαγές τους τελευταίους μήνες και κυρίως από το περασμένο καλοκαίρι και έπειτα, έχουν αναγκάσει σχεδόν όλους να… αναθεωρούν τα πάντα. Η Αιγιάλεια “πληρώνει” και αυτή μαζί με όλη την χώρα, το μεγάλο τίμημα της τεράστιας αλλαγής που βιώνει ο λαός και υφίσταται κάθε επαγγελματικός τομέας και κλάδος. Έτσι, μια από τις… αυτονόητες συνήθειες των Ελλήνων τα τελευταία 80 και πλέον χρόνια, δηλαδή το “Πάσχα στο χωριό” φέτος τείνει να γίνει… “Πάσχα με φειδώ”. Και αν υπήρχε μία “γερή” δικαιολογία ώστε να μην κινηθούν ικανοποιητικά τα καταλύματα της περιοχής τα προηγούμενα 2 χρόνια (ο κορωνοϊός) φέτος μόνο αυτός ο λόγος δεν μπορεί να είναι! Κατά πως φαίνεται ο κόσμος επέστρεψε πάρα πολύ γρήγορα στην κατάσταση της προ του ιού εποχής, σε σημείο να μην θυμάται καν το covid-19. Ή ακόμα χειρότερα, να μην ασχολείται με αυτόν πια. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν ο μέσος καταναλωτής… αντικρίζει τον άδειο κουμπάρα του όπου τον υποχρεώνει σε ακυρώσεις αναψυχής, λόγω της μεγάλης ακρίβειας, των ανατιμήσεων των καυσίμων και της πρωτογενούς ενέργειας.

Παπαχρήστος (Λάκκα): «Το πρόβλημα των επαγγελματιών του κλάδου είναι μεγάλο και αξεπέραστο»

«Σύμφωνα με τις συναντήσεις που πραγματοποιούμε με τους υπόλοιπους Αχαιούς ξενοδόχους και αν εξετάσουμε τα στοιχεία για την μέχρι στιγμής εικόνα που υπάρχει από την επισκεψιμότητα και ζήτηση, τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον κλάδο μας. Κινούμαστε σε μια μετριότητα με σαφή ένδειξη ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το “τοπίο” αυτό. Δυστυχώς για τις ημέρες του Πάσχα δεν έχουμε ούτε καν στο μισό τις κρατήσεις που είχαμε την προ του κορωνοϊού εποχή. Η Αιγιάλεια έχει σοβαρό πρόβλημα γιατί ούτως ή άλλως, δεν είναι τουριστικός προορισμός και δεν λογίζεται ως ένας κλασικός προορισμός της έννοιας και της ¨τακτικής¨ του… Πάσχα στο χωριό. Δυστυχώς, το πρόβλημα των επαγγελματιών του κλάδου και δη, των ορεινών περιοχών είναι και μεγάλο και αξεπέραστο. Το κόστος της ενέργειας και οι ανατιμήσεις, ο κορωνοϊός και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί, έχει αποτρέψει τον κόσμο στο να κάνει διακοπές» ήταν τα λόγια του εκπρόσωπου του καταλύματος ¨Gerofotis Guest House¨ που λειτουργεί στην περιοχή της Λάκκας, μιλώντας στο protionline.gr και σχολιάζοντας την κίνηση εν όψει των επικείμενων εορτών. «Το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και οι αλυσιδωτές συνέπειες αυτού, έχουν επηρεάσει τη τσέπη του καταναλωτή» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαχρήστος.

Ο κορωνοϊός δεν τρομάζει πλέον τους τουρίστες και τους εκδρομείς

Ο ξενοδόχος που δραστηριοποιείται στο χωριό Λάκκα εδώ και πολλά χρόνια, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του protionline.gr για το ποιο είναι το “αύριο” σύμφωνα με τις συνθήκες για το κατάλυμα του, ο κ. Παπαχρήστος, τόνισε: «Η γενική εικόνα “αισιοδοξίας” που δίνει και υποστηρίζει η κυβέρνηση για φέτος και για τον τουρισμό, προφανώς δεν “πιάνει” εμάς μέσα. Θεωρώ ότι τα πράγματα θα είναι αρκετά χειρότερα από πέρυσι. Η Αιγιάλεια θα δουλέψει προφανώς μόνο με Αθηναίους και πάντα στην λογική του κοντινού και εύκολου προορισμού…» ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν κρατήσεις και σοβαρό τουριστικό ενδιαφέρον. Τόνισε δε, ότι δεν αποτελεί αποτρεπτικό “θέμα” πλέον ο κορωνοϊός και ότι το ιικό φορτίο για τον μέσο επισκέπτη δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, λέγοντας ότι «ο κορωνοϊός έχει κουράσει και μόνο μια μερίδα του κόσμου ασχολείται με αυτό Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός είναι η ακρίβεια και το κόστος ζωής, οι ανατιμήσεις και η οικονομική αβεβαιότητα» κατέληξε να πει ο επιχειρηματίας. Πολλά καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας, κάθε σεζόν και κάθε εποχή του χρόνου, δούλευαν με εκδρομείς ή γκρουπάκια από χώρες όπως Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία και Αυστρία, δηλαδή χώρες που αποτελούσαν πάντοτε μία εγγυημένη “δεξαμενή” πελατών. Σε δεύτερη προτεραιότητα και σύμφωνα με τα στατιστικά των τελευταίων ετών στα ξενοδοχεία της περιοχής, συχνοί τουρίστες που αγαπούν την Αιγιάλεια είναι ταξιδιώτες από το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Ουκρανία ή γενικώς τα Βαλκάνια, οι Αυστραλοί και οι Αμερικάνοι. Το ¨Πάσχα στο χωριό¨ που σε αλλοτινά και παρελθοντικά έτη… ακολουθούσαν και προτιμούσαν οι ξένοι εκδρομείς, μετατράπηκε πλέον σε δεκάδες ακυρώσεις κρατήσεων. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που παρατηρείται είναι ότι, πριν τις καραντίνες και τις απαγορεύσεις των δύο προηγούμενων ετών η Αιγιάλεια “δούλευε” σε μεγάλο ποσοστό με αλλοδαπό τουρισμό ή ξένο κόσμο.

 

Οικονομοπούλου (Ζαρούχλα): «Το κατάλυμά μας είναι ένας προορισμός που προτιμάται, αλλά ο κόσμος φοβάται»

«Τα τελευταία Σαββατοκύριακα για την περιοχή μας, η κίνηση ήταν ικανοποιητική και ο κόσμος αναζήτησε λίγες διακοπές και ολιγοήμερη ξεκούραση. Τα δύο προηγούμενα έτη ο κορωνοϊός έγινε για τα ξενοδοχεία το σοβαρότερο και το πιο καταστρεπτικό πρόβλημα. Το “Πάσχα στο χωριό” είναι κάτι που ο μέσος Αθηναίος ή οι οικογένειες που ζουν στην Αττική κυρίως, επιζητούν και επιλέγουν. Υπάρχει κινητικότητα στις κρατήσεις και θεωρώ ότι τις ημέρες του Πάσχα θα αγγίξουμε περίπου 80-90% σε πληρότητας κλινών» ανέφερε στo protionline.gr η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου “Zarouxla Inn” Μαρία Οικονομοπούλου, που λειτουργεί στο ορεινό χωριό της Ανατολικής Αιγιάλειας. Μάλιστα και σύμφωνα με τα λεγόμενα της ξενοδόχου, το υγειονομικό “ζήτημα” του covid-19 απασχολεί μεν τον μέσο επισκέπτη, εντούτοις όμως δεν αποτελεί τροχοπέδη στην απόφαση του κόσμου για διακοπές, αφού η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια υπερισχύουν σε θέματα στην μέση αστική οικογένεια.

«Ο κόσμος και φέτος θα αποζητήσει μία εκδρομή στο χωριό και στην ύπαιθρο»

Από την άλλη μεριά, πολλές περιοχές της ευρύτερης περιοχής την Μ. Εβδομάδα “αναμένουν” επισκέπτες, τουρίστες και απόδημους κατοίκους, προκειμένου να βιώσουν τις στιγμές της… classical ελληνικής υπαίθρου, με το ψήσιμο του αρνιού ή τις μικρές ολιγόωρες βόλτες σε ημιορεινά και ορεινά σημεία. Δεν είναι τυχαίο βέβαια, ότι τα τελευταία 2 χρόνια που υπήρχαν οι απαγορεύσεις και τα lock down, ήταν ικανή “αφορμή” για τον κόσμο να αποζητήσει μία εκδρομή στο χωριό και να βιώσει τα προτερήματα μιας τέτοιας εορτής στην ελληνική γη. Κάποιες από αυτές τις περιοχές που σχεδόν πάντα καταφέρνουν να ανεβάζουν κατακόρυφα την επισκεψιμότητά τους τις ημέρες του Πάσχα, είναι τα χωριά Πτέρη, Αχλαδιάς, Πυργάκι αλλά και οι γύρω οικισμοί, όπου αυτή την εποχή έχουν και μαγευτικά τοπία και συνδυάζουν πολλά πράγματα μαζί.

Κατσαούνης (Πτέρη): «Άλλες χρονιές η κίνηση ήταν περισσότερη»

Ο πρόεδρος της κοινότητας Πτέρης Αναστάσιος Κατσαούνης, μιλώντας στo protionline.gr για την επισκεψιμότητα στην περιοχή λόγω Πάσχα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Άλλες χρονιές η κίνηση ήταν περισσότερη, υπάρχει υποτονική διάθεση. Το κόστος στα καύσιμα και η δεινή οικονομική που έχει επέλθει η κοινωνία, είναι και ο λόγος που πολλοί δεν θα κάνουν φέτος διακοπές στο χωριό. Οι μετακινήσεις και η ακρίβεια είναι σοβαρά θέματα…» επισήμανε ο κ. Κατσαούνης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι ξενιτεμένοι ντόπιοι κάτοικοι του Αχλαδιά αλλά και των όμορων χωριών, θα «δηλώσουν παρών» για ακόμα μια χρονιά, υπερσκελίζοντας τα όποια κόστη που έχει μία ολιγοήμερη μετακίνηση στο χωριό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr