background img
banner
banner

Μεγάλη απήχηση στους προληπτικούς ελέγχους

ΣΠΟΥΔΑΙΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για την οστεοπόρωση, το σάκχαρο και την χοληστερόλη που διεξήχθησαν στις 9 και 10 Ιουνίου σε Συμπολιτεία, Ζήρια και Αίγιο, από τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» σε συνεργασία με το Τμήμα Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής δήμου Αιγιαλείας, με την πολύτιμη βοήθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου. Ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις 15, 16 και 17 του μήνα σε Αίγιο, Διακοπτό και Ακράτα αντίστοιχα.

Στις τρεις πρώτες δράσεις σε Συμπολιτεία, Ζήρια και στο ΚΑΠΗ Αιγίου της οδού Ν. Πλαστήρα, συμμετείχαν συνολικά περίπου 250 άτομα, με τη δράση του ΚΑΠΗ να παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, αφού έγιναν συνολικά 67 μετρήσεις.

΄΄Η πενθήμερη αυτή δράση που πραγματοποιείται, αποτελεί το πρώτο κομμάτι που αφορά την οστεοπόρωση και ανάλογα προβλήματα υγείας, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες. Η εταιρεία “Πεταλούδα” δεν είναι τυχαία εδώ μαζί μας, καθώς έχει βραβευτεί ήδη δύο φορές σε παγκόσμια συνέδρια ιατρικής και έχει ξεχωρίσει για την δράση και την αποτελεσματικότητά της. Σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό ή τον προσωπικό ιατρό του καθενός, οι μετρήσεις που έγιναν και θα γίνουν έχουν σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο στόχος μας, ήταν να κινητοποιήσουμε και να κατευθύνουμε τους δημότες της Αιγιάλειας να ενεργοποιηθούν στο κομμάτι της πρόληψης της οστεοπόρωσης. Νομίζω ότι τα καταφέρνουμε πολύ καλά και όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται, αποτελεί μόνο την αρχή΄΄.

Αυτά ήταν τα λόγια της αντιδημάρχου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας Διαμάντως Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, την πρώτη ημέρα της δράσης, στο δημαρχείο του πρώην δήμου Συμπολιτείας.

 

Η υγεία των δημοτών πάνω απ’ όλα!

Όπως είπε, ΄΄η ενημέρωση αφορά θέματα υγείας πολύ σημαντικά, που αποτελούν για πολλούς δημότες προβλήματα στην καθημερινότητά τους, δηλαδή για θέματα που αφορούν το σάκχαρο, την οστεοπόρωση και την χοληστερίνη. Η αντιδημαρχία Παιδείας – Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, απέδειξε ότι ήταν πάντα από την αρχή στο πλευρό των κατοίκων, στις καλές αλλά και στις κακές στιγμές. Αρκετοί ασθενείς που παρακολουθώ στο ιατρείο μου, έχουν προβλήματα με τα οστά τους και παρουσιάζουν δείγματα οστεοπόρωσης. Αυτό το γεγονός, με έκανε να ενεργοποιηθώ σε αυτό το κομμάτι, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η δράση με αρκετή απήχηση. Η καθιστική ζωή, η αύξηση του βάρους, η ηλικία και η χρήση φαρμάκων, αλλά και η κακή ποιότητα της σύγχρονης ζωής, είναι τα κυριότερα ζητήματα που αποτελούν την αιτία που εμφανίζεται η οστεοπόρωση. Ο δήμος Αιγιάλειας δεν μπορούσε να… κωφεύσει σε κάτι τόσο σοβαρό, που αφορά την υγεία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγιάλειας για άλλη μία φορά, στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες της αντιδημαρχίας και βεβαίως, μεγάλη βοήθεια αποτέλεσε για εμάς η εταιρεία Σκελετικής Υγείας “Πεταλούδα”, η οποία αφιλοκερδώς μας βοήθησε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την πενθήμερη συνολικά δράση΄΄.

Επιπλέον, η αντιδήμαρχος πρόσθεσε και τα εξής: ΄΄Ο σκοπός μας, είναι η πρόληψη. Και επειδή οι συμπολίτες μου, οφείλουν να χαρούν φέτος τα μπάνια τους στη θάλασσα, χωρίς πόνους στα κόκκαλα και ανάλογα προβλήματα οστικής πυκνότητας, πραγματοποιούμε αυτό το τσεκάρισμα εντελώς δωρεάν, για να μπορούν όλοι ανεξαιρέτως να ελέγξουν και τη χοληστερίνη τους και το σάκχαρο τους, αλλά πάνω από όλα την οστική πυκνότητα στα κόκαλά τους. Ενημερώνουμε τον κόσμο για τις επόμενες δράσεις που έρχονται και ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν ήδη στη μεγάλη αυτή συλλογική προσπάθεια του δήμου. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που η τρομερή συμμετοχή φάνηκε στα κλεισμένα… τηλεφωνικά ραντεβού για αυτό, η δράση θα επαναληφθεί σε απώτερο χρόνο΄΄.

Η «Πεταλούδα» άνοιξε τα φτερά της και στην Αιγιάλεια

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Σκελετική Υγείας “Η Πεταλούδα” Τατιάνα Δρακοπούλου, αφού παρουσίασε τον σύλλογο, επισήμανε: ΄΄Αποδεχτήκαμε αμέσως το αίτημα της αντιδημάρχου κ. Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη και είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους κατοίκους της Αιγιάλειας να κατανοήσουν τα σημαντικά προβλήματα που φέρνει η οστεοπόρωση, η χοληστερίνη και ο σακχαρώδης διαβήτης. Η επιλογή των περιοχών που δράσαμε και θα επισκεφτούμε, ήταν κατόπιν του όγκου των αιτήσεων που λάβαμε αλλά και των αναγκών που υπάρχουν. Σκοπός μας, είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο να προλάβει μία ενδεχόμενη οστεοπόρωση, να κάνει τα απαραίτητα τσεκ που χρειάζονται για αυτά τα σοβαρά προβλήματα υγείας και να κατανοήσει ο κόσμος της Αιγιάλειας την χρησιμότητα της ενημέρωσης σε ανάλογα ζητήματα. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν την “Πεταλούδα” είναι τα ζητήματα Πρωτοβάθμιας Υγείας και το κομμάτι του “προλαμβάνειν”. Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και σε νεαρές γυναίκες που στη σύγχρονη εποχή, όπως έχει διαπιστωθεί, εμφανίζουν προβλήματα οστεοπόρωσης. Η οστεοπενία είναι το αρχικό στάδιο της, και κάθε άνθρωπος από την ηλικία των 35 και άνω οφείλει να τσεκάρει τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του, τους ανθρώπους που αγαπάει. Ήδη εξυπηρετούνται πολλοί πολίτες της Αιγιάλειας από τις δράσεις αυτές και θέλουμε να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερους στο εξής, να συμμετάσχουν την άλλη εβδομάδα σε στα επιλεγμένα σημεία πού θα γίνουν οι δράσεις και οι μετρήσεις. Γιατί η υγεία, αφορά όλους μας΄΄. Και πρόσθεσε: ΄΄Δεν θέλουμε να βρεθούμε στην Αιγιάλεια μόνο αυτή τη φορά, θέλουμε να πετύχουμε το στόχο του να αγκαλιάσει ο κόσμος του δήμου αυτή την προσπάθεια και κάθε χρόνο, αδιάλειπτα, να συμμετάσχει σε ανάλογες δράσεις που θα συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Αιγιαλείας, τον Ι.Σ.Α. και την “Πεταλούδα”΄΄.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου «Η Πεταλούδα» κ. Τσεκούρα, η οποία βρέθηκε στο Αίγιο την ημέρα της δράσης, επισήμανε στo protionline.gr: “Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και τρομερό ενδιαφέρον στην Αιγιάλεια και είμαστε πολύ χαρούμενοι, για αυτό. Η ευαισθητοποίηση μέσω της δράσης που πετύχαμε, είναι μία πολύ σοβαρή δουλειά. Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που πλήττει κάθε ελληνική οικογένεια. Το Α και το Ω είναι η πρόληψη και η ενημέρωση και μόνο έτσι θα μπορέσει η σύγχρονη κοινωνία να ανταπεξέλθει, σε τέτοια προβλήματα όπως το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας. Η κληρονομικότητα είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να μας “αναγκάζει” να κάνουμε τακτική εξέταση οστεοπόρωσης ή οστεοπενίας. Είναι μία πάθηση με μεγάλες νοσοκομειακές και κληρονομικές επιπτώσεις, που μπορεί να αλλάξει ακόμα και τον οικογενειακό προγραμματισμό ή την ζωή μας, δυστυχώς. Η δράση που διοργάνωσε ο δήμος Αιγιάλειας είναι μία πολύ καλή… αφορμή να μπουν όλοι στη διαδικασία να κάνουν έναν σαφή έλεγχο και να τσεκάρουν την πυκνότητα της σκελετικής μάζας τους. Συγχαρητήρια στους υπεύθυνους διοργανωτές, συγχαρητήρια στην αντιδημαρχία και ελπίζω ο κόσμος να δείξει την ανταπόκριση που πρέπει, σε μία τέτοια δραστηριότητα όπως αυτή”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr