background img
banner
banner

Πρώτο ραντεβού με «καυτή ατζέντα»

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το δίλημμα για τον πρόεδρο της Π.Ε.Σ. Θανάση Σωτηρόπουλο τέθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας καθώς το γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη ενημέρωσε ότι θα δεχθεί την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) όπου προεδρεύει ο Παύλος Σατολίας του Α.Γ.Σ . Καλαβρύτων και μετέχουν ως μέλη από τις μεγαλύτερες συνεταιρικών οργανώσεων (Παναιγιάλεια, Ε.Α.Σ. Αγρινίου κ.ά.)

Το θέμα είναι ότι εκκρεμεί ακόμη η συνάντηση που έχει ζητήσει η Π.Ε.Σ. Σωτηρόπουλος με τον Υπουργό, ειδικά για το θέμα της σταφίδας.
Η Παναιγιάλεια θα είναι πιθανότατα παρούσα στο ραντεβού γνωριμίας αυτής της εβδομάδας με τη νέα ηγεσία του ΥΠ.Α.Α&Τ καθώς και τα γενικά αιτήματα που μπαίνουν στο τραπέζι από την ΕΘ.Ε.Α.Σ. είναι φλέγοντα, μείωση του κόστους παραγωγής σε γεωργία και κτηνοτροφία και του κόστους για ενέργεια και καύσιμα, αυστηροί έλεγχοι για τις υψηλές τιμές στο ράφι και της «ελληνοποιήσεις» κυρίως σε κρέας και γάλα.

Η σταφίδα

Το αίτημα για συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου, ειδικά για το θέμα της σταφίδας, κατατέθηκε από την Π.Ε.Σ. στις αρχές Ιουλίου, αμέσως με την ανάληψη καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης. Η ατζέντα είναι συγκεκριμένη, η τιμή παραγωγού για τη νέα σοδειά «καίει» ολόκληρη την Πελοπόννησο. Στην προμετωπίδα της διεκδίκησης, εκ μέρους της Π.Ε.Σ., τίθεται το αίτημα για αλλαγή πολιτικής ως προς την ενίσχυση του προϊόντος, έναντι των προκατόχων του κ. Αυγενάκη στο ΥΠ.Α.Α&Τ, Γιώργου Γεωργαντά και Σπήλιου Λιβανού.

Η Π.Ε.Σ. θα επαναφέρει το αίτημα για απορρόφηση των αποθεμάτων, ως μόνη λύση για να επανέλθει η τιμή παραγωγού στα επίπεδα προ της πανδημίας του Covid-19, επισημαίνοντας ότι η ενιαία ενίσχυση με την έκτακτη στρεμματική ενίσχυση προσέφεραν ελάχιστα στην κάλυψη των ζημιών από τη μεγάλη μείωση των εξαγωγών κατά την περίοδο του Covid-19.

«Εγγύηση τιμής στον παραγωγό μπορεί να δώσει μόνο η αγορά. Ο Υπουργός έχει την ευχέρεια να κάνει κάποιες άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να στηρίξει το προϊόν όπως έχει κάνει ήδη η κυβέρνηση και για άλλα προϊόντα τα οποία βρέθηκαν σε δυσκολία. Αν τα χρήματα της οριζόντιας έκτακτης ενίσχυσης που δόθηκαν με βάση τον κανόνα de minimis σε όσους είχαν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για τα δύο προηγούμενα έτη 2022 και ’21, είχαν δοθεί στις ενώσεις ακόμη και ιδιώτες, για να απορροφηθούν τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν λόγω του Covid -19, η τιμή της σταφίδας θα πωλείτο σήμερα πάνω από 1,5 ευρώ/κιλό. Το Υπουργείο πρέπει πλέον να δει το συμφέρον των πολλών και η κοινωνία ας κρίνει…» αναφέρει Θανάσης Σωτηρόπουλος, επισημαίνοντας ότι η λήψη των ανακουφιστικών μέτρων επείγει: «Σε δύο μήνες θα έχουμε νέα σοδειά (2023-2024), διαφαίνεται ότι πάμε σε μείωση της παραγωγής λόγω καιρού αλλά και μια εγκατάλειψη από πλευράς παραγωγών λόγω κόστους αλλά και λόγω της ιδιαίτερης φροντίδας και των ψεκασμών που απαιτήθηκαν φέτος, στους οποίους αρκετοί δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν οικονομικά».

Η κτηνοτροφία

Στα πλαίσια της πρώτης επαφής με τον κ. Αυγενάκη εκ μέρους του κ. Σατολιά και της ΕΘ.Ε.Α.Σ. αναμένεται να τεθεί και το αίτημα για πακέτο μέτρων για την επιβίωση των κτηνοτρόφων, με άξονα και την αύξηση της τιμής παραγωγού στο γάλα για τη νέα παραγωγή (2023-2024). Πριν από λίγα 24ωρα η Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ αξιολόγησε στοιχεία έρευνας για την κτηνοτροφία της ΕΛΣΤΑΤ όπου καταγράφεται ότι το 2022, έχουμε μείωση στον αριθμό των αιγοπροβάτων (4,1%, σε σχέση με το 2021 στα πρόβατα και 5,6%, σε σχέση με το 2021, στις αίγες). Η μείωση είναι γενική, στο ζωικό κεφάλαιο (μαζί με τα βοοειδή) αλλά και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

«Το υψηλό κόστος των προϊόντων στο ράφι (Φέτα ΠΟΠ, γαλακτοκομικά) με συνεχείς αυξήσεις, για πάνω από ένα 12μηνο σε ποσοστό κοντά στο 50% -ενώ τη τιμή παραγωγού έχει επιβαρύνει μόνο ένα 20% και αυτό από τις υποχρεωτικές αυξήσεις στις ζωοτροφές-δημιουργεί ένα αρνητικό σπιράλ, προκαλώντας μείωση της κατανάλωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία απούλητων αποθεμάτων, ιδιαίτερα σε μικρές και μεσαίες μονάδες παραγωγής οι οποίες δεν μπορούν να διατηρήσουν αποθέματα και δεν έχουν πρόσβαση και σε τραπεζικό δανεισμό, για να χρηματοδοτήσουν τη νέα παραγωγή τους» σύμφωνα με τον Παύλο Σατολιά.

Οι συνεταιρισμοί διεκδικούν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση ενώ αναγκαία κρίνουν και τη λήψη μέτρων ανακούφισης των συνεταιρισμών ζητώντας, ειδικά τα ΠΟΠ προϊόντα, να μπουν στα προγράμματα διανομής των περιφερειών (ΤΕΒΑ), ώστε να υπάρξει άμβλυνση του προβλήματος με τα αποθέματα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr