background img
banner
banner

Τίμησαν τον Καβαλάρη Άγιο | ΦΩΤΟ

ΠΩΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑ, ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΜΕΝΗ

Ίσως τα… “φώτα της δημοσιότητας” τις τελευταίες ημέρες να έπεσαν (και δικαιωματικά…) στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής και στην επιστροφή της Εικόνας της Μεγαλόχαρης στον “Θρόνο” της, όμως ο εορτασμός του Πάσχα σε ευρύτερο πλαίσιο, χαρακτηρίζεται πάντα και από άλλες αξίες και γιορτές, ειδικότερης αναφοράς και σημαντικότητας, οι οποίες πηγάζουν από ξεχωριστές εκδηλώσεις και “ξεπηδούν” από τα τοπικά έθιμα. Αφορούν τους κατά τόπους πολιούχους διαφόρων περιοχών.

Ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου σε κάποιες κοινότητες της Αιγιάλειας, υπάρχει στην… καρδιά και τη συνείδηση πολλών δημοτών, με ιδιαίτερο τρόπο. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη γιορτή, σηματοδοτεί μία άλλη τελετουργία που για πολλούς ντόπιους δημότες, σημαίνει πολλά παραπάνω από μία… απλή κατανυκτική εορτή της άνοιξης. Τρεις από τις πιο χαρακτηριστικές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου που εορτάζεται ως πολιούχος, είναι αυτές στην Τέμενη, στην Κουλούρα και στα Μελίσσια. Είναι ναοί που γιόρτασαν χθες Κυριακή 23 Απριλίου, με κάθε επισημότητα και αγιοσύνη. Είναι μνημεία που διακρίνονται για το ιστορικό και θρησκευτικό μεγαλείο τους, αλλά πρωτίστως, για τις ιδιόμορφες και λαμπρές ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα εκκλησιαστικά συμβούλια και οι τοπικοί φορείς.

Κουλούρα: Την  “παράσταση” έκλεψαν οι καβαλάρηδες

Με μεγάλη κατάνυξη και ευλάβεια παρακολούθησαν οι δεκάδες πιστοί τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η τοπική κοινότητα, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Παλαιάς Κουλούρας. Ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος και όσοι ξένοι επισκέπτες βρέθηκαν για πρώτη φορά στην μεγάλη γιορτή, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Την χθεσινή… “παράσταση”, έκλεψαν οι καβαλάρηδες που είχαν ιππεύσει τα άλογά τους και έδωσαν για άλλη μια φορά έναν επιβλητικά “ζωντανό” τόνο στην εκδήλωση, πιστοποιώντας την συμβολική σημασία της ημέρας του Αγίου, ως Τροπαιοφόρος Καβαλάρης. Οι ιππείς, περνώντας ένας – ένας, προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου τηρώντας το έθιμο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων και τουριστών, εδώ και χρόνια. Το “παρών” ως ιππέας έδωσε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κουλούρας με το άλογό του. Παραβρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου από το κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου.

“Οι εορτασμοί ξεκίνησαν στην Παλαιά Κουλούρα και έπειτα εξαπλώθηκαν σε όλους τους Αγίους Γεώργηδες της περιοχής. Είναι μια θρησκευτική στιγμή που γιορτάζεται με μεγάλες τιμές και ιδιαίτερη κατάνυξη. Όταν ήμουν πρόεδρος στον Ιππικό Όμιλο Αιγίου, είχα κάνει πρόταση στην Εκκλησιαστική Επιτροπή, να συμμετάσχουν και Ιππείς στις ετήσιες εκδηλώσεις, ως ένα συμβολικό πλαίσιο “τιμής και δόξας” προς τον Άγιο. Το εκκλησάκι μας, αρχικά ήταν τελείως… ξεχασμένο. Με αυτή την εορτή που πραγματοποιούμε, μπορούμε πλέον να το αναδεικνύουμε. Ο κόσμος ήδη το έχει αγαπήσει και στηρίζει κάθε προσπάθεια. Χρόνια πολλά σε όλους και ευχαριστούμε τους πιστούς, που παραβρέθηκαν στη μεγάλη γιορτή του χωριού μας» ανέφερε ο πρόεδρος του χωριού Αποστόλης  Σωτηρόπουλος.

Μελίσσια: Περιφορά της εικόνας του Αγίου μέσα στο χωριό

Η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο πανέμορφο χωριό των Μελισσίων, χτίστηκε και ολοκληρώθηκε το 1934, πάνω στα ερείπια της ομώνυμης μικρής εκκλησίας που είχε ανεγερθεί το 1709, σε σχήμα σταυρού. Παρ’ όλο που ο ναός υπέστη μεγάλες ζημιές το ’95 από τον ισχυρό και καταστρεπτικό σεισμό του Αιγίου, αποκαταστάθηκε πλήρως με οικονομικές προσφορές των κατοίκων που εξασφάλισε η τοπική Εκκλησιαστική Επιτροπή και την εθελοντική προσφορά εργασίας διαφόρων τεχνιτών του χωριού. Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα και έπειτα έγινε η αγιογράφησή του. Τα Μελίσσια γιόρτασαν στον ιστορικό ναό, χθες Κυριακή 23 Απριλίου, με περίσσια λαμπρότητα, τον προστάτη τους. Το μνημείο που αποτελεί θρησκευτικό κόσμημα για το χωριό, τιμάται πάντα με μεγαλοπρέπεια. Ο κόσμος ήταν πραγματικά πολύς και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, αποτέλεσαν αν μη τι άλλο… “μαγνήτη” για κάθε επισκέπτη.

Στη μεγάλη και κατανυκτική ατμόσφαιρα της διήμερης εορταστικής εκδήλωσης του χωριού, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο καταγόμενος από τα Μελίσσια υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Σπηλιόπουλος, ο αντιδήμαρχος Στράτος Βαρδάκης, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βασιλική Ψυχράμη, ο υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Μπέσκος, οι Βασίλης Χριστόπουλος του Θεοφάνη, Ελισάβετ Πίκουλα – Μπομποτσιάρη και Γιώργος Τσομής, καθώς και οι Δημήτρης Καλαμίδας, Στάθης Σταθακόπουλος, Σταύρος Καραδημητρόπουλος, Σπύρος Χριστόπουλος (Ταμίας του τοπικού συλλόγου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος) και φυσικά ο πρόεδρος της κοινότητας Μελισσίων Ιωάννης Πριόβολος και ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων Δημήτρης Σωτηρόπουλος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε καφές και φαγητό, που προσέφεραν ο πρόεδρος της κοινότητας μαζί με τον Σπύρο Χριστόπουλο, όπου παραβρέθηκε και ο Δημήτρης Κατσικόπουλος. Να σημειωθεί ότι, την προηγούμενη μέρα το απόγευμα στον Εσπερινό, είχε γίνει η υποδοχή των Αχράντων Παθών της Μονής Ταξιαρχών. Τέλος να επισημανθεί ότι, στην εκδήλωση συμμετείχε ο ιππέας Ιωάννης Χριστόπουλος με το άλογό του, ενώ πραγματοποιήθηκε περιφορά της Ιεράς Εικόνας του Αγίου στα πιο κύρια σημεία του χωριού.

Τέμενη: Με πλήθος κόσμου οι εκδηλώσεις

Μιλώντας για την πραγματικά μεγάλη συμμετοχή που είχαν οι λατρευτικές θρησκευτικές εκδηλώσεις του διημέρου στο χωριό, ο πρόεδρος της κοινότητας Τέμενης Δημήτρης Μακρής, τόνισε: «Ο κόσμος ήταν πολυάριθμα… καταιγιστικός, ίσως περισσότερος από κάθε άλλη χρονιά. Ευχαριστούμε όσους ήρθαν από κάθε γωνιά του δήμου, αλλά και τους πιο μακρινούς επισκέπτες, για να τιμήσουν τον πολιούχο του χωριού. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις που διοργανώσαμε αντικατοπτρίζουν απολύτως την σημασία της ημέρας. Είναι τιμητικό, πού η τοπική κοινωνία στηρίζει και αγαπάει τόσο πολύ τον Άγιο της καρδιάς μας. Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους» ανέφερε ο πρόεδρος.

Στις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της Τέμενης το «παρών» έδωσαν, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Άγγελος Τσιγκρής, ο Άρης Πατσόπουλος ως εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραϊσκος, Στράτος Βαρδάκης, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος (και υποψήφιος δήμαρχος) και Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (και υποψήφιος δήμαρχος) Χρήστος Γούτος, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη, ο πρόεδρος της κοινότητας Πλατάνου Ανδρέας Ρεκούτης, οι Γιώργος Ρούσσος και Δημήτρης Κατσικόπουλος, οι Γιώργος Γιοβάς και Περικλής Παπαγιαννακόπουλος και βεβαίως, πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και σωματείων της ευρύτερης περιοχής, με την περιοχή να σημειώνει την μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr