background img
banner
banner

Τα αδέσποτα, οι επιθέσεις, ο νόμος, οι ευθύνες…

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΜΠΕΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΟ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η γνωστοποίηση από τον πολιτευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργο Μπέσκο της επίθεσης που δέχθηκε από αδέσποτο σκύλο, τονίζοντας πως «οι αρμόδιοι οφείλουν να περισυλλέξουν τα αδέσποτα και να τα βάλουν σε φυλασσόμενο χώρο».

Σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, τόσο ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκονικολόπουλος όσο και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Αιγιάλειας, αναφέρονται στα όσα ο νόμος προβλέπει για τα αδέσποτα, υπενθυμίζοντας και… ποιος φταίει για την ύπαρξή τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπέσκος αφού ανέφερε πως ο ίδιος δέχθηκε επίθεση, σημείωσε πως ο ίδιος σκύλος έχει επιτεθεί και σε παιδιά και πως «είναι κρίμα να θρηνήσουμε θύμα από αδέσποτα σκυλιά που είναι σε αγέλες», σημειώνοντας πως «υπάρχουν στην Αιγιάλεια πάρα πολλές καταγεγραμμένες επιθέσεις».

Τριτοκοσμικές καταστάσεις

Περιγράφοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζει καθημερινά, ο πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων του δήμου Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, κάνει λόγο για κουτάβια κλεισμένα σε τσουβάλια με ομφάλιο λώρο, πυροβόλημενα σκυλιά, βιασμένα σκυλιά, χωρίς μάτια, ακρωτηριασμένα, καμένα, με ψώρα, με τύφο, με σαπισμένο δέρμα, με όργανα έξω, αλυσοδεμένα…
Έτσι περιγράφει τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά ο δήμος με τα ζώα και όχι αυτά που κυκλοφορούν ελεύθερα όπως ορίζει ο νόμος. ΄΄Ψάχνουν ευθύνες από όλους τους άλλους όχι όμως από αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα. Δεν το επέλεξαν αυτά να είναι αδέσποτα αλλά οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που τα εγκατέλειψαν στους δρόμους μεταφέροντας το πρόβλημα στην κοινωνία και στα ίδια τα ζώα. Ο Δήμος Αιγιαλείας εφαρμόζει το πρόγραμμα διαχείρισης που απαιτεί ο νόμος με βασικότερο σκοπό την μείωση του πολλαπλασιασμού του προβλήματος. Ο νόμος απαγορεύει ρητά των εγκλεισμό αδέσποτων σε καταφύγια. Είναι χώροι μόνο προσωρινής φιλοξενίας΄΄, σημειώνει και προσθέτει: ΄΄Είναι η πρώτη φορά που δημοτική αρχή σέβεται τα αδέσποτα ζώα. Μια συνεχής προσπάθεια (φροντίδα κουταβιών, υιοθεσίες, στειρώσεις, κτηνιατρική φροντίδα, σίτιση, έγκριση χρηματοδότησης για κατασκευή καταφύγιου). Υπεύθυνοι ομολογούν ότι μόνο εάν οι άνθρωποι σταματήσουν να εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους τότε με την βοήθεια των προγραμμάτων θα μειωθεί ακόμη και 90% ο αριθμός των αδέσποτων. Είναι η μόνη λύση!!!
Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος απαιτεί την προσπάθεια και την καλή διάθεση όλων μας, γιατί μας αφορά όλους. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας λοιπόν και ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας΄΄.

Μόνη λύση οι στειρώσεις

Την ίδια στιγμή, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Αιγιάλειας, επισημαίνει: ”-Αδέσποτα υπάρχουν πολλά σε όλους τους Δήμους της χώρας μας, ανεξάρτητα από το πόσα βλέπει ο καθένας μας όταν επισκέπτεται έναν άλλο Δήμο. -Το 80% των αδέσποτων ζώων είναι «επιθετικά», όπως θέλει να τα ονομάζει ο κόσμος, διότι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι τα ζώα στο δρόμο αποκτούν ανασφάλεια, γίνονται νευρικά κι επειδή αντιμετωπίζουν διαρκώς επιθέσεις είτε από κάποιους ανθρώπους, είτε από ζώα, προσπαθούν να αμυνθούν. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι φταίνε τα ζώα ή οι άνθρωποι οι οποίοι τα φοβούνται.

-Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τα ζώα, να εξαλείψουμε τις κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντί τους και να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουν δικαίωμα στη ζωή και την ύπαρξη. -Θα πρέπει επιτέλους να εμπεδώσουμε όλοι μας ότι τα αδέσποτα αν και ανήκουν στους Δήμους, οι οποίοι πρέπει βάση νομοθεσίας να τα διαχειριστούν (στείρωση, εμβολιασμός, τσιπάρισμα, επανένταξη), ωστόσο δεν έχουν τα δικαίωμα από το νόμο να τα περισυλλέξουν και να εγκλείσουν κάπου -όπως συνήθως ζητείται από τους περισσότερους – διότι, η πολιτεία (Υπουργεία, ΟΤΑ, κτλ) γνωρίζει πολύ καλά ότι όσα αδέσποτα και να περισυλλεχθούν από το δρόμο, σε ελάχιστο χρόνο στον ίδιο δρόμο θα είναι τόσα κι άλλα τόσα, καθώς κάθε μέρα γεννιούνται δεκάδες σκυλιά από δεσποζόμενα, τα οποία όλοι λένε ότι κάπου τα δίνουν αλλά δυστυχώς με κάποιο μαγικό τρόπο το 90% από αυτά καταλήγουν αδέσποτα.

-Σε όλους μας αρέσει να μεταθέτουμε τις ευθύνες, ας αναλογιστούμε όμως πόσο συνυπεύθυνοι είμαστε όλοι σε αυτή την τραγική κατάσταση με τα αδέσποτα κι αν πραγματικά θέλουμε αποτέλεσμα, αφού αξιολογήσουμε και διορθώσουμε τα δικά μας λάθη. -Ας απευθυνθούμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, Τμήμα Διαχείρισης Αδέσποτων για να απαιτήσουμε να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για τις υποχρεωτικές στειρώσεις, τουλάχιστον για 3 ως 5 χρόνια. Είναι η μόνη λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα. -Τα όσα λέγονται σχετικά με την υποχρεωτικότητα της στείρωσης και πόσο δημοκρατικό είναι σα μέτρο κτλ θεωρούμε ότι είναι υποκριτικά εφόσον όλοι ξέρουμε πως είναι το μοναδικό που μπορεί να ελέγξει τον πληθυσμό των αδέσποτων. -Αποφασίστε λοιπόν πως πραγματικά θέλετε να ζήσετε, με αγέλες ζώων και συνεχείς διαμαρτυρίες ή όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, πολιτισμένα και χωρίς αδέσποτα. -Ας σταματήσουμε επιτέλους να εθελοτυφλούμε. Όσο κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας δε βοηθάμε κανέναν πέρα από αυτούς τους οποίους εξυπηρετεί αυτή την κατάσταση΄΄.

Δυσαρέσκεια για τη μείωση του κονδυλίου για τα αδέσποτα, στον προϋπολογισμό

Την ίδια στιγμή, ο κ. Φραγκονικολόπουλος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μείωση των χρημάτων που προορίζονται για τα αδέσποτα, στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε, χθες, σημειώνοντας: ΄΄Όλοι εσείς που παραπονιέστε για τα αδέσποτα δεν το καταλαβαίνω. Ετσι και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που είτε θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα η ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με το πρόβλημα των αδέσποτων και ζήτησαν να αφαιρεθούν λεφτά από τον κωδικό που αφορά την διαχείρισή τους για την μείωση αυτού το σοβαρού προβλήματος. Έτσι φτάσαμε να έχουμε 5000 αδέσποτα στην Αιγιάλεια. Δεν δόθηκε ποτέ η απαραίτητη σημασία στο πρόβλημα και συσσωρεύτηκε.
Εκεί να ζητήσετε ευθύνες και λύσεις για οποιαδήποτε πρόβλημα που αφορά τα αδέσποτα. Καλό είναι να γνωρίζουν όλοι που διεκδικούν εξουσίες ότι έχουν μεγάλη ευθύνη για την μείωση του προβλήματος απέναντι στην κοινωνία και στον νόμο΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr