background img
banner
banner

ΑΘΗΝΑ ΣΚΑΝΔΑΜΗ: «Καταγραφή, προγραμματισμός, συζήτηση και στοχοθεσία για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για την Αιγιάλεια»

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ«ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ»

Είναι από τα πιο δραστήρια και δημιουργικά μέλη της τοπικής κοινωνίας. Οι αγώνες της, μέσα από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας αλλά και οι «μάχες» της για τα εκπαιδευτικά ζητήματα έχουν αποφέρει πολλές νίκες, προς όφελος μαθητών και γονέων.

Χάρη στις προσπάθειες της Αθηνάς Σκανδάμη, άλλαξαν ριζικά οι καταστάσεις που αφορούν την ειδική αγωγή στην Αιγιάλεια, τα σχολικά δρομολόγια αλλά και η μεταφορά των μαθητών, ακόμη και η νοοτροπία πολλών που ακολουθούν το παράδειγμά της στον εθελοντισμό, μιας και η ίδια έχει προσφέρει εαυτόν για την καθαριότητα, τη συλλογή πωμάτων, για κοινωνικούς σκοπούς, τον πολιτισμό, ενάντια στον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό κ.ά.

Άνθρωπος πολυπράγμων μα και χρήσιμος, τη διακρίνουν το πείσμα και η αποτελεσματικότητά της, μιας και ως Νηπιαγωγός, αντλεί δύναμη και αισιοδοξία μέσα από τα παιδικά χαμόγελα. Η κ. Σκανδάμη μπαίνει και πάλι στον στίβο των εκλογών, αυτή τη φορά ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο» του υποψηφίου δημάρχου Χρήστου Γούτου και δηλώνει έτοιμη να αγωνιστεί και από το «μετερίζι» του Δημοτικού Συμβουλίου, φέροντας αυθεντική αγάπη για την Αιγιάλεια, κυρίως δε για τους ανθρώπους της.

Το Protionline.gr συνάντησε την Αθηνά Σκανδάμη και εκείνη «άνοιξε» με μεγάλη χαρά τα… «χαρτιά» της, παραθέτοντας στους αναγνώστες τη διαδρομή της, σε όλους τους τομείς της ζωής της, τους λόγους που κατέρχεται στην εκλογική διαδικασία, τους στόχους και το όραμά της.

 

Ένα «δυνατό χαρτί» του Χρήστου Γούτου

Η Αθηνά Σκανδάμη γεννήθηκε το 1969 στο Αίγιο και ακολούθησε την μεγάλη της αγάπη, από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, δηλαδή την “τέχνη” του να ασχολείσαι με τα κοινά και κυρίως με τα μικρά παιδιά. Το όνειρο της έγινε πραγματικότητα λίγα χρόνια αργότερα, όταν σπούδασε Νηπιαγωγός στην Πάτρα και αφού πήρε το πτυχίο της με άριστα, εργάστηκε για μερικά έτη στον ιδιωτικό τομέα και σε διάφορους βρεφονηπιακούς σταθμούς της περιοχής. Είναι μητέρα ενός γιου και μιας κόρης 31 και 23 ετών αντίστοιχα.

Κατέχει την θέση της Προϊσταμένης του 4ου Νηπιαγωγείου Αιγίου, είναι πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας, προϊσταμένη του 4ου Νηπιαγωγείου Αιγίου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας και αντιπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας στη Διδασκαλική Ομοσπονδία, εδώ και 12 περίπου χρόνια.

Επίσης, είναι μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αιγιάλειας από το 2011 και ταυτόχρονα διατηρεί την θέση της Γραμματέως της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αιγιάλειας από το 2022. Είναι Αναπληρώτρια Αιρετός της ΠΥΣΠΕ Αχαΐας για τα έτη 2022 – 2024 ενώ την ίδια θέση κατείχε και στο παρελθόν. Υπήρξε ο “βασικός μοχλός” της ίδρυσης του Ειδικού Νηπιαγωγείου στο Αίγιο, “πρωτεργάτης” για τη στήριξη της Ειδικής Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και βασικός συντελεστής στη θεσμοθέτηση της 2ους Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στην Αιγιάλεια. Είναι συγγραφέας του βιβλίου για την Συμπερίληψη μαθητών με δυσκολίες στη Γενική Τάξη των σχολείων, ενώ συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις, σε διοργανώσεις του Δήμου και βεβαίως, έχει σημαντική παρουσία στη διοργάνωση της επίσημης καμπάνιας για την ενημέρωση μαθητών για την Ανακύκλωση. Είναι Ταμίας της Ιστορικής – Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιάλειας.

Πολλοί υποψήφιοι “αντλούν” προτίμηση από τον επαγγελματικό τους κύκλο ή τις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Εσείς, έχετε ως “ατού στήριξης” και τα δύο αυτά επίπεδα. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς;
Από το 1994 που βρέθηκα μέσα στη σχολική τάξη δουλεύω πάντα με το κέφι και τη λαχτάρα της πρώτης ημέρας. Την αγαπάω πολύ τη δουλειά μου και επενδύω σε αυτή με επιμορφώσεις και συνεχή αναζήτηση. Αν η εικόνα που έχουν οι συμπολίτες μου για μένα, μπορεί να θεωρηθεί ως «ατού στήριξης» – δεδομένου ότι είμαι απαιτητική όσο αφορά στην παρεχόμενη εκπαίδευση προς τα παιδιά- αυτό σημαίνει ότι μπόρεσα να δώσω το στίγμα μου στον κλάδο. Στο κοινωνικό κομμάτι τώρα, προερχόμενη από δύο γονείς που αγαπούσαν να «υπηρετούν» τον συνάνθρωπο, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και ως πρώτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας, αγάπησα εξ αρχής το δώσιμο, την μοιρασιά, την έννοια της ομάδας και το ευεργετικό βάλσαμο της προσφοράς. Αν όσα έγιναν στη ζωή μου ήταν από εσωτερική ανάγκη και αναγνωρίζεται από τον επαγγελματικό και κοινωνικό μου κύκλο, τότε νιώθω ευγνώμων.

Στις εκλογές του 2019 ήσασταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον συνδυασμό του Απόστολους Κατσιφάρα. Φέτος είσαστε στο πλευρό του υποψηφίου δημάρχου Αιγιαλείας Χρήστου Γούτου. Πώς θα χαρακτηρίζατε την πολυπλευρικότητα της πολιτικής σας υπόστασης;
Στην ουσία πρόκειται για μια προέκταση της επιλογής μου, αυτής του 2019. Συμμετοχή σε ψηφοδέλτια με ηγέτη και τις δύο φορές, έναν έντιμο και ηθικό άντρα και μία εξαιρετική ομάδα συνοδοιπόρων. Ο γνώμονας της κάθε εμπλοκής μου είτε στα εκπαιδευτικά πράγματα είτε στα κοινωνικά ήταν και θα είναι πάντα ο καθαρός λόγος, χωρίς ασάφειες και υπερβολές. Είναι η εντιμότητα και η ζεστασιά του ήθους.

Είσαστε έμπειρη εκπαιδευτικός και για χρόνια συνδικαλίστρια με μία πορεία πλούσια και δημιουργική. Πώς μπορείτε να προσφέρετε, μέσω της εκλογή σας στο κομμάτι της εκπαίδευσης και της Παιδείας στην τοπική κοινωνία;
Είμαι Προϊσταμένη σε ένα πολυδύναμο Νηπιαγωγείο από το 2009 και Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγιάλειας από το 2014. Αφενός θεωρώ πως γνωρίζω καλά τί σημαίνει Διοίκηση. Από την άλλη, από τη θέση της Προέδρου μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο έχουμε διεκδικήσει και έχουμε καταφέρει πολλά για την Εκπαίδευση, όχι μόνο στην Αιγιάλεια, αλλά και Πανελλαδικά με προτάσεις, καινοτομίες και παρεμβάσεις. Μετά από συμμετοχή χρόνων σε Υπηρεσιακά Συμβούλια και διαδικασίες, έχω καλή γνώση όλων των πτυχών της Εκπαίδευσης. Αυτή η γνώση που είναι αποτέλεσμα μιας δουλειάς πολλών χρόνων, νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει το κομμάτι της εκπαίδευσης και της παιδείας στην Αιγιάλεια και θα είναι ξεχωριστή τιμή για μένα, να μου δοθεί η ευκαιρία αυτή.

Πολλοί λένε ότι οι εκλογές που θα γίνουν είναι ίσως οι πιο… αμφίρροπες. Πώς θα χαρακτηρίζατε το έργο της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Δημήτρη Καλογεροπούλου;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία διάχυτη αγωνία στην κοινωνία, όσο πλησιάζουν οι ημέρες των εκλογών. Οι Αιγιαλείς θα επιλέξουν στις αρχές του Οκτώβρη το πώς θα συνεχίσει τη ρότα του, ο τόπος μας. Δεν θα απαξιώσω το έργο της Δημοτικής Αρχής, ούτε θα κρίνω την Δημοτική Αρχή για όσα αφήνει ως παρακαταθήκη και ούτε γι’ αυτά που δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει αυτή την τετραετία. Σίγουρα έγιναν προσπάθειες και ικανοί άνθρωποι στη Δημοτική Αρχή υπερέβαλαν εαυτούς, αλλά δεν φαίνεται ότι αυτό και μόνο στάθηκε ικανό να αλλάξει την εικόνα της Αιγιάλειας. Δεν μπορώ ωστόσο να μην εκφράσω την απορία μου, για ποιον λόγο κοινωνικές ανάγκες χρόνων, ανακαλύπτονται παραμονές των εκλογών.

 

Ποια είναι τα προβλήματα στα σχολεία της Αιγιάλειας, όπου έπειτα από την εκλογή σας, θα είναι για εσάς η πρώτη σας προτεραιότητα, ώστε να διορθωθούν;
Οι Σχολικές Επιτροπές τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει σημαντική δουλειά. Παρ’ όλα αυτά παραμένουν αρκετά κτηριακά ζητήματα και υπάρχουν σχολεία τα οποία χρειάζονται στέγαση με τις προϋποθέσεις που επιτάσσει μια σύγχρονη κοινωνία. Το στεγαστικό, η συνέχιση και διεύρυνση εργασιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα μέσα στα σχολεία και κάνουν γονείς και παιδιά υπερήφανους για τον χώρο τους, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, η πυρασφάλεια, η σεισμική θωράκιση των κτιρίων, είναι έτσι και αλλιώς θέματα που με απασχολούν χρόνια. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και επειδή εκτιμώ πολύ τον δάσκαλο με την ολότητα του όρου, τον κάθε δάσκαλο κάθε ειδικότητας, θα ήθελα να έχει τον χώρο συνάντησης με τους συναδέλφους, έναν χώρο συναπαντήματος, ανταλλαγής απόψεων, δημιουργίας δικτύου εκδηλώσεων, συμβουλευτικής και ενημέρωσης, έναν χώρο εκπαιδευτικού πολιτισμού. Αν γενικεύσω τον χώρο όπου δραστηριοποιούμαι και αναφερθώ σε ό,τι αφορά τα παιδιά, τους νέους, τις αθλητικές δραστηριότητες κάθε είδους, οι ιδέες είναι πάρα πολλές και θέλω να μου δοθεί η δυνατότητα να υλοποιηθούν.

Τι σημαίνει για εσάς μία ήρεμη και σταθερή προσωπική και οικογενειακή ζωή; Παίζει ρυθμιστικό ρόλο αυτό το κομμάτι στην καθημερινότητά σας;
Πολύ ωραία ερώτηση και σας ευχαριστώ. Το κομμάτι της οικογένειας είναι ίσως το πιο ευαίσθητο για μένα. Έτυχε να μεγαλώσω σε μία οικογένεια όπου από παιδί είχα παραπανίσιες ευθύνες από όσες μου αναλογούσαν. Ο τρόπος που έζησα μέσα στην πατρική οικογένεια από την μία πλευρά και το γεγονός ότι μεγάλωσα τα παιδιά μου από νωρίς, χωρίς βοήθεια από την άλλη, θεωρώ ότι με δυνάμωσαν και με διαμόρφωσαν, στον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Ό,τι δεν πήρα συναισθηματικά το αντέστρεψα στη ζωή μου σε αγάπη, προσφορά, αισιοδοξία και χαμόγελο. Τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει πια, έχουν πάρει τον δρόμο τους -και είμαι μια πολύ περήφανη μαμά – απολαμβάνοντας μια σταθερή προσωπική ζωή, που σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μου.

Το ψηφοδέλτιο του Χρήστου Γούτου έχει «δυνατά» ονόματα. Όμως και οι άλλοι διεκδικητές για τον δημαρχιακό θώκο έχουν εξίσου αξιόμαχα ονόματα. Γιατί οι δημότες πρέπει να προτιμήσουν τη δική σας παράταξη;
Είναι ευτύχημα το ότι σε αυτή την μικρή μας πόλη υπάρχουν σημαντικοί και αξιόλογοι άνθρωποι σε όλες τις παρατάξεις. Η παράταξη του Χρήστου Γούτου διαπνέεται από ήθος και είναι σπουδαίο ότι άνθρωποι έμπειροι, ικανοί και με παρακαταθήκη στα κοινωνικά πράγματα απ’ την μία και ολόφρεσκα, καταρτισμένα και ορεξάτα νέα παιδιά από την άλλη,συνθέτουν ένα δυνατό συνδυασμό, που μπορεί να διοικήσει την Αιγιάλεια. Εκείνο που πραγματικά έχω θεωρήσει από το ξεκίνημα της συνεργασίας μου με τον κ. Γούτο ως το πιο σημαντικό του επίτευγμα, είναι ότι η ομάδα του έχει μείνει συμπαγής, χωρίς διαρροές. Αντίθετα διευρύνθηκε, μεγάλωσε και γέμισε ιδέες και δημιουργική διάθεση.

Ποια από τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας θεωρείτε ότι είναι τα αμεσότερα και τα σημαντικότερα;
Ο Δήμος χρειάζεται να αλλάξει μοντέλο διοίκησης. Έχει παρέλθει ο καιρός της συγκεντρωτικής διαχείρισης και της λήψης αποφάσεων από μεμονωμένα άτομα. Η συνεργασία με πρόσωπα που γνωρίζουν την κάθε περιοχή και τον κάθε τομέα του τόπου μας, η ανταλλαγή και η σύνθεση απόψεων, η αναζήτηση και η εύρεση λύσεων και προγραμμάτων αποτελούν ανάγκες για την Αιγιάλεια. Χρειάζονται άμεσα και μεγάλα έργα τα οποία θα ομορφύνουν και θα αναβαθμίσουν την περιοχή μας, Θα αναδείξουν και θα αξιοποιήσουν τη φυσική καλλονή της και κυρίως, θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους προσελκύοντας καινούριο πληθυσμό. Έχω εμπιστοσύνη στον Χρήστο Γούτο και την ικανότατη ομάδα συνυποψήφιων και ξέρω ότι ο καθένας θα δουλέψει σκληρά στο κομμάτι που θα του ανατεθεί. Υπάρχει η γνώση, η θέληση και η τεχνογνωσία και αναμένουμε με τη δύναμη των συμπολιτών μας να βρεθεί και ο τρόπος για να υλοποιηθεί το σπουδαίο πρόγραμμα της παράταξής μας.

Είναι στην κοινωνική σας φύση, να είστε ένα άτομο δημοφιλές και πρόσχαρο, με εκατοντάδες φίλους και υποστηρικτές. Πόσο σημαντικό είναι αυτό, για έναν άνθρωπο που ζητά την ψήφο στήριξης, ως δημοτικός σύμβουλος;
Η αγάπη και η στήριξη των φίλων και συναδέλφων με συντροφεύει από τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής μου με τα εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά πράγματα, το 2011. Το 2019 μπήκα στον στίβο των εκλογών σε ευρύτερο πλαίσιο, όπου οι συμπολίτες μου, μου χάρισαν μία σημαντική καταγραφή. Είναι σπουδαίο να έχεις φίλους και υποστηρικτές αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη, καθώς στην μικρή κοινωνία που ζούμε η καθημερινή επαφή με τον κόσμο μπορεί να σε φέρει σε αμηχανία ή να εκτεθείς ανεπανόρθωτα, αν δεν πορευτείς με εντιμότητα και ήθος. Οι φίλοι χρόνων, οι γονείς των μαθητών, οι συνάδελφοι, οι άνθρωποι που κινούνται στην Αιγιάλεια και έχουν συναντηθεί οι δρόμοι μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ξέρουν ότι έχω δώσει δείγματα γραφής και ακολουθώ μία σταθερή πορεία επί σειρά ετών. Έχοντας θέσει τον εαυτό μου στην υπηρεσία των τελευταίων Δημοτικών Αρχών, ως άτυπος και εθελοντής συνεργάτης με μόνο στόχο τη δημιουργία, τον προγραμματισμό και την εκτέλεση δράσεων και την προσφορά, εκτιμώ ότι έχω αφήσει τον εαυτό μου στην κρίση του κόσμου. Αυτή τη φορά ζητώ την αγάπη και τη στήριξη των φίλων – την οποία με συγκίνηση εισπράττω – να μετουσιωθεί στην ψήφο που θα μου δώσει την ευκαιρία να πράξω σε ένα άλλο επίπεδο.

Εάν εκλεγείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποιες θα είναι οι πρώτες σας ενέργειες;
Έχω στο νου μου πολλές ιδέες για μικρές και μεγαλύτερες αλλαγές στην Αιγιάλεια. Από νωρίς έθεσα στη διάθεση του επικεφαλής του συνδυασμού μας Χρήστου Γούτου, το πρόγραμμά μου για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, το νοικοκύρεμα της Αιγιάλειας στον τομέα ενασχόλησής μου . Η πρώτη μου κίνηση θα είναι να θέσω υπόψη της Δημοτικής Αρχής την καταγραφή των προβλημάτων που έχω εντοπίσει, των ιδεών μου, των έργων που προτείνω, του οράματός μου για ένα πολιτισμένο μέλλον. Στη συνέχεια θα ήθελα να εμπλέξω ομάδες, φορείς, τοπικούς συλλόγους και να αφουγκραστώ τις ανάγκες κάθε δημοτικού διαμερίσματος. Καταγραφή, προγραμματισμός, σχεδιασμός, συζήτηση και στοχοθεσία για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Η κάλπη των Δημοτικών Εκλογών θα βγάλει το αποτέλεσμα. Εύχομαι και ελπίζω οι συμπολίτες μου να με θεωρήσουν ικανή να δουλέψω με τον τρόπο ξέρω εδώ και χρόνια. Έχω όραμα, το οποίο μέσω της εκλογής μου μπορεί να γίνει πράξη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr