background img
banner
banner

Γούτος: “Τα μεγάλα λάθη Καλογερόπουλου για την πλατεία”

“ΒΟΛΕΣ” ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟ

Οι αστοχίες και μη σύννομες διαδικασίες της δημοτικής αρχής στη διαχείριση του έργου της πλατείας Αγ. Λαύρας, το γεγονός ότι το έργο θα σταματούσε ανεξάρτητα από την προσφυγή των πέντε δημοτικών συμβούλων της παράταξης αλλά και το ότι με την προσφυγή τους γλίτωσαν την πόλη από περισσότερο… χρόνο και χρήμα, είναι τα τρία σημεία στα οποία εστίασε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αιγιαλείας, Χρήστος Γούτος.

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στον χώρο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου, χρησιμοποίησε πολιτικό λόγο, παραθέτοντας μία σειρά από γεγονότα, χωρίς να ερμηνεύσει τα πράγματα και δίχως να προχωρήσει σε χαρακτηρισμούς, αφήνοντας τους υπόλοιπους να εξάγουν τα συμπεράσματά τους…

Ήταν η προσπάθεια του αρχηγού της παράταξης «Αιγιάλεια αύριο», να βάλει τα… πράγματα στη θέση τους, δεδομένου ότι η παράταξή του έχει στοχοποιηθεί και κατηγορηθεί για την καθυστέρηση που σημειώνεται στο «βαλτωμένο» έργο της ανάπλασης της πλατείας, εντύπωση που αφέθηκε να εννοηθεί πως υποκινήθηκε από τη δημοτική αρχή.

Παρουσία κι άλλων μελών της παράταξης

Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη το «παρών» έδωσαν μέλη της παράταξης, ενώ την εισαγωγή έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπούνιας, ο οποίος τόνισε πως πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα και το πώς έφτασαν τα πράγματα ως εδώ, για το θέμα της πλατείας. Εξιστορώντας τα γεγονότα είπε πως ΄΄η πρώτη σύμβαση που υπογράφτηκε για αυτό το ζήτημα ήταν το 2018 και το εν λόγω έργο, το βρήκε ήδη δημοπρατημένο η σημερινή Δημοτική Αρχή, το βρήκε έτοιμο από την θητεία Παναγόπουλου. Το μόνο που έμενε να κάνει ο κ. Καλογερόπουλος, ήταν μία σωστή διαχείριση. Η αποπεράτωση του έργου ήταν από την αρχή, μία δικαίωση, μια υποχρέωση απέναντι στον λαό της Αιγιάλειας, απέναντι στους επαγγελματίες της περιοχής, απέναντι σε κάθε δημότη που έχει κάθε δικαίωμα να έχει μια κεντρική πλατεία όμορφη, λειτουργική και σύγχρονη. Αντί αυτού, η σημερινή εικόνα της πλατείας είναι αυτή που… όλοι ξέρουμε. Γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων σε καθημερινό επίπεδο και προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τα… αδικαιολόγητα στον κόσμο του δήμου΄΄.

Και συνέχισε με τα ακόλουθα: ΄΄Ο κ. Καλογερόπουλος έχει την ικανότητα να χειρίζεται με μεγάλη “τέχνη” τα επικοινωνιακά θέματα και μπορεί εύκολα να μετακυλήσει ευθύνες ή να κερδίζει εντυπώσεις. Δεν έχει διακριτικότητα, δεν έχει πρόγραμμα και όχι μόνο αυτό, κοιτάζει να ρίχνει τις ευθύνες του πότε στον Γούτο, πότε στον Παπαγιαννακόπουλο, πότε στην “ομάδα των πέντε” και ποτέ στην κακή του τύχη. Ο ίδιος όμως, ποτέ δεν φταίει! Ένα έργο που είχε δημοπρατηθεί και που θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε δέκα μήνες… ήρθε τον Ιούλιο του ‘22 να έχουμε αυτή την σημερινή, απαράδεκτη εικόνα στην πλατεία – σύμβολο της πόλης. Οι ενστάσεις από τους δημοτικούς συμβούλους («ολετήρες της δημοτικής ζωής») οι οποίοι έχουν “ακούσει” τα μύρια όσα, η ομάδα της παράταξης Γούτου δηλαδή, τα έλεγαν και τα ξαναέλεγαν. Το έργο της πλατείας έπρεπε να παραδοθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι ενστάσεις ξεκίνησαν το ‘22. Αλλά για τον δήμαρχο, για όλα φταίει… ο Γούτος΄΄.

«Τα μεγάλα λάθη Καλογερόπουλου για την πλατεία»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Γούτος έκανε γνωστό πως εγκαινίασε μία ανοιχτή επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης για τα σοβαρά θέματα του τόπου, ενώ εξηγώντας γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία για να μιλήσει για το θέμα της πλατείας, είπε γιατί ΄΄στις 20 Ιουνίου βγήκε η απόφαση της προσφυγής στην επιτροπή του άρθρου 152 που είχε κάνει ο κ. Καλογερόπουλος κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και με την οποία επισημοποιείται και οριστικοποιείται η πλήρης αποτυχία στον τρόπο που επέλεξε ο δήμαρχος να εκτελέσει το έργο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και για αυτή την απόφαση κανείς δεν επιχαίρει΄΄.

Εξηγώντας το πώς έφτασε η κατάσταση ως εδώ, αναρωτήθηκε: ΄΄Ο κ. Καλογερόπουλος δεν ήταν αυτός που έπαιρνε τις αποφάσεις; Ήταν. Είχε ένα έργο που του παραδόθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή εγκεκριμένο, έτοιμο για εκτέλεση, είχε το χρόνο να το υλοποιήσει, όμως κατάφερε να δημιουργήσει στο κέντρο της πόλης μας, ένα μνημείο ντροπής και εγκατάλειψης με τα ‘’έτσι θέλω του’’, τα ‘’ξέρω εγώ’’ και τα ‘’εμείς είμαστε στη διοίκηση’’΄΄.

Το ιστορικό του έργου

Δίνοντας το ιστορικό του έργου, ο κ. Γούτος είπε: «Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018 και ειδικότερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020. Ο προϋπολογισμός ήταν 3 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Προβλέπετο όπως είναι γνωστό , να εκτελεστούν επιστρώσεις στην πλατεία Αγίας Λαύρας 3.270m2 ,στην Ασημάκη Φωτηλα 1550m2 κ στην πλατεία Βαλφουρ 1960 m2.Δηλαδή συνολικά 6.780m2,με τα συνοδά Η/Μ έργα. Στις 05/03/20 υπογράφτηκε η σύμβαση με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης 05/05/21 δηλαδή 14 μήνες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εγκρίθηκε από τον δήμο. Τον Ιούλιο η πλατεία ξεκίνησε να σκάβεται από την Ασημάκη Φωτήλα και τον Οκτώβριο την Γερμανού κ την Ζαΐμη. Τον Μάρτιο έχει υπογράψει τη σύμβαση με χρονοδιάγραμμα 14 μήνες και 7 μήνες μετά, ο κ. Καλογερόπουλος επισκέφτηκε την πλατεία να φωτογραφηθεί και να διαβεβαιώσει ότι όλα πήγαιναν καλά! Πού το είδε το… καλά; Που έπρεπε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να είχε γίνει το μισό έργο… Πρώτο λάθος… Δεύτερο λάθος… αρχίζει τις τροποποιήσεις… Στις 15/12/20 με την 499/2020 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Οικονομική επιτροπή με εισήγηση της δημοτικής αρχής, τροποποίηση της μελέτης ως προς τις αβαθείς λεκάνες του έργου κ την μεταφορά των ταξί επί της Κλ. Οικονόμου. Και εδώ είναι το επόμενο μεγάλο λάθος… Πρώτα έσκαψε την πλατεία και μετά πήγε στην Οικονομική Επιτροπή με εισήγηση για τροποποίηση της μελέτης ως προς τις αβαθείς λεκάνες και τη μεταφορά των ταξί επί της Κλ. Οικονόμου. Και ερωτώ… Δεν όφειλε να έχει διερευνήσει τα πιθανά προβλήματα των μελετών πριν μπει η μπουλντόζα! Ακόμα και για τις επικίνδυνες διελεύσεις δικτύων όπως αυτά της ΔΕΔΔΥΕ τις μάθαμε μετά από επίσκεψη των τεχνικών της και όχι πριν το σκάψιμο, όπως όφειλε να είχε κάνει! Ενώ δηλαδή σκάβουμε Ιούλιο και Σεπτέμβριο έρχεται τον Δεκέμβριο ο ΔΕΔΗΕ και λέει ότι έχουμε καλώδια υψηλής τάσης. Αυτά σημαίνουν την προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Στις 15/02/21 ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακύρωσε ως παράνομη την μεταφορά των ταξί στην Κλ. Οικονόμου (μια ακόμα παράνομη πράξη Καλογεροπουλου). Στις 19/03/21 Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκανε δεκτή στο σύνολό της, την προσφυγή που είχε κατατεθεί στις 07/03/21 κατά της 499/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής από Γούτο, Ψυχράμη, Παπακωνσταντινοπουλο και για τα ταξί και για τις λίμνες. Άρα λάθος που πήγε να τροποποιήσει τη μελέτη! Στις 15/04/21 ο κ. Καλογερόπουλος έκανε νέα προσφυγή στη επιτροπή του Αρ.152 κατά της πιο πάνω απόφασης της αποκεντρωμένης η οποία εξετάστηκε απ το αρμόδιο όργανο στις 17/06/21 και απορρίφτηκε στο σύνολο της για τα ταξί και τις λίμνες.

Άρα, μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του ΄20 για τη αλλαγή της μελέτης από τον κ. Καλογεροπουλο ολοκληρώθηκε με πανηγυρική του ήττα τον Ιούνιο του ’21. Δηλαδή με αποκλειστική του ευθύνη καθυστέρησε το έργο περίπου 7 μήνες! Και άλλο λάθος, το ένα μετά το άλλο. Το καλοκαίρι του ’21 όλο το Αίγιο έβλεπε ότι οι εργασίες ήταν ασήμαντες έως μηδενικές. Εγώ προσωπικά και η παράταξη μου επανειλημμένως ρωτούσα στο Δημ. Συμβούλιο και δημόσια στα ΜΜΕ για την πρόοδο των εργασιών αλλά και για τις οφθαλμοφανείς καθυστερήσεις που όπως όλοι οι πολίτες έβλεπα και ανησυχούσα. Και φτάνουμε στο Σεπτέμβριο που καλεί σύσκεψη στην οποία ήταν και ο ανάδοχος του έργου ο οποίος μας ενημερώνει ότι αδυνατεί να συνεχίσει το έργο. Σε ερώτηση του κ. Καλογεροπουλου περί του τι κάνουμε, η απάντηση η δική μου ήταν απόλυτη: Ό,τι προβλέπει ο νόμος! Την ίδια δηλαδή αταλάντευτη θέση που είχα από την πρώτη στιγμή. Στις 24/09/21 βγήκε η απόφαση έκπτωσης του αναδόχου από την Τεχνική Υπηρεσία. Έκτοτε σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια η πρώτη μου ερώτηση ήταν :τι κάνετε με την πλατεία; Η απάντηση ήταν: Εμείς ασκούμε διοίκηση στον δήμο και θα κάνουμε το καλύτερο! Και ερχόμαστε τώρα στις 21/12/21 που καλεί έκτακτο δημ. συμβούλιο για την πλατεία. Εκεί ανακοινώνει ότι θέλει να κάνει ανάκληση της απόφασης έκπτωσης και υποκατάσταση του αναδόχου. Σε ερώτησή μου αν αυτό προβλέπεται από τον νόμο , απάντησε ότι είναι νόμιμο.

Επειδή όμως και σε άλλες περιπτώσεις έκανε πράγματα που δεν ήταν σύννομα και είχε αρθεί η εμπιστοσύνη μας απέναντί του, δεν καταψηφίσαμε μεν γιατί η πλατεία είχε ήδη καθυστερήσει αλλά ψηφίσαμε λευκό για να μπορέσει να προχωρήσει με την προϋπόθεση ότι θα το διερευνούσαμε γιατί αν ως Δήμος, μπλέκαμε σε κάτι παράνομο δεν θα τελειώναμε ποτέ!΄΄.

 

«Η ένσταση ήταν μονόδρομος…»

Σύμφωνα με τον κ. Γούτο, ΄΄ο έλεγχος που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν μέσω της ένστασης και δυστυχώς οι φόβοι μας αποδείχθηκαν αληθινοί και επιβεβαιώθηκαν στην ένσταση. Διανοείται κάποιος τι θα μπορούσε να είχε γίνει; Αν δηλαδή προχωρούσε το έργο παράνομα, για ποσό χρόνο θα προχωρούσε και σε τι περιπέτεια θα είχε μπει ο Δήμος και ολόκληρη η πόλη! Κοιτάξτε σε πόσο μεγάλο λάθος πήγε να υποπέσει! Ο κ Καλογερόπουλος αγνόησε επιλεκτικά το γεγονός ότι τα δημόσια έργα και ειδικότερα τα χρηματοδοτούμενα από τον ΕΣΠΑ, ελέγχονται από τον ΕΣΠΕΛ (ειδικός Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου) και την ΕΔΕΛ (Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου) και όταν βρίσκονται παρατυπίες ή παρανομίες, τα πρόστιμα που καταλογίζονται στον Δήμο είναι εξοντωτικά. Αυτή και αν είναι μια ακόμα μεγάλη αλήθεια που δεν γνωρίζει ο δημότης! Φτάνουμε έτσι στις 15/03/22 όπου και πάλι επαληθεύτηκαν οι φόβοι μας στο σύνολό τους από την Αποκεντρωμένη! Και ερωτώ: Τι νόημα είχε η προσφυγή του δημάρχου στη επιτροπή του 152 αφού η απόφαση της Αποκεντρωμένης ήταν εντελώς ξεκάθαρη; Ακόμα ένα λάθος του, που στοίχισε σε χρόνο. Έχασε δηλαδή άλλους 7 μήνες, άρα 14 μήνες έχουν σπαταληθεί με τις εμμονές του κ. Καλογερόπουλου!΄΄.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152, είπε: ΄΄Ο ίδιος έλεγε για ακόμα μια φορά ψέματα, ότι χάθηκε για τυπικούς λόγους ενώ η απόφαση ήταν ξεκάθαρη: Για το σύνολο των παρανομιών. Απόφαση καταπέλτης… Τώρα πάλι του φταίει η Περιφερειακή Αποκεντρωμένη Διοίκηση που ενέκρινε την ένσταση και που δεν τον ΄΄άκουσε΄΄. Ξέρετε ένα ακόμα μεγάλο λάθος που κάνει ο κ. Καλογερόπουλος… Εφευρίσκει ότι εκείνος μερίδιο ευθύνης δεν είχε και δεν έχει πουθενά; Πουθενά δεν φταίει; Ο κ. Καλογερόπουλος φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη, με τα απανωτά λάθη του. Και αυτή την ευθύνη όχι μόνο δεν την αναλαμβάνει αλλά την αποδίδει κάθε φορά σε άλλους και σε άλλα. Κάνει όμως και το λάθος να υποτιμά και τη νοημοσύνη και την κρίση των δημοτών. Και εκείνοι θα του δώσουν τη σωστή απάντηση όταν έρθει η ώρα.
Ο κόσμος κουράστηκε, γι’ αυτό του λέμε: Σταμάτα τα λάθη και τους πειραματισμούς τώρα, την ύστατη αυτή στιγμή και πήγαινε με το νόμιμο τρόπο. Εφάρμοσε το νόμο για να είναι ασφαλές το έργο! Εμείς θα είμαστε πάντα εδώ για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και το καλό του Δήμου για την ανάπτυξη αυτού του τόπου.

Αν προχωρήσει ο νόμιμος τρόπος γρήγορα θα δώσουμε λύση.

Εμείς σε κάθε περίπτωση κι εδώ θα είμαστε πάντα για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του δήμου και την ανάπτυξή του. Αυτά που επικαλείται ότι του βάζει η αντιπολίτευση εμπόδια, είναι αερολογίες., μόνος του βάζει τρικλοποδιές στον εαυτό του και πέφτει΄΄.

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες ότι εξαιτίας της ένστασης δεν προχώρησε το έργο, ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια αύριο», επισήμανε: ΄΄Όποιος εξαπολύει κατηγορίες δεν γνωρίζει το εξής: Ότι η ένσταση που κάναμε γλίτωσε τον δήμο από περίεργες περιπέτειες. Από τη στιγμή που δεν προβλεπόταν υποκατάσταση του αναδόχου θα μπλέκαμε σε άπειρες δικαστικές διαμάχες για να τελειώσουν και να φτάσουμε στο σημείο μηδέν που είμαστε σήμερα. Δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί ένα τέτοιο έργο χωρίς να είναι νόμιμο. Εμείς που είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι έχουμε μία ευθύνη παραπάνω από όλους, θα πρέπει να μετράμε δέκα φορές και να κόβουμε μία και όχι το αντίθετο. Μόνο έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κωλυσιεργήσει κάτι, ειδικά σε αυτή τη σημερινή συγκυρία΄΄.

Συμπαγής και αδιάβλητη ομάδα

Αναφορικά με το γιατί δεν υπεβλήθη η ένσταση από όλη την παράταξη και έγινε από πέντε συμβούλους, είπε: ΄΄Κατ’ αρχήν εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά μου γι’ αυτή τη δημοτική ομάδα η οποία είναι η μοναδική ομάδα που δεν διασπάστηκε. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της παράταξης «Αιγιάλεια αύριο», διότι δεν πέτυχε καμία προσπάθεια τρίτων να μας φέρουν διάσπαση. Έστω και… μισός από αυτή τη δημοτική ομάδα να κάνει κάτι, εκπροσωπεί όλη τη δημοτική ομάδα΄΄.

Στο ερώτημα τι θα γίνει από εδώ και πέρα, τόνισε: ΄΄Από την πρώτη σύσκεψη είχα πει στον δήμαρχο, «εμένα θα με βρίσκεις πάντα αρωγό σε ό,τι καλό θες να κάνεις». Και το αποδεικνύω στην πράξη, παρά τη συμπεριφορά του να θέλει να βγάλει την παράταξή μας από τις Επιτροπές. Από εκεί και πέρα εδώ που έφτασαν τα πράγματα, ο δήμαρχος θέλει δεν θέλει θα πράξει τα νόμιμα. Δεν υπάρχει για κανέναν άλλος δρόμος. Όταν κάνεις τα νόμιμα 150.000 ενστάσεις να σου κάνουν, δεν φοβάσαι τίποτα. Γιατί δεν το λέει για τα εσωτερικά δίκτυα που είναι μεγαλύτερο έργο; Γιατί οι διαδικασίες είναι νόμιμες και δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Η ουσία είναι να μην υπάρχει κίνδυνος ενστάσεων ή και ακόμη να γίνουν, να μην έχουν κανένα νόημα. Έτσι πρέπει να γίνονται τα δημόσια έργα και όχι στα όρια της νομιμότητας. Έχει Τεχνική και Νομική Υπηρεσία να συμβουλευτεί, το είχα πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο΄΄.

Δεν έλειψαν πάντως και οι τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, με τον Περικλή Παπαγιαννακόπουλο να σχολιάζει: ΄΄Από τη στιγμή που στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος είπε πως «τώρα που θα κάνουμε τα νόμιμα θα εκλείψουν οι ενστάσεις» είναι σαν να παραδέχεται ότι ως τώρα δεν ακολουθούσε τη νόμιμη διαδικασία. Η Νομική Υπηρεσία είπε ότι επίσημα δεν ελήφθη η γνώμη της όμως εκφράστηκαν επιφυλάξεις μήπως η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας ήταν αντίθετη σε αυτό που ήθελε να κάνει ο δήμαρχος, όπως και η στάση της Τεχνικής Υπηρεσίας για να πάει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή…΄΄…


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr