background img
banner
banner

Το μονοπάτι «Τέσσερα Έλατα – Ύδατα Στυγός – Αρίσταρχος» μπορεί να… οδηγήσει στην ανάπτυξη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ

Η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της υπαίθρου, η προσβασιμότητα των ορεινών μονοπατιών και η προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, αποτελούν μέριμνα για τον δήμο Αιγιαλείας. Στο πλαίσιο αυτό, η αντιδημαρχία Πολεοδομίας, ΤΠΕ, Προγραμμάτων και Τεχνικής Υπηρεσίας, δρομολογεί την υποβολή πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο: «Βελτίωση, ανάδειξη και αποκατάσταση του ορειβατικού – πεζοπορικού μονοπατιού «Τέσσερα Έλατα – Ύδατα Στυγός – Αρίσταρχος» στο όρος Χελμός, του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού Βουραϊκού της UNESCO του Δήμου Αιγιαλείας» στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο του Άξονα: «1.4 – Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας», καθώς και έγκριση των σχετικών μελετών.

Η σχετική απόφαση πρόκειται να ληφθεί στη σημερινή τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου. Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄όλοι γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα ανάδειξης των ορεινών μονοπατιών της Αιγιάλειας που μπορούν να γίνουν σημεία επισκέψιμα και να συντελέσουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Όσον αφορά το συγκεκριμένο μονοπάτι «Τέσσερα Έλατα – Ύδατα Στυγός – Αρίσταρχος», καταβάλλουμε μία προσπάθεια για χρηματοδότηση με σκοπό την ανάδειξη και χρησιμοποίησή του. Η μελέτη αυτή είναι προϊόν καλής συνεργασίας που έχουμε με Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού. Η μελέτη είχε εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και η πρόταση θα κατατεθεί απόν τον δήμο Αιγιαλείας΄΄. Επιπλέον, ο κ. Χριστόπουλος τόνισε: ΄΄Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δασαρχείο για την καλή συνεργασία που έχουμε και το γεγονός ότι «τρέχει» τις αδειοδοτήσεις, ούτως ώστε να καταθέσουμε πλήρη φάκελο για την πρόταση΄΄.

Σκοπός του προγράμματος είναι ο εντοπισμός, η χαρτογράφηση και η ανάδειξη διαδρομών κατάλληλων για πεζοπορία και ποδηλασία λαμβάνοντας υπόψη το ήδη υπάρχον δίκτυο μονοπατιών και διαδρομών. Νέες και υπάρχουσες διαδρομές και μονοπάτια θα συνδεθούν για να σχηματίσουν ένα ενοποιημένο Εθνικό Δίκτυο. Επιπλέον, οι χώροι ενδιάμεσης στάσης (χώροι αναψυχής) θα κατασκευαστούν με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης, προβλέπεται η χρηματοδότηση δράσεων που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες: • Τη δημιουργία νέων μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας • Τον εμπλουτισμό και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας, των υπό ένταξη περιοχών • Τη δημιουργία και βελτίωση των χώρων αναψυχής, σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου μονοπατιών των υπό ένταξη περιοχών.

Τι περιλαμβάνει η πράξη

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, ο δήμος Αιγιαλείας προτίθεται να υποβάλλει πρόταση προϋπολογισμού 88.916,72€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% με την πράξη να περιλαμβάνει δύο υποέργα: Το ΥΠΟΕΡΓΟ 1 με τίτλο: «Ανάδειξη και βελτίωση των ορειβατικών μονοπατιών αναψυχής της κοιλάδας της Στύγας, στο όρος Χελμός του Δήμου Αιγιαλείας» προϋπολογισμού 51.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% το οποίο θεωρήθηκε από την Διεύθυνση Δασών Αχαΐας. Το ΥΠΟΕΡΓΟ 2 με τίτλο «Αλλαγή πορείας του τμήματος «Ύδατα Στυγός», του μονοπατιού Περιστέρα-Αρίσταρχος, «τεχνικό μονοπάτι» (via ferrata)» προϋπολογισμού 37.916,72ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% το οποίο θεωρήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας.
Η πράξη αφορά στην «Βελτίωση, ανάδειξη και αποκατάσταση του ορειβατικού – πεζοπορικού μονοπατιού «Τέσσερα Έλατα – Ύδατα Στυγός – Αρίσταρχος» στο όρος Χελμός, του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO του Δήμου Αιγιαλείας».


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr