background img
banner
banner

Ενδιαφέρουσες προτάσεις στη διαβούλευση για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις

ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ  ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Με την ενεργή συμμετοχή φορέων της Αιγιάλειας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 21 Αυγούστου στο κτίριο του FAME ROAD HUB (Παλαιά Σφαγεία), παρουσία του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου και του αντιδημάρχου Βασίλη Χριστόπουλου, η διαβούλευση που αφορούσε στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση των Δήμων Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου.

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν ένα εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων. Βάσει Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ), το Αίγιο και τα Καλάβρυτα εντάσσονται σε κοινό άξονα ανάπτυξης, που διευρύνεται με το Δήμο Ερυμάνθου. Η χωρική ενότητα του Δήμου Καλαβρύτων και της ορεινής Αιγιαλείας ανήκει στις ενότητες του ορεινού χώρου που παρουσιάζουν ορατά σημάδια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας, καθώς και τάσεις περαιτέρω ανάπτυξης.

Με αντικείμενο την ανάπτυξη του ημιορεινού και ορεινού όγκου της Αιγιάλειας αλλά τη διασύνδεση των τριών δήμων

Οι φορείς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου και παρουσία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών των τριών δήμων που συμμετέχουν στο σχήμα, συζήτησαν και ανέπτυξαν τις προτάσεις που μπορούν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027». Από τη συζήτηση προέκυψαν και καταγράφηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ανάπτυξη του ημιορεινού και ορεινού όγκου της Αιγιάλειας αλλά και ιδέες για τη διασύνδεση των τριών δήμων μέσω ειδικών διαδρομών που μπορεί να είναι περιπατητικές, ποδηλατικές και πολιτιστικές.
Στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι να καλύψει όλους τους Άξονες Παρέμβασης και να εξυπηρετήσει τους περισσότερους δυνατούς Στρατηγικούς Στόχους που περιλαμβάνονται στην Στρατηγική για την ΟΧΕ. Επίσης είναι σημαντικό ότι πολλές δράσεις διαφορετικών Αξόνων Παρέμβασης έχουν συνδυαστικό αποτέλεσμα (π.χ. βελτίωση οδοποιίας σε περιοχή που υπάρχουν δράσεις ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού) με σκοπό την μεγιστοποίηση των αναμενόμενων ωφελειών για την περιοχή παρέμβασης.

Επιπλέον, η ΟΧΕ στοχεύει στο να αξιοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των δήμων, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να αντιστραφεί η εγκατάλειψη και η ερημοποίηση των περιοχών μας. Ήδη, οι υπηρεσίες, γνωρίζοντας τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των περιοχών και μετά από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων σε κάθε Δήμο, προετοιμάζονται ώστε να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση με αντικείμενο την ορεινή ανθεκτικότητα.

Επεξεργασία, σχέδιο δράσης και αμέσως κατάθεση στην Περιφέρεια

Μιλώντας στο Protionline.gr για τη διαδικασία, ο κ. Χριστόπουλος επισήμανε: ΄΄Η Ομάδα εργασίας προχωρά υπό άριστη συνεργασία, η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία με τη συμμετοχή φορέων και μεμονωμένων πολιτών και πλέον συγκεντρώνουμε όλες τις προτάσεις, ούτως ώστε να τις επεξεργαστούμε για τη δημιουργία του σχεδίου δράσης της ΟΧΕ. Συγκεκριμένα θα εξετάσουμε ποιες από τις προτάσεις έχουν κριτήρια επιλεξιμότητας και ποιες μπορεί να είναι κοινές προτάσεις, το στάδιο ωριμότητας, ούτως ώστε να δημιουργήσει ο σύμβουλος το σχέδιο δράσης. Στη συνέχεια, θα συζητηθεί και θα γίνει διαβούλευση αρχές Οκτωβρίου, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί στην Περιφέρεια΄΄.

Ακόμη, ο αντιδήμαρχος έκανε γνωστό ότι στόχος είναι να είναι η πρώτη ΟΧΕ που θα καταθέσει πρόταση στην Περιφέρεια ώστε με αξιώσεις να διεκδικήσει χρήματα για την υλοποίηση του εκπονημένου σχεδίου, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Αναφορικά με τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην προχθεσινή διαβούλευση του Αιγίου, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε: ΄΄Ήταν όλες πάρα πολύ ενδιαφέρουσες και είναι σημαντικό το γεγονός να συμμετέχει ο κόσμος σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Ακούσαμε τις ιδέες και τις καταγράψαμε. Από εκεί και πέρα η εμπειρία μας είναι μεγάλη και από το INTERREG που έχουμε κάποιες ιδέες και θα συνεχίσουμε οι τρεις δήμοι τη συνεργασία μας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr