background img
banner
banner

Με μουσικές, «όμορφα πατήματα» και εκατοντάδες κόσμου…

ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΑΛΩΝΙΩΝ

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισαν οι εορτασμοί για τα 45 χρόνια του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου. Το διήμερο «Όμορφα πατήματα με του χορού τα βήματα… εδώ ξεκίνησαν όλα», που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Ιουλίου στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων. Ήταν δύο εκδηλώσεις πλημμυρισμένες από την ελληνική παράδοση, έτσι όπως την απέδωσαν μουσικοί, χορευτές, χορωδοί, άνθρωποι του πολιτισμού και εθελοντές, έτσι όπως ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου γνωρίζει να διοργανώνει, εδώ και 45 ολόκληρα χρόνια.

Αυτή τη φορά, συνδιοργανωτής ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ οι εκδηλώσεις έγιναν υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Ο κόσμος και τις δύο βραδιές μαζί, δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί ότι έφτασε τα 2.000 άτομα που κατέκλυσαν κάθε σημείο της πλατείας, του σημείου δηλαδή που ξεκίνησαν όλα για τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου.

Ειδική αναφορά στο… σημείο εκκίνησης

Όπως ανέφερε και ο πρόεδρός του Γιώργος Νικολόπουλος κατά την ομιλία του, «η πλατεία των Υψηλών Αλωνίων για το Αίγιο και τον πολιτισμό του, αλλά και για το Χορευτικό Όμιλο Αιγίου και άλλους συλλόγους αποτελεί σημείο αναφοράς, μιας και εδώ φιλοξενούνταν οι κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής. Ήταν ο χώρος που πρωτοεμφανίστηκε ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου τον Ιούνιο του 1978 μαζί με ξένα συγκροτήματα στα πλαίσια των Ελικείων κάτω απ’ τις οδηγίες της «ψυχής» του ομίλου του Χρήστου Κιλιά. Η πλατεία αυτή, ήταν ο χώρος που άνθησε και εμφανίστηκε στο κοινό ο πολιτισμός του Αιγίου καθώς και πολιτισμός απ’ τα πέρατα του κόσμου μέσω των συγκροτημάτων που φιλοξενήθηκαν στις εκδηλώσεις που έγιναν θεσμός όπως τα Ελίκεια και τα Ανθεστήρια».

Οι αριθμοί που ανέφερε αποδεικνύουν το μέγεθος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου. Όπως είπε, ΄΄από τότε ο Χορευτικός έχει κάνει 123 εμφανίσεις σε 17 χώρες, σε 4 ηπείρους στο εξωτερικό και 6.000 περίπου άτομα έχουν περάσει απ’ τα τμήματά του. Επιπλέον, σε αυτά δίδαξαν χορό όλοι οι γυμναστές που ασχολούνται με τη διδασκαλία παραδοσιακού χορού στην Αιγιάλεια και όχι μόνο. Επίσης οι μουσικοί που συμμετείχαν στις κατά καιρούς ορχήστρες του ομίλου συνόδεψαν μουσικά τους χορευτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πολλοί εξ αυτών λόγω του ταλέντου και της μουσικής τους ικανότητας συνεργάστηκαν προσωπικά με μεγάλους καλλιτέχνες και δημιούργησαν μουσικά σύνολα. Και μέσα απ’ αυτή την εκδήλωση αλλά και ως γενικότερη φιλοσοφία του συλλόγου είναι το να ξαναβρεθούμε όλοι στην ίδια σκηνή χορευτές, μουσικοί, χοροδιδάσκαλοι, μέλη των ΔΣ καθώς και όλα τα υπόλοιπα σωματεία που δημιούργησαν, διατήρησαν και μετέδωσαν πολιτισμό μαζί με το σύνολο της κοινωνίας του Αιγίου».

Η αφίσα και η πρόσκληση της εκδήλωσης ήταν βασισμένες στις πρώτες μακέτες του Αντιπροέδρου του 1ου ΔΣ του ομίλου, του αείμνηστου Τάκη Καπελλάκου. Οι μακέτες αυτές βρίσκονται στα ημερολόγια ετήσιας δραστηριότητας που τηρούνται από το 1978 στον όμιλο.

Τα εύσημα από τη συνδιοργανώτρια Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

΄΄Η αποψινή εκδήλωση ήταν ένα καλλιτεχνικό επίτευγμα που τιμά τον σύλλογό σας και αποδεικνύει περίτρανα για ποιον λόγο επί 45 χρόνια είστε στην κορυφή της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου και είμαι σίγουρος, ότι θα συνεχίσετε για πολλά – πολλά χρόνια ακόμα. Συγχαρητήρια σε όλους τους δασκάλους, τους χορευτές, την εξαιρετική ορχήστρα και στα μέλη του Χ.Ο.Α., ήταν όλα καταπληκτικά και πολύ οργανωμένα” ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Τάκης Παπαδόπουλος, εμφανώς εντυπωσιασμένος από το συνολικό αποτέλεσμα της εκδήλωσης, ενώ αμέσως μετά, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Νικολόπουλο, είπε: ΄΄Φίλε Γιώργο θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια. Θέλουμε και θα το πράξουμε, να είμαστε κοντά σε κάθε σύλλογο της Αιγιάλειας, γιατί είστε ομάδες που παράγετε πολιτισμό και ήθος, αναδεικνύετε τα έθιμα και την κουλτούρα της περιοχής μας και κρατάτε “Θερμοπύλες”. Συγχαρητήρια σε όλους ανεξαιρέτως!΄΄ τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του.

Όλοι μαζί πάνω στη σκηνή!

Είχε κληθεί για την επίδοση αναμνηστικών διπλωμάτων στην Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας (το παρέλαβε ο πρόεδρος Παναγιώτης Νύχτης) και στο Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου (το παρέλαβε ο Σάκης Παπαδημητρίου). Επίσης, επίδοση αναμνηστικών έγινε και τη δεύτερη ημέρα. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ανέβηκαν στη σκηνή γι’ αυτό, παλιά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Χ.Ο.Α.

Στο διήμερο των εκδηλώσεων, συμμετείχαν: Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας, Χορωδία Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου», Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου, Γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου, Ορχήστρα με χάλκινα, Ποντιακή ορχήστρα.

Στον χώρο βρέθηκε και τα δύο βράδια, η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγιαλείας (ΕΠΟΜΕΑ). «Οι εθελοντές μας, φύλακες άγγελοι που βρίσκονται στο πλευρό της κοινωνίας», όπως αναφέρθηκε από την παρουσιάστρια των εκδηλώσεων, Αθηνά Μπόκολα. Επίσης, τη δεύτερη βραδιά, στην πλατεία υπήρξαν και οι εθελοντές του Κέντρου Ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ).

Ταλαντούχοι συντελεστές – Υπέροχο πρόγραμμα

Έπαιξαν ο μουσικοί: Σάκης Παπαδημητρίου: Λαούτο, Καβάλι, Αλέξης Γαλάνης: Βιολί, Βαγγέλης Μακρυγιώργος: Τραγούδι, κρουστά, Μάρθα Κυριακοπούλου: Τραγούδι, Παναγιώτης Στούρας: Ακορντεόν, Τρύφωνας Παπαϊωάννου: Κλαρίνο, Περικλής Κατσώτης: Κρουστά, Δημήτρης Κατσίβελος: Τρομπέτα, Άγγελος Σταθόπουλος: Κλαρίνο, Κωνσταντίνα Μπατάλη: Σαντούρι, Λάμπης Μουρούζης: Ποντιακή Λύρα και Τραγούδι, Γιάννης Γευγελής: Κρουστά. Και τις δύο ημέρες παρουσιάστηκε βίντεο με την ιστορία του Χορευτικού Ομίλου, ενώ τη δεύτερη βραδιά παρουσιάστηκε βίντεο αφιερωμένο στον Πόντο, καθώς υπήρξε ξεχωριστή θεματική χορευτική ενότητα.

Την πρώτη βραδιά, το Τμήμα Ενηλίκων χορευτών Χ.Ο.Α. παρουσίασε Χορούς Εύβοιας, Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας, χορούς από Πουρνιά Κόνιτσας, παλαιοί χορευτές και Τμήματα παραστάσεων (μαθητές Λυκείου) Χ.Ο.Α., χορούς Βόρειας Θράκης (Μεσήμβρια-Καβακλί-Μοναστήρι), Τμήματα παραστάσεων Χ.Ο.Α.(μαθητές Γυμνασίου): Χοροί Μακεδονίας. Τη δεύτερη βραδιά, Τμήματα παραστάσεων Χ.Ο.Α.(μαθητές Γυμνασίου) παρουσίασαν χορούς Λήμνου, Τμήμα Ενηλίκων χορευτών Χ.Ο.Α., χορούς Γρεβενών, Παλαιοί χορευτές και Τμήματα παραστάσεων (μαθητές Λυκείου) Χ.Ο.Α., χορούς Πόντου, ενώ η Χορωδία Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου» και η Γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου, ερμήνευσαν μοναδικά οκτώ τραγούδια.

Άπαντες, δικαιωματικά εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού, με κορυφαία ίσως τη στιγμή που όλοι μαζί, μουσικοί, χορωδοί, χορευτές κάτω από τη σκηνή, αλλά και κοινό έγιναν ένα, αποδεικνύοντας πως η παράδοση και ο πολιτισμός, ψυχαγωγούν, ενώνουν και δημιουργούν σχέσεις ζωής!

Ήδη, χορευτές του Χ.Ο.Α… ετοιμάζουν βαλίτσες ώστε να εκπροσωπήσουν το Αίγιο σε εκδηλώσεις που θα λάβουν στη Σκόπελο και… έπεται και συνέχεια!

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Τάκης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Χρήστος Γούτος και Κώστας Σπηλιόπουλος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ντίνος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη και δημοτικοί σύμβουλοι.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr