background img
banner
banner

Γ. Μπέσκος: «Αυτή τη στιγμή 6.000 σταφιδοπαραγωγοί και οι οικογένειές τους, υποφέρουν»

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ

Εντείνει τις προσπάθειες και την άσκηση πιέσεων για τη στήριξη των δοκιμαζόμενων σταφιδοπαραγωγών, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου και υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχαΐας, Γιώργος Μπέσκος. Την Δευτέρα 3 Απριλίου κατέθεσε αίτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, ζητώντας αφενός να πληρωθούν οι παραγωγοί και αφετέρου να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την ενίσχυσή τους. Ζητά ακόμη έλεγχο για πιθανή χειραγώγηση της τιμής.

Ειδικότερα, στην αίτηση του κ. Μπέσκου που έχει κοινοποιηθεί και προς την επιτροπή ανταγωνισμού και τον επίτροπο ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα γεωργίας, περιγράφεται η τραγική κατάσταση των σταφιδοπαραγωγών, ως εξής: ΄΄Αυτή τη στιγμή 6.000 παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας και οι οικογένειές τους υποφέρουν. Έχουν φτάσει στο σημείο ανέχειας και τραγικών αδιεξόδων αφού η τιμή της σταφίδας έχει κατακρημνιστεί σε πρωτοφανή επίπεδα, οι αγρότες 8 μήνες μετά την παράδοση της σταφίδας σε μεταποιητές ιδιώτες δεν έχουν λάβει το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στις εξαγγελθείσες από αυτούς τιμές για την αγορά του προϊόντος, έχουν λάβει δε 60 με 70 λεπτά και είναι άγνωστο αν και πότε θα λάβουν τα υπόλοιπα ποσά που έχουν δεσμευτεί ότι θα καταβάλλουν εξαγωγείς σταφίδας. Στο σημείο αυτό, σας τονίζω ότι έχει ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος για την παραγωγή κορινθιακής σταφίδας για το καλοκαίρι. Οι άνθρωποι πέραν των γεγονότων που δυστυχώς είναι πραγματικά δεν έχουν εξοφληθεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης αυτοί και οι οικογένειές τους και δεν έχουν καμία δυνατότητα να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη που απαιτεί η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας΄΄.

Να καταβληθούν οι ενισχύσεις πριν τις γιορτές

Κατόπιν των ανωτέρω, αναφέρει στον υπουργό: ΄΄Είναι επιτακτικό να προχωρήσετε άμεσα και πριν τις γιορτές, εάν είναι δυνατόν, στην καταβολή των ενισχύσεων που έχετε αποφασίσει και εξαγγείλει στους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας. Το γεγονός ότι τις μέρες του Πάσχα συμπολίτες μας είναι σε τραγικό αδιέξοδο που φτάνει στα όρια της απόγνωσης δεν τιμά την ελληνική πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία υπαγόμαστε. Περαιτέρω δε, είναι επιβεβλημένο να αποφασίσετε στο πλαίσιο των ουκρανόμετρων , βάση των οποίων ενισχύετε και άλλα προϊόντα να ενισχύσετε περαιτέρω και με αυτά τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας. Είναι η μεγαλύτερη κρίση αυτή που υφίσταται το προϊόν κορινθιακής σταφίδας διαχρονικά. Είναι αδιανόητο για ένα προϊόν που στήριξε την εθνική οικονομία σε δύσκολες καταστάσεις να έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο και οι παραγωγοί να φθάνουν λόγω της ανέχειας σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας του προϊόντος΄΄.

Έρευνα αγοράς παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση διεθνώς

Ο κ. Μπέσκος επισημαίνει ακόμη πως ‘‘είναι απορίας άξιον δε, πώς έχουμε φτάσει σε αυτό το πρωτοφανές σημείο από την στιγμή που υπάρχει η έρευνα αγοράς για την μαύρη κορινθιακή σταφίδα από το γραφείο εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο, βάση των οποίων αναφέρεται ότι οι εισαγωγές μαύρης κορινθιακής σταφίδας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση το 2022 από την οποία επωφελείται κυρίως η Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αυξάνει το ήδη ηγετικό μερίδιό της στην εν λόγω αγορά 90%΄΄.
Και ο υποψήφιος βουλευτής, τονίζει: ΄΄Προκύπτει από τα ανωτέρω με σαφήνεια ότι έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση και ζήτηση στις εξαγωγές της κορινθιακής σταφίδας και οι αγρότες εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι. Κατόπιν των ανωτέρω αιτούμαι: 1) να γίνει εντός της Μεγάλης Εβδομάδας η πληρωμή όλων των αγροτών μας με βάση τις ειλημμένες αποφάσεις ενισχύσεώς τους. 2) να αποφασίσετε νέα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών στο πλαίσιο της δυνατότητας που έχετε με τα ουκρανόμετρα ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις καλλιεργητικές ανάγκες που είναι ιδιαίτερα αυξημένες μετά τις ανατιμήσεις στα λιπάσματα και φυτοφάρμακα ώστε να μην εγκαταλείψουν την καλλιέργεια και παραγωγή κορινθιακής σταφίδας από την στιγμή μάλιστα που καλύπτει το 90% εξαγωγών στην ευρωπαϊκή αγορά. Είναι αδιανόητο και πρωτοφανές η πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην στηρίξουν ένα προϊόν και τους παραγωγούς αυτού που είναι από κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία των αναγκών αυτής ως προϊόν. 3) να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ελέγχου σε αναφορά την οποία έχω υποβάλει με συνημμένα έγγραφα και αφορούν έλεγχο για πιθανή χειραγώγηση της τιμής της κορινθιακής σταφίδας΄΄. Μαζί με την αίτησή του, ο υποψήφιος βουλευτής επισυνάπτει στον υπουργό και την έκθεση της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου που αφορά τον έλεγχο της αγοράς για την κορινθιακή σταφίδα και παρακαλεί να συσχετιστεί στα έγγραφα του ελέγχου που αφορούν πιθανή χειραγώγηση από όλες τις συναρμόδιες αρχές στις οποίες έχουν απευθυνθεί και κοινοποιηθεί.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr