background img
banner
banner

Τελευταίες κινήσεις στη σκακιέρα…

ΣΤΟ… ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ – ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΑΤΡΑ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ ΚΑΙ ΕΡΥΜΑΝΘΟ

Λήγει τα μεσάνυκτα της Πέμπτης η προθεσμία για την ψηφιακή κατάθεση των συνδυασμών των υποψηφίων δημάρχων στην Αχαΐα με το ενδιαφέρον, για τους βασικούς υποψηφίους δημάρχους, να στρέφεται σε κινήσεις της τελευταίας στιγμής που θα δίνουν το στίγμα της διεύρυνσης.

Στην Πάτρα ο νυν δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Πελετίδης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, σε σχέση με την ανανέωση του συνδέσμου του, ο οποίος, μετά από δύο θητείες, φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των διαθέσιμων στελεχών, σε διάφορα πόστα. Όπως και το 2019, θεωρείται σίγουρο ότι ο κ. Πελετίδης θα έχει πάντως το πιο πλήρες ψηφοδέλτιο σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και τις Τοπικές Κοινότητες. Στο μέτρο της ανανέωσης και αναβάθμισης του «ρόστερ» με νέα πρόσωπα, θα δώσει απάντηση στους επικριτές που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρξει «πάγκος» καθώς έχει την ευχέρεια να αναβαθμίσει -από τα τοπικά στο κεντρικό ψηφοδέλτιο- πρόσωπα τα οποία επέδειξαν, τοπικά, ιδιαίτερη δράση κατά την τελευταία 4ετία.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Σβόλης, εκτιμάται πως είναι ο μόνος υποψήφιος που θα πλησιάσει κοντά, σε τάξη μεγέθους, το ψηφοδέλτιο του κ. Πελετίδη, ώστε να δείξει προς τα έξω ότι η παράταξή του, «Πάτρα Ενωμένη», μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος και πόλο έλξης στη μάχη του β’ γύρου! Η διεύρυνση παραμένει στόχος καθώς οι τελευταίες κινήσεις (συνεργασία με Αλέκο Χρυσανθακόπουλο, προσθήκη υποψηφίων από την κεντροαριστερά όπως ο Χρήστος Σολωμός) δείχνουν προς μια κατεύθυνση συγκεκριμένη και ένα στόχο όπου πρέπει να γίνουν μερικά βήματα ακόμη, έως την Πέμπτη.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Αϊβαλής θέλει να παρουσιάσει ψηφοδέλτιο «γεμάτο» όπως αυτό του κ. Σβόλη. Παράλληλα, εκτός από τη δεδομένη και πολύπλευρη, στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ τοπικά, έσπευσε πριν από λίγα 24ωρα στο γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη για να εξασφαλίσει δήλωση στήριξης από το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ. Επίσης, τους πρώην αντιπεριφερειάρχες Γιώργο Αγγελόπουλο και Νίκο Χαροκόπο, στο ψηφοδέλτιο, επιχειρεί να δεσμεύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα των αυτοδιοικητικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Συνεχίσει πάντως να έχει ακόμη εκκρεμότητες σε επίπεδο τοπικών ψηφοδελτίων.

Τέλος ο επικεφαλής του ‘σπιράλ’ Πέτρος Ψωμάς κινείται σε μια σταθερά γνωστή, έχει λιγότερο άγχος για τις κοινότητες καθώς επενδύει στην δυναμική των υποψηφίων του στο κέντρο, τις πολλές ανεξάρτητες προσωπικότητες που τον στηρίζουν αλλά και τον πολυκομματικό χαρακτήρα που έχει η κίνησή του.

Καλάβρυτα

Κυρίαρχος του παιχνιδιού, με πλήρη ψηφοδέλτια στο κεντρικό στις Δημοτικές Ενότητες καθώς και σε όλες τις κοινότητες, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί το βραδύ της Πέμπτης ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος. Η διεύρυνση του συνδυασμού του με στελέχη από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, του πρώην δημάρχου Γιώργου Λαζουρά αλλά και του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σπύρου Θεοχάρη έχει ήδη ανακοινωθεί. Από την άλλη πλευρά ο νέος υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Κανελλόπουλος, παρότι ανέλαβε μόλις πρόσφατα επικεφαλής παράταξης, είναι έτοιμος να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο. Έκανε και αυτός τις τελευταίες του κινήσεις, δεσμεύοντας πρόσωπα με ισχύ από περιοχές της Κλειτορίας και την Αροανία ενώ αγωνίζεται να παρουσιάσει αξιόμαχο σχήμα στην «έδρα» των Καλαβρύτων και το Πάος όπου οι υποστηρικτές του Θανάση Παπαδόπουλου θεωρούν ότι έχουν το «πάνω χέρι». Θα αναμένει μέχρι την τελευταία ώρα της απαντήσεις των νυν δημοτικών συμβούλων Βασιλικής Παπουτσή και Νίκου Μαγκαφά οι οποίες θα δώσουν σήμα, σε επίπεδο διεύρυνσης και ενδυνάμωσής της προσπάθειάς του. Αξιοπρεπές ψηφοδέλτιο αγωνίζεται να στήσει και ο Σταμάτης Ανδριόπουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στα Καλάβρυτα.

Δυτική Αχαΐα

Στη Δυτική Αχαΐα ο νυν δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς και ο υποψήφιος δήμαρχος Γρηγόρης Αλεξόπουλος δίνουν μάχη έως και την τελευταία ώρα της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, για να παρουσιάσουν εξίσου πλήρεις και ανταγωνιστικούς συνδυασμούς. Στις «ρωγμές» που μπορεί να προκαλέσουν σε τοπικές κοινωνίες οι κόντρες των στελεχών των κ.κ. Μυλωνά και Αλεξόπουλου «επενδύει» ο τρίτος υποψήφιος για τη δημαρχία Φίλιππος Λιάκος ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχετικά πλήρες ψηφοδέλτιο, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του «αουτσάιντερ» που από την αρχή του έχει δοθεί. Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αγωνίζεται να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές και πλήρες σχήμα με υποψηφίους.

Ερύμανθος

Στον Δήμο Ερυμάνθου ο νυν δήμαρχος Θόδωρος Μπαρής βάζει τις «τελευταίες πινελιές» στο νέο ψηφοδέλτιό του με στόχο την ανανέωση ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Διαμαντής Κανελλόπουλος, με την συνεργασία του Δημήτρη Δριβίλα αλλά και νέες υποψηφιότητες, ετοιμάζεται να δώσει στίγμα… ανατροπής των συσχετισμών. Πλήρες και αξιόμαχο επιδιώκει να είναι το ψηφοδέλτιό του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάκης Σκιαδάς.

Οι δημοτικές εκλογές στην Αιγιάλεια με αριθμούς

74 υποψήφιοι στο κεντρικό ψηφοδέλτιο είναι το ανώτατο όριο για τον δήμο Αιγιαλείας (όχι 73 που είχε γραφτεί). Συγκεκριμένα στη Δ.Ε. Αιγίου εκλέγονται 16 σύμβουλοι και με την προσαύξηση 150% μεταφράζονται σε 40 υποψηφίους.
Στην Δ.Ε. Συμπολιτείας 4 σύμβουλοι, άρα 10 υποψήφιοι.
Στην Δ.Ε. Ερινεού 2 σύμβουλοι, άρα 5 υποψήφιοι
Στην Δ.Ε. Διακοπτού 3 σύμβουλοι, άρα 7,5 δηλαδή 8 υποψήφιοι
Το ίδιο στην Δ.Ε. Ακράτας 3 σύμβουλοι, ήτοι 8 υποψήφιοι.
Τέλος η Δ.Ε. Αιγείρας θα εκλέξει 1 σύμβουλο, άρα το μέγιστο των υποψηφίων προσαυξημένο κατά 150% είναι 2,5, με τη στρογγυλοποίηση 3.
Οι έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο για την τετραετία 2024-2028 είναι 29, μειωμένες κατά 4 απ’ ότι είναι σήμερα.
Έδρα έχασαν με τη νέα απογραφή το Αίγιο (2), το Διακοπτό και η Αιγείρα.
Όποιος συνδυασμός κερδίσει τις εκλογές θα εκλέξει 17 συμβούλους, 9 από το Αίγιο και 8 από τις άλλες Δ.Ε. της Αιγιάλειας.
Οι υπόλοιποι συνδυασμοί που θα κατέλθουν στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, θα μοιραστούν τις υπόλοιπες 12 έδρες και εφόσον έχουν περάσει το όριο του 3% στον α’ γύρο των εκλογών.

Εντός εννέα ημερών η έγκριση

Αφού κατατεθούν, ηλεκτρονικά τα ψηφοδέλτια έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη εννέα ημέρες μέχρι να εξεταστούν όλα τα δικαιολογητικά και να ανακηρυχθούν επίσημα όλοι οι υποψήφιοι. Τα παράβολα που συνοδεύουν τις υποψηφιότητες και να πρέπει ταυτόχρονα να έχουν πληρωθεί και υποβληθεί ψηφιακά, είναι 50 ευρώ του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου και 10 ευρώ, του τοπικού συμβούλου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr