background img
banner
banner

«Φύλλο φτερό» η μεταφορά των απορριμμάτων του 2016

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΣΕ ΧΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΙΔΕΑ…

«Φως» στην υπόθεση που είχε συνταράξει το δημοτικό σκηνικό το 2016 με τα απορρίμματα, καλείται να ρίξει τώρα η Δικαιοσύνη. Με εντολή του Εισαγγελέα Αθηνών, ελεγκτική επιτροπή του ΣΔΟΕ καλείται να διερευνήσει εάν ευσταθεί η τότε καταγγελία δύο δημοτικών συμβούλων, για «φύλλο πορείας» και πληρωμές από πλευράς δήμου Αιγιαλείας, για μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων σε δύο ΧΥΤΑ, οι υπεύθυνοι των οποίων ωστόσο δήλωναν εγγράφως ότι δεν είχαν παραλάβει ούτε… κιλό…

Τα δύο ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πού πήγαιναν τα χρήματα που επισήμως δηλώνονταν ότι διατίθεντο για μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ του Ελληνικού στα Ιωάννινα και του Φλόκα στη Δυτική Αχαΐα αλλά και πού πήγαιναν τα απορρίμματα, αν όχι σε νόμιμους χώρους… Βεβαίως, ήταν η εποχή που ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας «φούσκωνε» απειλητικά, με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους να κατηγορούν τότε τη δημοτική αρχή για επικίνδυνη πολιτική και παράνομη εναπόθεση, με τα γνωστά επακόλουθα και την αδυναμία αποκομιδής που «στοίχισε» πολλά στην τοπική κοινωνία εκείνη την περίοδο.

Είχαν κοπεί εντάλματα ύψους 800.000 ευρώ

Όσο για το ποσό που επίσημα φαινόταν ότι πληρώθηκε εκείνο το διάστημα και μέχρι την ώρα της καταγγελίας, για να αποστέλλονται τα απορρίμματα στους δυο προαναφερόμενους ΧΥΤΑ, ανερχόταν σε 800.000 ευρώ επί συνόλου 1 εκατ. ευρώ.

Το όλο ζήτημα τότε είχε… φέρει πολύ πίσω τον δήμο και είχε αμαυρώσει την φερεγγυότητά του. Ο νόμος όριζε ότι ο ανάδοχος έπρεπε να προσκομίσει άδεια εναπόθεσης των σκουπιδιών, σε κάποιον ΧΥΤΑ εκτός Περιφέρειας και σε έναν ακόμα, εντός Περιφέρειας. Από τον δήμο φαινόταν ότι τα απορρίμματα μεταφέρονται σε Ελληνικό και Φλόκα, ωστόσο η πληροφόρηση των καταγγελλόντων έλεγε ότι δεν φεύγουν για τους συγκεκριμένους ΧΥΤΑ, αλλά απορροφούνται σε γύρω περιοχές.

Η καταγγελία στον Εισαγγελέα για διαφθορά, είχε γίνει από τους δημοτικούς συμβούλους Μιχάλη Κωνσταντίνου και Βασίλη Τομαρά, οι οποίοι έκαναν λόγο για σκάνδαλο. Είχαν διαπιστώσει ότι τα σκουπίδια δεν μεταφέρονταν στα σημεία που δηλώνονταν, ενώ είχαν προσκομίσει και βεβαιώσεις τόσο του υπευθύνου του ΧΥΤΑ Φλόκα όσο και του Ελληνικού Ιωαννίνων ότι δεν είχαν παραλάβει ούτε… σκουπίδι, τη στιγμή που οι δημότες της Αιγιάλειας επιβαρύνονταν για μεταφορά και κοστολόγηση με βάση το τονοχιλιόμετρο…

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθούν να καταθέσουν οι υπεύθυνοι του οικονομικού επιτελείου του δήμου για τα εντάλματα πληρωμών, η Οικονομική Επιτροπή και βέβαια ο τότε δήμαρχος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr