background img
banner
banner

«Βουλιάζει» και φέτος από κόσμο η Αλυκή

Η ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΑΙΓΙΟΥ «ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ»ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Καταγράφοντας όλες τις “κοσμοπολίτικες” και προτιμητέες από τον πολύ κόσμο, παραλίες του δήμου Αιγιάλειας και προσπαθώντας να “χαρτογραφήσει” ποιες είναι οι παροχές και οι συνθήκες που υπάρχουν σε καθεμία από αυτές, τo Protionline.gr ξεκινά μία καταγραφή που θα φανεί χρήσιμη σε κάθε επισκέπτη. Το ρεπορτάζ θα λειτουργήσει σαν “οδηγός” όχι μόνο σε κάθε τουρίστα που θα προτιμήσει την περιοχή για διακοπές, αλλά και στον ντόπιο κάτοικο προκειμένου να εκτιμήσει τα υπέρ και τα κατά της κάθε ακτής της Αιγιάλειας.

Στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από τους φορείς αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τόπο για την αύξηση της τουριστικής κίνησης, το Protionline.gr καταγράφει τη “χάρτα παροχών” των δέκα δημοφιλέστερων ακτογραμμών του δήμου, με σκοπό ο κάθε αναγνώστης να αντλήσει σχετικές πληροφορίες. Ο πρώτος σταθμός του ρεπορτάζ, ακούει στο όνομα «Αλυκή». Η παραλία της πόλης του Αιγίου, εδώ και δεκαετίες φιλοξενεί εκατομμύρια λουόμενους κάθε ηλικίας, κάθε καλοκαίρι – και όχι μόνο –ενώ τα τελευταία χρόνια και στη σύγχρονη εποχή, θεωρείται μία από τις πιο “must” ακτές του δήμου, βάση της προτίμησης του κόσμου αλλά και της εν γένει εικόνας που διαθέτει. Ο εμβληματικός υδροβιότοπος της περιοχής, αυτή την εποχή ξεκινά να αναβαθμίζεται, με τη δημιουργία περίφραξης και ξύλινων παρατηρητηρίων για την οπτική παρατήρηση του υγροτοπικού οικοσυστήματος. Επιπλέον, θα εγκατασταθούν, συσκευή παρακολούθησης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας, ηλεκτρονικό σύστημα οπτικής παρακολούθησης του υγροτόπου μέσω δορυφόρου, καθώς και τηλεμετρικός σταθμός καταγραφής των φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού.

Τα «δυνατά σημεία»

Τα σημαντικότερα στοιχεία της Αλυκής είναι τα καθαρά νερά της, το ειδυλλιακό τοπίο με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και ότι έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως χώρος προστασίας της φύσης και παρατήρησης πουλιών. Ο υδροβιότοπός της να είναι ένα από τα πλέον προστατευμένα μέρη στην Ελλάδα καθώς υπάγεται στο πρόγραμμα Νatura 2000. Όλη η ακτογραμμή από άκρη σε άκρη, διαθέτει μεγάλο βότσαλο μέσα και έξω στην παραλία, που κάνει ελαφρώς δύσκολη τη ζωή του λουόμενου να περπατήσει πάνω της.

Η ακτή συνήθως είναι χωρίς κύμα και με πολύ καθαρά νερά. Διαθέτει όλες τις υποδομές που χρειάζονται για να έχει γαλάζια σημαία, αλλά δεν έχει.

Παρ’ όλο που έληξε η τριετής ποινή που είχε δεχτεί από την Επίσημη Επιτροπή που χορηγεί τη γαλάζια σημαία, η παραλία της Αλυκής δεν διαθέτει το διεθνές σύμβολο ούτεκαι φέτος, αφού λόγω της καθυστέρησης έγκρισης του προϋπολογισμού δεν δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες και δεν υπάρχουν οι υποδομές.

Συνολικά η Αλυκή ξεκινάει από τις γραμμές του πρώην σιδηροδρόμου, στο υπαίθριο γυμναστήριο που έχει δημιουργήσει ο δήμος για την άσκηση των δημοτών και τελειώνει στο τέρμα της Αλυκής στο κατάστημα “Cavo”. Διαθέτει 11 κάδους σκουπιδιών και 25 μικρά καλαθάκια. Τα σημεία που έχουν επιλέγει να τοποθετηθούν τα καλάθια και οι κάδοι, εξυπηρετούν αρκετά το ευρύ κοινό, αλλά λόγω της κακής τους χρήσης σε πολλές περιπτώσεις – αλλά και λόγω της μειωμένης προσοχής και της ανευθυνότητας πολλών λουομένων -καταστρέφονται και χαλούν συχνά.

Υπάρχουν τρία δημοτικά σημεία που λογίζονται ως πάρκινγκ, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 65 αυτοκίνητα, ενώ παραλιακά αρκετά ιδιωτικά καταστήματα που διαθέτουν το δικό τους πάρκινγκ (δίχως χρέωση) και μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά πάνω από 220 αυτοκίνητα.

Η Αλυκή απέχει μόλις 2,3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να βουτήξει στα γαλανά νερά της, ερχόμενος ακόμη και με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, ενώ υπάρχει πολύ καλή εξυπηρέτηση από τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ. Είναι ένα από τα 8 σημεία του δήμου που υπάρχει ναυαγοσώστης και τα νερα της είναι κατάλληλα για θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες και σπορ που χρειάζονται το υδάτινο στοιχείο.

Από την 1η Ιουλίου ισχύει η μονοδρόμηση της παραλίας, με το μέτρο να έχει και αρνητικά και θετικά στοιχεία, καθώς αφενός δεν υπάρχει μποτιλιάρισμα και έχουν αποφευχθεί τα μικρά ατυχήματα, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει η επιλογή για στιγμιαίο σταμάτημα οχημάτων, με αποτέλεσμα πολλοί επισκέπτες, μην βρίσκοντας να παρκάρουν για λίγο να τους «αναγκάζει» η ροή του δρόμου να οδεύουν στην έξοδο, στον δρόμο της Αλυκόβρυσης, και να φεύγουν από την παραλία εντελώς. Από την 1η Ιουλίου ισχύει η μονοδρόμηση στην οδό Ποσειδώνος, με την κατεύθυνση των οχημάτων να γίνεται προς τα ανατολικά. Η λήξη του μέτρου ορίστηκε την Κυριακή 20 Αυγούστου και η μοναδική διέξοδος που υπάρχει είναι από το δρόμο της Αλυκόβρυσης, στην οποία έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση φωτιστικών σε όλο το μήκος του δρόμου και η ασφαλτόστρωση.

Υπάρχουν οκτώ καταστήματα εστίασης και αναψυχής, τα οποία δουλεύουν κάθε μέρα για όλη τη θερινή σεζόν, ενώ ορισμένα από αυτά μένουν ανοιχτά μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, ως τόποι νυχτερινής διασκέδασης. Μάλιστα, πολλοί επισκέπτες σε καθημερινή βάση, άνθρωποι νεαρών ηλικιών, προτιμούν συχνά τη συγκεκριμένη παραλία, καθώς διοργανώνονται happenings και μουσικές εκδηλώσεις, χαρακτηρίζοντάς το ως “στέκι” της νεολαίας.

Η ακτογραμμή στο σύνολό της, προτιμάται από αρκετό νεαρόκοσμο για νυχτερινό μπάνιο ή υπαίθρια πάρτι, αλλά και από πολλά ζευγάρια ή ολιγομελείς νυχτερινές παρεούλες.
Σε κανέναπαραλιακό κατάστημα δεν χρεώνονται έξτρα οι ξαπλώστρες ή οι ομπρέλες θαλάσσης, ενώ σύμφωνα με το level της τουριστικής κλίμακας που ανήκει η Αλυκή, οι τιμές στα ιδιωτικά καταστήματα θεωρούνται λογικές σε κάθε παροχή τους. Η βοτσαλωτή παραλία βρίσκεται σε βόρεια ειδυλλιακή τοποθεσία ενώ το βάθος των υδάτων της, λογίζεται ότι είναι σχετικά κανονικό, μέχρι τις σημαδούρες οριοθέτησης που υπάρχουν, ενώ μετά βαθαίνει επικίνδυνα και απότομα.

Στα θετικά, συγκαταλέγονται το αίθριο με παγκάκια που προσφέρει ίσκιο, τα δέντρα και η καθαρότητα των υδάτων που μοιάζουν κρυστάλλινα και ο επαρκής χώρος για βάδισμα ή τζόκινγκ.

 

Τα αγκάθια…

1. Σε όλη την ακτογραμμή της Αλυκής δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την οποιαδήποτε εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τούτο σημαίνει ότι δεν υπάρχει ειδική ράμπα SEATRAC που αποτελεί μοναδική λύση για την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα. Επίσης, δεν υπάρχουν άλλες παροχές εξυπηρέτησης, όπως ειδικοί διάδρομοι, τουαλέτες ΑΜΕΑ, αποδυτήρια ή ντους. Όσο για τις προβλεπόμενες θέσεις πάρκινγκ, είναι επιλεκτικά λίγες και σε τέτοια σημεία, που πρέπει να τις “ψάξεις” για να διαπιστώσεις αν ισχύουν και πού ακριβώς είναι.

2. Στην ακτογραμμή της Αλυκής παρατηρείται το φαινόμενο ότι δεν μπορεί εύκολα κάποιος να σταθμεύσει το όχημά του για πολύ λίγο, καθώς η φυσική στενότητα του δρόμου που ούτως ή άλλως υπάρχει σε ορισμένα σημεία, έχει περιοριστεί ακόμα περισσότερο με τα υποχρεωτικά κολωνάκια που βρίσκονται σε όλη την ακτογραμμή από την αρχή της μέχρι το τέρμα της και εξυπηρετούν τους εκατοντάδες πεζούς που κάνουν βόλτες, επιλεγμένες αθλοπαιδιές ή απλό βάδισμα αναψυχής.

3. Δεν έχει προβλεφθεί καμία απολύτως εκδήλωση, είτε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είτε από τον δήμο Αιγιάλειας προκειμένου να “σηκώσει” ακόμα πιο πολύ την επισκεψιμότητα της ακτογραμμής. Αυτό το “κομμάτι” καλύπτεται από τα ιδιωτικά καταστήματα που κάνουν πολύ συχνά ενδιαφέρουσες μουσικές βραδιές, εκδηλώσεις με live ή χορευτικά πάρτι και φυσικά από την μεγάλη ετήσια εκδήλωση που τείνει να γίνει θεσμός και διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος, κάθε Αύγουστο.

Φέτος η θερινή εκδήλωση θα έχει την ονομασία “Ήλιος και Θάλασσα” και πρόκειται ουσιαστικά για έναν διαγωνισμό φωτογραφίας με ελεύθερες “πόζες” από την παραλία της Αλυκής που έχουν τραβήξει ντόπιοι ή επισκέπτες. Τη δράση διοργανώνει ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αλυκής “Άγιος Νικόλαος” και θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, ενώ θα έχει την υποστήριξη της Π.Δ.Ε, του Λιμενικού Ταμείου Αιγίου, της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. του δήμου Αιγιάλειας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr