background img
banner
banner

Συγκέντρωση με συμμετοχή και αιτήματα… ζωής και θανάτου

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Παλμό και αγωνιστικότητα είχε η απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 6 Απριλίου, στην Τρίγωνη Πλατεία που διοργάνωσαν σωματεία και συλλογικότητες της περιοχής, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας. Οι συγκεντρωμένοι έθεσαν το τρίπτυχο «ακρίβεια, πόλεμος, υγεία», ζητώντας τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας πως… «δεν πάει άλλο». Ακολούθησε πορεία με συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους του Αιγίου.

Την απεργιακή συγκέντρωση οργάνωσαν Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγίου, Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου (Μπακόπουλος – Ντρίνιας), προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και υγειονομικοί σε αναστολή εργασίας από το Γ.Ν. Αιγίου, το Κ.Υ. Αιγίου, το Κ.Υ. Ακράτας και το Γ.Ν. Καλαβρύτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση ήταν η πιο πολυπληθής του τελευταίου διαστήματος. Επίσης, παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Αιγιάλειας» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγγελική Κουρή.

Οι απώλειες από τη σταφίδα και η ακρίβεια «στραγγαλίζουν» τα νοικοκυριά της Αιγιάλειας

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» Γιάννης Μποδιώτης αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα της κατρακύλας στην τιμή της σταφίδας, γεγονός που καθιστά πλέον ασύμφορη την καλλιέργειά της. Μάλιστα, καταφέρθηκε κατά των όσων επιχείρησαν να… διαπραγματευτούν την τιμή με τον υπουργό (μεταξύ των οποίων όπως είπε και ο δήμαρχος Αιγιαλείας), τονίζοντας πως το μόνο που κατάφεραν ήταν τα 0,80 ευρώ που υποσχέθηκαν να γίνουν 0,15… Επισήμανε πως η απώλεια για την τοπική οικονομία ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, γεγονός που μαζί με την ακρίβεια «στραγγαλίζει» τα νοικοκυριά.

Σαφής προειδοποίηση για τα προβλήματα της αγοράς

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: “Σε αυτόν τον τόπο δυστυχώς δεν πάει τίποτα καλά. Εκφράζουμε μια ισχυρή “φωνή”, αυτήν της απόγνωσης και της ανησυχίας. Η κατάσταση που επικρατεί στα μαγαζιά της περιοχής μας είναι απελπιστική και όλοι οι επιχειρηματίες εκφράζουν μία “κραυγή αγωνίας” για το αύριο και την επιβίωσή τους. Έπειτα από τα μνημόνια, ύστερα από τα κάπιταλ κοντρόλ και τον κορωνοϊό, τώρα καλούμαστε να… λύσουμε τον “γόρδιο δεσμό” της ακρίβειας και των ανατιμήσεων”.

“Αν η κυβέρνηση δεν σκύψει επάνω στον εργαζόμενο, στον επιχειρηματία, στον αγροτικό κόσμο και τον απλό πολίτη, αν το κράτος δεν θωρακίσει τον απλό λαό, στις επικείμενες εκλογές τα τους βρει όλους… μπροστά του. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει έτσι, θα φάει από όλους “μαύρο”. Και από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, επειδή και εκείνη είναι στα σίγουρα μια μορφή εξουσίας, το “μαύρο” ίσως να μην το γλυτώσει ούτε και αυτή. Εκφράζουμε το βαθύτατο παράπονό μας γιατί σε αυτή την πόλη συντελείται μια σοβαρή απαξίωση. Ύστερα από το πρόβλημα με την αδιάθετη σταφίδα και τις απολύσεις στην ΕΒΟ, έπειτα από την απομάκρυνση του ΑΕΙ και τις καλλιέργειες μαρουλιών στην πλατεία Αγίας Λαύρας, έρχονται τώρα τα έργα των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Κανελλοπούλου, που έχουν χωρίσει το μισό Αίγιο στα δύο και τα έργα που “σκέφτονται” στην οδό Μητροπόλεως. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον δήμαρχο: Να μην ακουμπήσει την οδό Μητροπόλεως για οποιοδήποτε έργο, γιατί όχι μόνο θα βρει όλο τον λαό του εμπορικού κόσμου απέναντι του, αλλά και κάθε δημότη”, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους

Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης έκλεισε τις ομιλίες, εξαπολύοντας επίθεση στις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ότι ψήφισαν αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα, τονίζοντας πως ο αγώνας του κλάδου του για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι ενιαίος με τον αγώνα για στήριξη του εισοδήματός τους από την ακρίβεια, που έχει γιγαντωθεί και φέρνει τους εργαζόμενους μπροστά σε αδιέξοδα. ΄΄Το μεροκάματό μας εξανεμίζεται πριν ακόμη μπει στην τσέπη μας΄΄, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ΄΄είναι εξοργιστικό να μην μπορούμε το 2022 να ζεσταίνουμε τις οικογένειές μας΄΄, ενώ σε άλλο σημείο είπε πως ΄΄οι λογαριασμοί που μας έρχονται μοιάζουν με δόσεις αγοράς κατοικίας΄΄, απαιτώντας στήριξη του εισοδήματος και κατάργηση των χαρατσιών στους λογαριασμούς ρεύματος.

Για τον πόλεμο είπε πως έγινε για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων σε έναν σκληρό ανταγωνισμό που οδηγεί σε έναν ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλεμο, 23 χρόνια μετά τη Σερβία, τονίζοντας πως η χώρα μας δίνει τα διαπιστευτήριά της στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ΣΕΒ, γι’ αυτό και έχουμε γίνει ένα απέραντο αεροπλανοφόρο και ταυτόχρονα μαγνήτης αντιποίνων από άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως τώρα η Ρωσία.

Για την υγεία είπε πως η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας αφήνοντας τα νοσοκομεία χωρίς υγειονομικό προσωπικό. Τόνισε ακόμη πως δρομολογεί το «νέο ΕΣΥ» που θα εμπορευματοποιήσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο αγαθό της υγείας. Επίσης, για το νοσοκομείο Αιγίου είπε πως είναι ενταγμένο κι αυτό στις διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, φέρνοντας ως παράδειγμα την απόλυση των 27 συμβασιούχων και θίγοντας και το θέμα των υπό αναστολή εργαζόμενων καθώς και την παραπομπή του συνδικαλιστή υγειονομικού Απόστολου Ασπρούκου. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των Οικοδόμων, είπε: ΄΄Στηριζόμαστε στον αγώνα μας. Δεν περιμένουμε σωτήρες. Τους γνωρίσαμε, ξέρουμε τι καπνό φουμάρουν και δεν ξεχνάμε τι μας έχουν φορτώσει στις πλάτες. Έχουμε απέναντί μας όλους όσοι πολεμούν τον αγώνα μας. Έτσι χτίζουμε το σήμερα και το αύριο των αναγκών μας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr