background img
banner
banner

Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος καλά… κρατεί

“ΕΝΙΣΧΥΣΗ” ΜΕ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΟ ΑΛΛΑ ΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Με την επανέναρξη των δρομολογίων του τρένου σε όλη τη χώρα, το ευρύ επιβατικό κοινό, είχε δείξει μία ελεγχόμενη “επιφύλαξη” τις πρώτες δύο ημέρες μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία, δεν άλλαξε τον τρόπο μετακίνησής του. Σε τοπικό επίπεδο, το όμορφο και γραφικό τρενάκι του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, έκανε και αυτό την επανεκκίνησή του, με τις ήδη υπάρχουσες τρεις διαδρομές που ίσχυαν και πριν και χρησιμοποιήθηκε για προγραμματισμένες εκδρομές από σχολεία της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει τη διαχρονική δυναμική του.

Το αποτέλεσμα αυτής της επανεκκίνησης, “απολαμβάνουν” πρωτίστως τα Καλάβρυτα, αλλά και η Αιγιάλεια ως φυσικός τουριστικός “καθρεφτισμός”, με την επισκεψιμότητα να αυξάνεται τμηματικά, όσο καλυτερεύει ο καιρός. Η εισροή αυτή, αφήνει μόνο θετικά στοιχεία και βέβαια, πολλά οικονομικά οφέλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεγάλης επισκεψιμότητας που έτυχαν και το χωριό του Διακοπτού αλλά και τα Καλάβρυτα, σε σχέση με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο, ήταν το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαρτίου, καθώς όχι μόνο οι πληρότητες στα δρομολόγια άγγιξαν το 100% αλλά λόγω του υπέροχου καλοκαιρινού καιρού που επικρατούσε, αποτέλεσε το τέλειο κίνητρο τον τουριστών για μία μονοήμερη βόλτα με το “μαγικό” τρενάκι. Ένα “σκαρί” που πλέον έφτασε 127 ετών, όμως δεν χάνει την ποιότητα και τη “φρεσκάδα” του!

Καμία ακύρωση εκδρομής – Μεγάλη ζήτηση από μαθητικές κοινότητες

Η ίδια η πραγματικότητα καταρρίπτει ορισμένα σενάρια τα οποία είχαν… ακουστεί τις προηγούμενες βδομάδες, που ανέφεραν ότι θα υπάρξουν μαζικές ακυρώσεις από σχολικές εκδρομές ή εκπαιδευτικά εκδρομικά προγράμματα, δράσεις που είχαν προγραμματιστεί να επισκεφτούν τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο αλλά και τα γραφικά Καλάβρυτα, αυτό το διάστημα. Τελικά, όχι μόνο δεν έχει ακυρώσει τις προγραμματισμένες εκδρομές του, κανένα απολύτως σχολείο ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, απεναντίας, το… τηλέφωνο της Hellenic Train δεν σταματά να χτυπά, για δεκάδες πληροφορίες της διαθεσιμότητας των δρομολογίων, αλλά και από νέα ιντερνετικά “κλικ” κρατήσεων εισιτηρίων για εκδρομές σχολείων, ΚΑΠΗ, σωματείων ή φυσικών προσώπων, για το επόμενο τρίμηνο.

Τα οικονομικά οφέλη και τα ποικίλα πλεονεκτήματα που φέρνουν οι ομορφιές του τόπου και η γραφικότητα των περιοχών, είναι λίγο – πολύ γνωστά. Το επιβατικό κοινό έχει αποδείξει πολλές φορές, ότι μία επίσκεψη στα Καλάβρυτα είναι σαφώς στο top-5 της τουριστικής προτίμησης σε πανελλαδικό επίπεδο, ως εκδρομικός προορισμός. Ο κόσμος δείχνει ότι μετά την μεγάλη “ταλαιπωρία” που πέρασε με την πανδημία του κορωνοϊού, έχει την ανάγκη και την πρόθεση και να ταξιδέψει και να περάσει όμορφα και να επισκεφθεί την ευρύτερη περιοχή. Βεβαίως, μεμονωμένα περιστατικά διαφόρων εκδρομών που δεν παραμένουν στον χώρο του σταθμού στο Διακοφτό πάρα μόνο για λίγα λεπτά… υπάρχουν, αλλά πρόκειται μόνο για το 5% των περιπτώσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών και των επισκεπτών στον Οδοντωτό, αφήνει ένα καλό “πακέτο” από ψώνια κάθε είδους ή φαγώσιμα, ενισχύοντας πολύ την τοπική οικονομία και έχει ικανοποιητικό χρονικό περιθώριο για να περιηγηθεί στην περιοχή, περιμένοντας το δρομολόγιο.

Χαρ. Ερμείδης: «Να… ξαναδούν τις ώρες των δρομολογίων»

Μιλώντας για την εν γένει επισκεψιμότητα της περιοχής, όχι μόνο το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου αλλά από την ημέρα που ξεκίνησαν πάλι τα δρομολόγια σε όλη την χώρα την 21η Μαρτίου, ο κ. Ερμείδης ανέφερε ότι πρόκειται για μία πολύ όμορφη και ασφαλή διαδρομή, που η ίδια η διαχειριστική εταιρεία όμως δεν μπορεί να… προωθήσει και να “υποστηρίξει” όπως θα έπρεπε από τουριστικής άποψης. “Τα πιο παλιά χρόνια τα δρομολόγια ήταν και περισσότερα και με μεγαλύτερη απόσταση χρόνου, μεταξύ τους. Αυτό, είχε σαν πλεονέκτημα ότι προλάβαινε ο εκάστοτε τουρίστας, είτε στο Διακοπτό είτε στα Καλάβρυτα, να κινηθεί στην ευρύτερη περιοχή, να προλάβει να αφήσει τον… οβολό του για κάποια αγορά σουβενίρ, για καφέ ή φαγητό και βέβαια, να έχει το χρόνο να δει και να εκτιμήσει τις ομορφιές της περιοχής. Η Hellenic Train έχει “λάθος” ωράρια στα δρομολόγια της και αυτά, δεν εξυπηρετούν και τόσο το επιβατικό κοινό, όσο θα μπορούσε να εξυπηρετεί ένα άλλο ωράριο, σε άλλη περίπτωση” κατέληξε ο έμπειρος καταστηματάρχης από τα Καλάβρυτα.

Γ. Καραπαναγιώτης: “Πρόκειται να γίνουν δεκάδες μαθητικές εκδρομές μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς”

“Οι σχολικές εκδρομές έρχονται συνήθως αρκετή ώρα πριν το ταξίδι τους και δεν μπορούμε να θεωρήσουμε μεμονωμένα περιστατικά όπως αυτό με το σχολείο της Πάρου, ως σύνηθες φαινόμενο. Οι επισκέπτες έχουν πάντα και το χρονικό περιθώριο και τη διάθεση, να βγουν βόλτα και να γνωρίσουν το Διακοπτό, να φάνε ή να πιουν κάτι, να δουν το Μουσείο του Οδοντωτού ή απλά να χαρούν τη βόλτα τους, προτού επιβιβαστούν” σχολίασε για το ζήτημα ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Γιάννης Καραπαναγιώτης. Εν συνεχεία, ο πρόεδρος τόνισε ότι σχεδόν όλες οι εκπαιδευτικού τύπου εκδρομές και πραγματοποιούν επίσκεψη στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου και φυσικά, το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να γίνουν δεκάδες επισκέψεις μαθητών, κοινοτήτων ή σχολικών μονάδων κάθε βαθμίδας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr