background img
banner
banner

Οι αγριόχοιροι βγήκαν… βόλτα ανάμεσα στα σπίτια

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΤΙ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ

Τον… γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία από την Συλίβαινα Δ.Ε. Ακράτας όπου σε κεντρικό δρόμο «παρελαύνουν» αγριόχοιροι! Οι κυνηγοί πάντως, αναφέρουν πως η κατάσταση στην Αιγιάλεια είναι ελεγχόμενη, παρ’ όλους τους υπερπληθυσμούς από αγριογούρουνα που έχουν “καταλάβει” μεγάλες εκτάσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Η κινητικότητα της φυλής που εμφανίζεται σε κάποιες κοντινές περιοχές, καταστρέφοντας καλλιέργειες ή εκτάσεις και κηπευτικά, δεν φαίνεται να είναι ικανή να ανησυχήσει σοβαρά είτε το αρμόδιο υπουργείο, είτε την Ομοσπονδία Συλλόγων, είτε τους συλλόγους της περιοχής που παρακολουθούν το θέμα από κοντά και έχουν εμπειρία σε ανάλογα ζητήματα.

Παρ’ όλα αυτά, επικίνδυνη και πιθανή είναι η περίπτωση να εξαπλωθεί και στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας η πανώλη των αγριόχοιρων, η οποία χτυπάει ανεξέλεγκτα και αυτή τη στιγμή, “θερίζει” κυριολεκτικά τη βόρεια Ελλάδα.

Ειδοποίηση προς τους κυνηγετικούς συλλόγους

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για προληπτικούς κυρίως λόγους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στείλει σε όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της χώρας ανεξαιρέτως, αλλά και πολλούς αρμόδιους φορείς, ειδοποίηση ώστε τα μέλη τους, να φτιάξουν ειδικές ομάδες ολιγομελών τμημάτων, οι οποίες θα αποτελούνται από εθελοντές κυνηγούς που έχουν ως θήραμα αγριογούρουνα και διαθέτουν εμπειρία σε αυτό το είδος, ώστε αυτές οι ομάδες να βρίσκονται σε επιφυλακή και σε εγρήγορση και σε περίπτωση εμφάνισης πανώλης στα αγριογούρουνα, να ενεργοποιηθούν αυτόματα.

Η συγκεκριμένη διάταξη από το υπουργείο, δεν έχει να κάνει με την αδειοδότηση του κυνηγιού των αγριογούρουνων και τις χρονικές περιόδους, αλλά μόνο για την επιφυλακή που πρέπει να υπάρχει και την προετοιμασία των ομάδων αυτών, σε περίπτωση άμεσης διάδοσης της πανώλης που ταλαιπωρεί σε τεράστιο βαθμό το συγκεκριμένο είδος ζώου. Μάλιστα στην βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές όπως το Κιλκίς, οι Σέρρες ή τα βόρεια σημεία κοντά στα σύνορα με άλλες χώρες, αλλά και στην Ήπειρο, υπάρχει τρομερή έξαρση της συγκεκριμένης αρρώστιας κάτι που αυτομάτως γίνεται επιβλαβές και επικίνδυνο για την ανθρώπινη φύση και την δημόσια υγεία.

Συγκροτούν ομάδες κρούσης

Οι σύλλογοι που έχουν κληθεί από το υπουργείο να συγκροτήσουν ομάδες κρούσης, έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 10 Ιουλίου να απαντήσουν με ονομαστική, συγκεκριμένη λίστα για τη συγκρότηση των ομάδων αυτών, η οποία θα σταλεί στο αρμόδιο τμήμα, έτσι ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή και όποτε χρειαστεί. “Για το θέμα του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, η περιοχή μας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη ανησυχία αυτές τις μέρες. Ίσως στη Μεσσηνία ή στη Σπάρτη να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τώρα, όμως στο βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και δεν υπάρχει ζήτημα. Όμως η έξαρση της πανώλης των αγριόχοιρων, μας προβληματίζει ιδιαίτερα γιατί αυτή η αρρώστια, είναι ύπουλη και μπορεί να μεταπηδήσει στους πληθυσμούς που υπάρχουν στην περιοχή μας από άλλους όμορους πληθυσμούς. Αν συμβεί αυτό, τότε θα μπούμε σε μπελάδες…” δήλωσε στο Protionline.gr ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγίου Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Η πανώλη

Η έξαρση της πανώλης των χοίρων εμφανίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του ‘22, όταν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εμφανίστηκε μαζική λοίμωξη σε πληθυσμούς της φυλής που κινούνταν κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά σημεία. Με την πρόληψη και την συγκρότηση των ομάδων που εγκρίνει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλάδας, θα υπάρξουν εποπτείες και τα καταφύγια σε όλη την περιοχή της Αιγιάλειας και θα γίνει μία αποτελεσματική και γρήγορη αντιμετώπιση του φαινομένου πριν καν αυτό ξεκινήσει, ώστε όντως να απειλήσει τον δήμο: “Οι διάφοροι σύλλογοι και το δασαρχείο βρίσκονται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή έτσι ώστε η κατάσταση να ελεγχθεί πλήρως και να μην υπάρξουν κρούσματα πανώλης στις φυλές που ζουν στη δική μας περιοχή. Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε ότι κινούνται στην ευρύτερη περιοχή αρκετά αγριογούρουνα, τα οποία όμως δεν αποτελούν υπερπληθυσμό και ούτε το νούμερο τους, μας κάνει να ανησυχούμε ιδιαίτερα. Η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη” σημείωσε ο κ. Ανδριόπουλος.

Έντονη κινητικότητα από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αιγίου

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγίου, είναι ο Θεόδωρος Μουρτίκας και το σωματείο θεωρείται ένα από τα πιο κινητικά και ενημερωμένα πάνω στο είδος του κυνηγιού. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων του, κατά την περασμένη χρονιά έγιναν περίπου 70 αιτήσεις λιγότερες για άδεια κυνηγιού σε σχέση με το 2021, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός της οικονομικής κρίσης που υπάρχει και των αυξημένων τιμολογίων της ενέργειας και των αγαθών της καθημερινότητας. Το Μάιο του 2024 πρόκειται να γίνουν εκλογές για διοικητικό συμβούλιο και ως τότε ο Σύλλογος προετοιμάζεται για την επίσημη Κυνηγετική Περίοδο που ξεκινάει και φέτος περί τα μέσα του Σεπτέμβρη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr