background img
banner
banner

Πόλεμος και ενεργειακό κόστος βάζουν σε κίνδυνο τουριστικά έσοδα για την Αιγιάλεια

ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Μπορεί το 2022 να μπήκε με θετικούς οιωνούς για τον τουρισμό στην Αιγιάλεια, ωστόσο τα όσα ακολούθησαν έχουν «φρενάρει» το δυναμικό ξεκίνημα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η «έκρηξη» των τιμών της ενέργειας και οι λίγοι αλλά υφιστάμενοι περιορισμοί του κορωνοϊού, αναγκάζουν τους επαγγελματίες του κλάδου να πραγματοποιούν μικρά καθημερινά βήματα, αδυνατώντας να προβούν σε εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν, μη έχοντας ακόμη ξεκάθαρη εικόνα ούτε για το Πάσχα που δεν απέχει παρά είκοσι ημέρες…

Η αναταραχή που έχει δημιουργήσει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος έφερε υστέρηση στον ρυθμό των κρατήσεων, ένα “πάγωμα” που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όπως σημειώνουν επιχειρηματίες της ξενοδοχειακής αγοράς, αλλά σε μικρότερη έκταση σε σύγκριση με την αρχή της επίθεσης. Η πιο αισιόδοξη προοπτική είναι η Αιγιάλεια να επωφεληθεί από την ανασφάλεια που επέφερε στην Ευρώπη η πολεμική κατάσταση, αφού επιβαρύνονται περισσότερο οι μεγαλύτεροι «ανταγωνιστές» της στον τουρισμό, που δεν είναι άλλοι από τις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή τα νησιά που αποτελούν τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Μία άλλη θετική εκτίμηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Έλληνες, μετά τα δύο χρόνια του κορωνοϊού, επιθυμούν και πάλι να ταξιδέψουν σε πιο ήρεμους και φθηνούς προορισμούς, με την Αιγιάλεια να αποτελεί μία πολύ καλή λύση. Βέβαιο ωστόσο θεωρείται ότι αν υπάρξει ομαλότητα το επόμενο διάστημα, σε επίπεδο αφίξεων ο τουρισμός θα καταφέρει να αγγίξει τα επίπεδα προ πανδημίας. Υπενθυμίζεται πως το 2019, τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, είχαμε πάνω από 30 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό.

Ίσως λίγο καλύτερα από το 2021

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει στο protionline.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής: ΄΄Δυστυχώς, ενώ το 2022 είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προδιαγραφές, όπως δείχνει το κλίμα, μάλλον θα πάμε σε μία περίπου κατάσταση που θα προσομοιάζει με το 2021, ίσως ελαφρώς καλύτερα. Δηλαδή καλύτερα από το 2020 που ήταν καταστροφικό. Ο κλάδος μας έχει τεράστια προβλήματα κυρίως εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους κι αυτό έχει φανεί ήδη στους επαγγελματίες που διαθέτουν καταλύματα στους χειμερινούς προορισμούς. Το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχειακών μονάδων έχει αυξηθεί λόγω του τριπλασιασμού της τιμής της ενέργειας. Γενικότερα, ο κλάδος μας βρίσκεται σε μία μεγάλη αβεβαιότητα΄΄.

Επιπλέον, ο κ. Κανελλής μίλησε για τις επιπτώσεις του πολέμου και των διεθνών εξελίξεων: ΄΄Υπάρχει μία αναταραχή εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έχουμε ακόμη και ακύρωση συμβολαίων εν όψει καλοκαιριού, κυρίως από χώρες όπως η Ρωσία, η Τσεχία και η Λιθουανία. Στρέφουμε τις ελπίδες μας στο να αντιρροπήσουμε κάπως την κατάσταση με δεδομένο το ενδιαφέρον από τη γερμανική και γαλλική αγορά, αλλά και με τον εγχώριο τουρισμό. Όμως, εξαιτίας της ρευστότητας της κατάστασης και πέρα από το ενεργειακό ή το κόστος των προϊόντων, δεν μπορούμε να δώσουμε ακόμη τιμές καθώς δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση΄΄, τόνισε.

Αναφορικά με το εάν υπάρχει υπόδειξη από τη ρωσική κυβέρνηση ώστε να μην επισκέπτονται οι πολίτες της χώρες που απέστειλαν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων της Αχαΐας, είπε πως ΄΄δεν υπάρχει γενική γραμμή για χώρες που θεώρησαν ως μη φιλικές γι’ αυτούς, το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από το νόμισμά τους΄΄. Επιπλέον, ο κ. Κανελλής παρατήρησε: ΄΄Είναι γεγονός πως το κομμάτι της ρωσικής αγοράς ήταν ελπιδοφόρο τα τελευταία χρόνια και είχαμε ξεκινήσει κάποιες συνεργασίες στην Αχαΐα΄΄.

Τέλος, αναφορικά με το εάν τις ημέρες του Πάσχα θα έχει επισκεψιμότητα η Αιγιάλεια, ο Αιγιαλέας αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας είπε πως με βάση τις ως τώρα κρατήσεις υπάρχει μία συγκρατημένη κίνηση για το Πάσχα, συνυπολογίζοντας το γεγονός πως «οι Έλληνες είμαστε της τελευταίας στιγμής», άρα δεν αποκλείεται τα πράγματα να πάνε καλύτερα από ό,τι τα περιμένουμε. ΄΄Το θέμα είναι το οικονομικό καθώς όλοι είναι πιεσμένοι και δυστυχώς η χρονιά δεν εξελίσσεται όπως είχε ξεκινήσει΄΄, κατέληξε.

Η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει τις μετακινήσεις – Ίσως επωφεληθεί η Αιγιάλεια έναντι των νησιών

Για τις επιπτώσεις των αρνητικών συγκυριών του τελευταίου διαστήματος στον τουρισμό, μίλησε στo protionline.gr και ο ιδιοκτήτης συγκροτήματος ενοικιαζόμενων δωματίων Ανδρέας Δημητρόπουλος, επισημαίνοντας: ΄΄Οι τελευταίες εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα να έχουν ακυρωθεί τα πάντα από Ρωσία, Λιθουανία και βέβαια Ουκρανία και δεν γνωρίζουμε πότε θα ανακάμψουμε. Πλέον δεν έχουμε άλλα περιθώρια από το αναμένουμε από την ελληνική αγορά αλλά και από την ευρωπαϊκή κυρίως αναμένοντας Γερμανούς και Γάλλους. Το βέβαιο είναι πως η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις αφού ήδη υπάρχουν ανατιμήσεις στα εισιτήρια. Αυτό ένα θετικό μπορεί να έχει για την Αιγιάλεια. Εφόσον ακριβαίνουν τόσο αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, η Αιγιάλεια αποτελεί πιο φθηνό προορισμό, άρα ίσως επωφεληθούμε έναντι των πιο απομακρυσμένων ή νησιωτικών περιοχών της χώρας. Ελπίζουμε έτσι αν δεν προκύψει κάτι νέο συνταρακτικό, να έχουμε ένα ισορροπημένο καλοκαίρι΄΄.

Ο κ. Δημητρόπουλος εστίασε και σε μία άλλη θετική παράμετρο, που αν δεν υπήρχαν οι αυξήσεις λόγω ενέργειας, θα συνέβαλε στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή. Όπως είπε, ΄΄θεωρώ ότι μετά την κρίση της πανδημίας, ο κόσμος έχει την τάση να ταξιδέψει, να φύγει, να πάρει την παλιά ζωή στα χέρια του΄΄. Σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα που αναμένεται το Πάσχα αλλά και το καλοκαίρι, τόνισε: ΄΄Τα μηνύματα από τις Απόκριες και την 25η Μαρτίου είναι θετικά οπότε για Πάσχα αναμένουμε αύξηση της κίνησης 80%-90%. Αυτό που πιστεύω είναι ότι θα έχουμε μία χρονιά ισορροπημένη με όχι μεγάλες απώλειες ή κέρδη. Αν μάλιστα μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, τότε επηρεαζόμαστε θετικά.

Αναγκαία η προβολή της περιοχής

Από εκεί και πέρα, ο κ. Δημητρόπουλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προβολής της περιοχής, τομέας που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έχει μείνει πίσω. Όπως σημείωσε, ΄΄η δημοτική αρχή οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με τον τουρισμό γιατί δυστυχώς, οι επαγγελματίες δεν μπορούμε μόνοι μας να σηκώσουμε αυτό το βάρος. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται εκθέσεις για τον τουρισμό κι εμείς να απουσιάζουμε σαν δήμος. Οι επιχειρηματίες μόνοι μας δεν μπορούμε να προωθήσουν το προϊόν. Προσωπικά, έκανα μία προσπάθεια να δημιουργήσουμε έναν σύλλογο σαν επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού στην Αιγιάλεια, όμως μέχρι στιγμής δεν βρήκα ανταπόκριση. Πιστεύω πως εάν οργανωθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούμε να επιτύχουμε πολλά…’’


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr