background img
banner
banner

Ο κορωνοϊός είναι εδώ αλλά δεν τρομάζει… ακόμη

ΑΙΣΘΗΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Ενώ το θερινό επιδημικό κύμα του κορωνοϊού βρίσκεται σε ανοδική πορεία, το κλίμα χαλάρωσης από δημότες και επισκέπτες στην Αιγιάλεια, αλλά και μία χαρακτηριστική διάθεση… ¨απαξίωσης¨ της επικινδυνότητας της κατάστασης, είναι πλέον κάτι περισσότερο από ορατά.

Πολλοί μάλιστα, αψηφούν τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης νόσησης – ακόμα και άτομα της τρίτης ηλικίας – λέγοντας ότι η διασπορά (συμπεριλαμβανομένων των επαναλοιμώξεων) βρίσκεται μεν σε υψηλά επίπεδα, όμως ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο πια παρά μία… ακίνδυνη ίωση που σιγά – σιγά εξασθενεί ολοκληρωτικά.

“Double score” νοσήσεων

Ταυτόχρονα, το 15% των Αιγιαλέων εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη μάσκα ατομικής προστασίας στις καθημερινές δραστηριότητες, έστω και αν αυτή πλέον δεν είναι υποχρεωτική. Μάλιστα, αυτό το ποσοστό αυξάνεται ως και 20% στο κέντρο της πόλης του Αιγίου (ειδικά σε μέρη απόλυτου συγχρωτισμού) ενώ σε ορεινές περιοχές ή αραιοκατοικημένα σημεία το ποσοστό αυτό “πέφτει” στο 2% περίπου. Οι υποπαραλλαγές της “Όμικρον” και τα νέα θετικά κρούσματα όμως, δείχνουν ότι η πανδημία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, με εξάρσεις και υφέσεις. Κάποιοι λοιμοξιολόγοι έχουν σημάνει ήδη τον ¨κώδωνα του κινδύνου¨ και συστήνουν μόνιμα τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ενώ τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, δείχνουν μέρα με τη μέρα μία ¨εκτόξευση¨ στο ιικό φορτίο – σε ορισμένες περιοχές έχει φθάσει ως και 220% – κάτι που σημαίνει ότι η ¨έκρηξη¨ του καλοκαιρινού πανδημικού κύματος θα συνεχιστεί ραγδαία. Αντιπροσωπευτικά της ¨ασυγκράτητης¨ έξαρσης είναι τα ίδια τα… νούμερα: Την Δευτέρα 4 Ιουλίου οι περιπτώσεις των νέων ενεργών κρουσμάτων στην Αχαΐα ήταν συνολικά 385, ενώ στο τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Παρασκευή 8 Ιουλίου οι νέες λοιμώξεις ήταν σε 700 άτομα σε επίπεδο νομού.

Αυξητική τάση νοσηλειών και λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Αιγίου

Η “κλιμακωτή” αύξηση του ιικού φορτίου και των καινούριων λοιμώξεων στην περιοχή της Αιγιάλειας, φαίνεται ξεκάθαρα και από τους αριθμούς που ανακοίνωσε το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αποδεικνύοντας την επικινδυνότητα της έξαρσης του ιού και φυσικά, τον μεγάλο ρυθμό μετάδοσής του. Την εβδομάδα από 20 έως 25 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 255 Rapid Tests και 65 μοριακού τύπου τεστ, εκ των οποίων προέκυψαν 11 νέα ενεργά κρούσματα με ήπια συμπτώματα και 2 ακόμα πιο βαριά, περιστατικά τα οποία νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα (από 27 Ιουνίου έως την δεύτερη ημέρα του Ιουλίου) πραγματοποιήθηκαν 285 Rapid Tests και 90 μοριακού τύπου τεστ, με τα 18 από αυτά να βγαίνουν θετικά με ήπια συμπτώματα και 4 ακόμα, τα οποία σύμφωνα με την κλινική εικόνα τους κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή τους σε μονάδες εντατικής θεραπείας covid. Τέλος, την εβδομάδα που μόλις πέρασε (4 έως 9 Ιουλίου) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 80 μοριακά τεστ και 270 Rapid Tests, εκ των οποίων τα 25 από αυτά ήταν νέα ενεργά κρούσματα ήπιου χαρακτήρα, ενώ σε 6 άτομα που νόσησαν, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά τους στο Νοσοκομείο Ρίου και σε κρεβάτι νοσηλείας ΜΕΘ.

Στο Νοσοκομείο Αιγίου πραγματοποιούνται τεστ από Δευτέρα εώς Σάββατο

Σημαντικό ρόλο βέβαια στη γενική χαλάρωση που επικρατεί, έπαιξαν και τρεις ακόμα παράγοντες: Πρώτον, η κυκλοφορία αντιικών χαπιών, δεύτερον, το ότι η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μικρή και δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι νοσήσαντες και τρίτον, η κούραση των ανθρώπων από τον κορωνοϊό και τα προβλήματα που έφερε στην καθημερινή ζωή. Στην Αιγιάλεια τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα νέα θετικά κρούσματα ολοένα και αυξάνονται. Κατά πώς φαίνεται, το κλείσιμο των σχολικών μονάδων για τις διακοπές του καλοκαιριού και η αφαίρεση της μάσκας σε διάφορους εσωτερικούς χώρους, ήταν ο λόγος της νέας διασποράς, συγκριτικά με τις περιπτώσεις που οι συνωστισμοί σε θέατρα, μουσικές εκδηλώσεις, πλατείες και εμπορικά καταστήματα, έχουν επανέλθει στο 100%.

Συνήθως, όσοι κάνουν τεστ είναι θετικοί…

Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο που υπάρχει και σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το protionline.gr σε φαρμακεία και σε σημεία που γίνονται οι συγκεκριμένοι έλεγχοι, το 60-65% αυτών που μπαίνουν στη διαδικασία να εξεταστούν, είναι πραγματικά θετικοί και δηλώνονται ως ενεργά κρούσματα. Πολλές φορές μάλιστα, ο κόσμος… μπερδεύεται στο αν είναι θετικός στον κορωνοϊό κάποιος ή είναι στην φάση της ανάρρωσης, καθώς αφενός η ισχύουσα μετάλλαξη στο 95% των περιπτώσεων είναι σαν απλή ίωση ή εποχική γρίπη, αφετέρου (καθώς δεν καταγράφονται πλέον στις ειδικές πλατφόρμες του υπουργείου τα κρούσματα) δεν μπορούν να καταλάβουν ποια ημέρα νόσησης διανύουν, ώστε να γνωρίζουν εάν η κατάστασή τους είναι λόγος διασποράς του covid, ή όχι. Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται για τις επικρατούσες μεταλλάξεις του ιού, όμως σε όλη την Αιγιάλεια αυτή που συναντάται είναι όλες οι παραλλαγές ¨Όμικρον¨ κατά 99% με τα γνωστά ήπια και ακίνδυνα συμπτώματα, ειδικά στα παιδιά και στις νεαρές ηλικίες.

Γίνονται ακόμα Rapid Tests σε φαρμακεία

Σε επικοινωνία του protionline.gr με το μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Κώστα Μητρόπουλο, αναφέρθηκε πως τα Rapid Tests εξακολουθούν να πραγματοποιούνται από φαρμακεία και ότι η πλατφόρμα του ΕΟΔΥ παραμένει ανοιχτή ώστε να δηλώνονται τα θετικά δείγματα. «Η διαδικασία των τεστ γίνεται ακόμη από φαρμακεία, με τη μόνη διαφορά ότι η προσέλευση είναι περιορισμένη. Και αυτό, γιατί έχει αρθεί η υποχρεωτικότητα που ίσχυε τους προηγούμενους μήνες για τους ανεμβολίαστους και για χώρους εργασίας ή και εξόδους. Επιπλέον, υπάρχει σύμφωνα με τις ενδείξεις, μικρότερη διασπορά σε σχέση με τον χειμώνα που πέρασε και αυτό έχει συντελέσει στο να μειωθεί ο αριθμός των Rapid Tests που διενεργούνται, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται γερή αύξηση ενεργών κρουσμάτων» σημείωσε.

Μάρκου: ‘‘Ο κόσμος έχει μπει σε ρυθμούς κανονικότητας στο 100%’’

Μιλώντας στo protionline.gr ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ακράτας Σπύρος Μάρκου, τόνισε για την εικόνα που παρουσιάζει η Αιγιάλεια σε επίπεδο κρουσμάτων: “Τα νέα ενεργά κρούσματα που βρίσκονται σε γενναία έξαρση είναι κάτι που το περιμέναμε σε κάθε περίπτωση. Οι δραστηριότητες του κόσμου έχουν επανέλθει στην πλήρη κανονικότητα και αυτό αυτόματα, σημαίνει και συγχρονισμός και διασπορά και βεβαίως, κρούσματα. Οι μάσκες έπαιξαν και παίζουν, μεγάλο ρόλο στην καθημερινή ζωή και την αυξητική τάση που δείχνει η περιοχή της Αιγιάλειας. Οι επισκέπτες και οι τουρίστες που πρόκειται να βρεθούν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στην περιοχή μάλιστα, αναμένεται να ανεβάσουν ακόμα πιο πολύ τα σημερινά νούμερα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ” επισήμανε ο κ. Μάρκου. Σε άλλη ερώτηση, για το αν τα πράγματα είναι επικίνδυνα και τι γίνεται με τις νέες νοσήσεις, ο γιατρός απάντησε: “Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτό είναι το πιο θετικό απ’ όλα. Η νόσος είναι το ίδιο επιθετική με την εικόνα που επικρατούσε τον χειμώνα που πέρασε, όμως παραμένει ήπια και δίχως μεγάλες εξάρσεις’’.

– Να σημειωθεί ότι, στο Κέντρο Υγείας Ακράτας οι εμβολιασμοί κατά του ιού συνεχίζονται και τελούνται μόνο κάθε Πέμπτη, με το αμερικανικό εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Στο ΓΝΑΑ Αιγίου, οι εμβολιασμοί γίνονται κάθε Δευτέρα με το σκεύασμα της Johnson and Johnson και κάθε Τρίτη με το σκεύασμα της Pfizer για τους ενήλικες, από τις 8:30 το πρωί και μετά μέχρι το μεσημέρι, ενώ κάθε Τετάρτη τελούνται οι εμβολιασμοί των ηλικιών 5 έως 11 και κατά πάσα πιθανότητα, αυτά θα ισχύσουν για όλη τη θερινή περίοδο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr