background img
banner
banner

Την Πέμπτη οι «Βάκχες» στο «Γ. Παππάς»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΛΟΣ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR: «Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΡΟΛΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΕΒΑΛΕ ΝΑ ΨΑΞΩ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ»

Η θεατρική εταιρεία Νέα Εποχή σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζει στο Αίγιο και το υπαίθριο Θέατρο «Γ. Παππάς», μεθαύριο Πέμπτη 3 Αυγούστου στις 21.30, την τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες», σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου. Δύο σημαντικοί ηθοποιοί μοιράζονται τους κύριους ρόλους της τραγωδίας. Στο ρόλο του Διόνυσου ο Δημήτρης Λάλος και στο ρόλο του Πενθέα ο Γιώργος Χριστοδούλου, ενώ τον ρόλο της Αγαύης ερμηνεύει η σκηνοθέτρια.

Μαζί τους οι ηθοποιοί: Βίκυ Βολιώτη, Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Στέργιος Κοντακιώτης και Δήμητρα Κούζα. Αναπόσπαστο στοιχείο της παράστασης είναι η πρωτότυπη μουσική, που ερμηνεύεται επί σκηνής από τον συνθέτη Γιώργο Μαυρίδη και τον Βασίλη Κόκλα.

Η παράσταση

Η παράσταση προσεγγίζει ερμηνευτικά το έργο και διερευνά την διονυσιακή μανία ή «βακχεία» με βασικά εργαλεία τον λόγο του Ευριπίδη, τον συνδυασμό της σύγχρονης με την παραδοσιακή μουσική, και μια κινησιολογία βασισμένη στην τελετουργία των Αναστεναρίων, που πιθανότατα αποτελεί επιβίωση θρησκευτικών πρακτικών από τη λατρεία του Διονύσου. Αντλώντας από την προσωπική τους εμπειρία και συμμετοχή στα δρώμενα των Αναστεναρίων ο μουσικός Γιώργος Μαυρίδης και η σκηνοθέτρια Έλενα Μαυρίδου συνδυάζουν στοιχεία του δρώμενου, που έχουν συγγένεια με τη Βακχεία, με σύγχρονη μουσική. Μια δυναμική εκδοχή των Βακχών με τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση.

Συνδυάζοντας live τον φυσικό ήχο της λύρας και του νταουλιού με το ηχοτοπίο και το sound design της σύγχρονης μουσικής τεχνολογίας, σ’ έναν σκηνικό χώρο όπου τα υλικά της φύσης, όπως το ξύλο, το νερό, το στάχυ, αναμιγνύονται και συνομιλούν με σύγχρονα, συνθετικά υλικά, οδηγούμαστε σταδιακά στην βακχεία του έργου του Ευριπίδη. Καθώς εκτυλίσσεται η τραγωδία, τα σώματα των ηθοποιών ελευθερώνονται σε έναν οργιαστικό χορό, καταργώντας τα θεατρικά όρια.

Τι μένει στο τέλος για το κοινό και τους ήρωες όταν η μουσική σταματάει και καλούμαστε να συλλογιστούμε το αδιέξοδο της ανθρώπινης ύπαρξής μας; Είναι ζωντανός ο Διόνυσος σήμερα;
Αυτά και άλλα ερωτήματα, απαντά σήμερα στο Protionline.gr ο σημαντικός ηθοποιός της γενιάς του, Δημήτρης Λάλος.

Ποια μηνύματα θα λάβουμε από την παράσταση των «Βακχών»;
Το έργο του Ευριπίδη είναι όπως λέμε ένα «ανοιχτό» έργο. Ανοιχτό στα νοήματα και τις ερμηνείες. Άλλωστε πως αλλιώς θα μπορούσε να αντέξει μέσα στους αιώνες και να φτάσει να παίζεται μέχρι σήμερα. Δεν είναι ένα έργο επίκαιρο αλλά είναι ένα έργο διαχρονικό που μιλάει για την σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο.

Στις «Βάκχες» σηκώνετε το «βάρος», του να ερμηνεύσετε τον Διόνυσο, ένα νευραλγικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ποια η κατεύθυνση που δώσατε στο να προσεγγίσετε την ερμηνεία; Έχετε κοινά στοιχεία;
Όταν αποφασίζεις να ερμηνεύσεις ένα τόσο σημαντικό και διαχρονικό κείμενο ξέρεις από την αρχή ότι πρέπει να αναμετρηθείς με το ‘θηρίο’. Είναι ρόλος που με έβαλε να ψάξω καινούρια και διαφορετικά υποκριτικά μονοπάτια από αυτά που έχω βαδίσει μέχρι τώρα και αυτό είναι και ο στόχος μου: να μπορώ κάθε φορά να μεταμορφώνομαι.

Μία από τις ιδιαιτερότητες της παράστασης είναι ότι σας σκηνοθετεί η… γυναίκα σας. Πόσο δύσκολο είναι να συνεργάζεστε σε αυτό το επίπεδο, σε ένα τόσο καταξιωμένο έργο όπως οι «Βάκχες»;
Το απολαμβάνω. Τι πιο όμορφο να δουλεύεις με τον άνθρωπο σου και να μοιράζεσαι μαζί του τις χαρές και τις δυσκολίες που σου προσφέρουν αυτά τα σπουδαία κείμενα.
Πώς γίνεται ένα παιδί που ο παππούς του εργάζεται στο Βέλγιο και μεγαλώνει μέχρι την ενηλικίωση του στη Γερμανία, χρόνια μετά να κατακτά την Ελλάδα και το κοινό της;
Γίνεται γιατί είναι Έλληνας, νιώθει Έλληνας, μεγάλωσε από Έλληνες με την ελληνική κουλτούρα και αγωνίστηκε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, χωρίς να είναι το ζητούμενο η κατάκτηση, αλλά να κάνει σωστά και αξιοπρεπώς τη δουλειά του.

Τι είναι η τηλεόραση για εσάς; Πιστεύετε ότι ο “Σασμός” ώθησε περαιτέρω την αναγνωρισιμότητά σας; Ποια η διαφορά του να εργάζεσαι στο θέατρο, από την tv;
Η τηλεόραση είναι ένα μέσο για να κάνω τη δουλειά μου, αν έχει και ιδανικές συνθήκες όπως ο «Σασμός» που όπως ξέρετε θα συνεχίσουμε και για 3η χρονιά και αξιόλογους συνεργάτες τότε είναι ευτυχία. Φυσικά και βοήθησε να γίνω πιο γνωστός, η τηλεόραση. Στην τηλεόραση υπάρχει το καινούριο, στο θέατρο η αμεσότητα και κάθε βραδιά είναι ξεχωριστή!

Πόσο εύκολο, ή δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να ζει, να πορεύεται και να δημιουργεί στην Ελλάδα του 2023; Σε μικρότερη ηλικία είχατε φανταστεί τη ζωή σας διαφορετικά, στα 45 σας;
Σε ποιον τομέα δεν είναι δύσκολα; Κάθε δουλειά έχει τις δυσκολίες της και τις χαρές της. Μακάρι να είναι πιο πολλές οι χαρές και να υπερτερούν πάντα. Τα όνειρά σου εναλλάσσονται από τις εμπειρίες της ζωής, από τις γνωριμίες, από τις επιλογές σου, από τα πρόσωπα που έχεις επιλέξει για συνοδοιπόρους και φυσικά οι εμπειρίες σε διδάσκουν, σου αλλάζουν τα θέλω και την οπτική σου, τις εκάστοτε προτεραιότητες.

Έχετε ξαναβρεθεί στην Αιγιάλεια; Γνωρίζετε τον χώρο; Τι θα απολαύσει, τι πρέπει να περιμένει ο κόσμος της περιοχής από την παράσταση;
Πρώτη φορά έρχομαι στην περιοχή σας και χαίρομαι ιδιαίτερα, έχω καλούς φίλους, που μου έχουν πει διάφορα για το χώρο, την πόλη, τις παραλίες. Θα απολαύσει μια προσεγμένη παράσταση, ήδη έχουμε παρουσιάσει σε πολύ ξεχωριστά θέατρα ανά το Πανελλήνιο αυτή μας τη δουλειά, με έναν πολύ εκλεκτό θίασο και αν ο κόσμος περιμένει κάτι από μας να ξέρει ότι θα δώσουμε το 100% για να τον ικανοποιήσουμε αυτή την Πέμπτη 3 Αυγούστου!

Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΥΧΡΟΝΗ ΣΚΕΨΗ, Κλ. Οικονόμου 7, Αίγιο, Τηλ. 2691060783, STUDIO ΑΓΓΕΛΟΣ-ΚΑΖΑΣΗΣ, Κλ. Οικονόμου 19, Αίγιο, Τηλ. 2691021500, «ΡEZEΡBA», Μητροπόλεως 64, Αίγιο, Τηλ. 2691400745, Τιμές εισιτηρίων: 20 €, 17 € (ανέργων, φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65, ΑμεΑ).


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΞΟΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr