background img
banner
banner

Συζητείται νέο μοντέλο για την άνοδο στην Γ΄ Εθνική

Η ΑΧΑΪΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΑ PLAY OFF ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Σίγουρα αναμένονται αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής και στα μπαράζ στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας, όμως για όλα αυτά η Ποδοσφαιρική Ενωση του νομού μας είναι αυτή που θα πάρει θέση και θα καταλήξει στο πως θα πραγματοποιηθεί το δυνατό πρωτάθλημα της μεγάλης ερασιτεχνικής κατηγορίας.

Οι αλλαγές μετά τις ανόδους και υποβιβασμούς κάνουν πιο δυνατή την Α΄ κατηγορία

Μπορεί να απουσιάζει από τη νέα σεζόν ο Παναιγιάλειος από το πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας, αυτό όμως δεν μειώνει τον μεγάλο ανταγωνισμό που αναμένεται να ακολουθήσει.
Αυτό που είδαμε στα play offγια την άνοδο στην Γ΄ Εθνική, σίγουρα μας δημιούργησε θετικές εντυπώσεις για τη δυναμικότητα των σωματείων του νομού μας.
Κάτι που φυσικά αποδείχθηκε και στην διαδρομή των μπαράζ του Παναιγιάλειου προς την Γ΄ Εθνική, απέναντι από τους πρωταθλητές άλλων Ενώσεων.
Φανερά σε μεγαλύτερο και ποιοτικότερο επίπεδο το μελανόλευκο σωματείο, εκπρόσωπο του νομού μας, δημιούργησε φόβο και τρόμο σε όλους τους αντιπάλους που βρέθηκαν απέναντί του.

Πολλοί οι πρωταγωνιστές μια η θέση του πρωταθλητή

Με την μείωση των ομάδων και των ομίλων στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, χάθηκε και το προνόμιο που είχαν παλαιότερα οι Ενώσεις. Ο πρωταθλητής των νομών κέρδιζε άμεσα μια θέση στην Γ΄ Εθνική, κάτι που τώρα δεν υφίσταται.
Προέχει λοιπόν η κατάκτηση του πρωταθλήματος στο Ενωσιακό πρωτάθλημα και στη συνέχεια το μίνι πρωτάθλημα με τους πρωταθλητές των πλησιέστερων νομών.

Φημολογείται ότι η 4άδα των play off του τίτλου τείνει να γίνει 8άδα

Στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε η ΕΠΣ Αχαΐας δεν διέθετε αρκετά χρονικά περιθώρια για να λειτουργήσει την υπόθεση τίτλος πρωταθλήματος με τη συμμετοχή πολλών ομάδων. Αυτό έγινε με τους δυο πρωτοπόρους των δυο ομίλων (4 συνολικά σωματεία), να παίζουν διπλούς αγώνες εντός και εκτός έδρας με κερδισμένο στο φινάλε τον Παναιγιάλειο.
Στο πρωτάθλημα που έρχεται στην Α΄ κατηγορία, υπάρχουν σκέψεις και χρόνος να διαφοροποιηθεί η επόμενη φάση του πρωταθλήματος, που θα ακολουθήσει στο φινάλε της κανονικής διάρκειας.

Το νέο σενάριο των play off

Εισερχόμενοι στο «ζουμί» του νέου σεναρίου για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Α΄ κατηγορία καταλήγουμε στο εξής: Τα τέσσερα πρωτοπόρα σωματείου του α΄ ομίλου με τα αντίστοιχα του β΄ ομίλου θα σχηματίσουν μεταξύ τους έναν όμιλο, ξεκινώντας ένα μίνι πρωτάθλημα που θα κρίνει τον τίτλο.
Η δυσκολία σε αυτό το εγχείρημα είναι αυτή που συναντήσαμε και μπαράζ παραμονής. Με ποιο τρόπο δηλαδή μπορούν να μοιραστούν τα βαθμολογικά πλεονεκτήματα, ο οποίος μπορεί πραγματικά να ανταποκριθεί στις θέσεις και τους βαθμούς που κατέκτησαν αυτά τα οκτώ σωματεία, μοιρασμένα σε διαφορετικούς ομίλους.
Πιθανότατα λοιπόν θα πάμε σε κάτι διαφορετικό από πέρυσι, που θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, αγωνία και ανταγωνισμό.

Διαφορετική και
η κατάρτιση των ομίλων
Εκείνο που είχε επισημανθεί και σε άλλο φύλλο της «Π», είναι η διαφορετική κατάρτιση των ομίλων στην νέα Α΄ κατηγορία, η οποία δεν θα βασιστεί αποκλειστικά στα γεωγραφικά κριτήρια.
Θα έχουμε σίγουρες τις τρεις ομάδες της περιοχής μας στον 2ο όμιλο (Αιγείρα / Ακράτα, Θύελλα Αιγίου και ΑΕ Καλαβρύτων), όπως και τις τέσσερις της Δυτικής Αχαΐας (Πανμοβριακός, Ριόλου, Αχαΐκή, Δόξα Νιφορεΐκων και Ατρόμητος Λάππα) στον 1ο όμιλο. Θα χωριστούν οι ομάδες σύμφωνα με την περυσινή τους δυναμικότητα και θα μοιραστούν ανάλογα στους δυο ομίλους κατόπιν κλήρωσης.
Αυτή η κίνηση σκοπό έχει να υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ των δυο ομίλων, μπορεί όμως παράλληλα να επεκτείνει τις χιλιομετρικές μετακινήσεις κάποιων ομάδων.

Στόχος να μειωθούν ακόμα
τα σωματεία στους δυο ομίλους
Με 12 σωματεία θα εκπροσωπηθεί στην Α΄ κατηγορία ο κάθε όμιλος για την αγωνιστική περίοδο 2023 – 24.
Πρόθεση της ΕΠΣ Αχαΐας όμως είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των σωματείων στην κατηγορία.
Με τις ανακατατάξεις που σημειώθηκαν στην περίοδο covid, συναντήσαμε κάποια σωματεία που δεν είχαν τις δυνατότητες να είναι ανταγωνιστικές στην μεγάλη ερασιτεχνική κατηγορία.
Αυτό σιγά – σιγά δεν θα παρατηρείται στα επόμενα πρωταθλήματα, τα οποία λογικά δεν θα περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους τα λεγόμενα …εύκολα παιχνίδια.

Χρήζουν ενίσχυσης
οι εκπρόσωποι της περιοχής μας
Αν κρίνουμε από το περυσινό πρωτάθλημα την δύσκολη παραμονή της Αιγείρας / Ακράτας στην Α΄ κατηγορία, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστεί ενίσχυση για να αποφύγει από νωρίς τυχόν περιπέτειες υποβιβασμού.
Επίσης οι άλλοι δυο εκπρόπωσποι της περιοχής μας, ήρθαν στην Α΄ κατηγορία από την Β΄, γεγονός που από μόνο του φέρνει μεγαλύτερες ανάγκες ανταγωνισμού στην μεγαλύτερη κατηγορία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr