background img
banner
banner

Νέες προοπτικές, καινούριοι στόχοι… για τον αεικίνητο Σύλλογο της Αλυκής

Το ότι ο Εκπολιτιστικός Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Αιγίου “Ο Άγιος Νικόλαος” είναι ένας από τους πιο δραστικούς και πολύπλευρους Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής, δεν αποτελεί είδηση. Το ότι οι συνολικές του δράσεις και η γενικότερη προσφορά του, στην εν γένει εικόνα της παραλίας της πόλης τα τελευταία είκοσι χρόνια, ούτε αυτό αποτελεί κάποια νέα πληροφορία.

Το ότι όμως, ο Σύλλογος έχει καταφέρει με δύο μεγάλης σημασίας εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε έτος αλλά και δεκάδες άλλες μικρότερες (πάσης φύσεως) να εδραιωθεί στη συνείδησή του κόσμου ως ένας από τους πέντε πιο δραστικούς σε όλη την Αιγιάλεια, αποτελεί και είδηση και φυσικά την απόλυτη παρακαταθήκη για το μέλλον. Ένα μέλλον το οποίο συνυπογράφουν ο πρόεδρός του και το διοικητικό συμβούλιό του, συνεχώς και ανελλιπώς.

Η εκδήλωση του Φλεβάρη

Στην παραλία της Αλυκής διεξάγονται κάθε χρόνο δύο από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις, οι οποίες φιλοξενούν και μεγάλη συμμετοχή κόσμου, αλλά και ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Η μία γιορτή είναι τα λεγόμενα «Κούλουμα». Αυτή η εκδήλωση πρωτοσυστάθηκε το 1950 και πορεύτηκε στις επόμενες δεκαετίες ως “ζωντανό κύτταρο” της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγιάλειας παρ’ όλο που για ορισμένα χρόνια είχε σταματήσει εντελώς. Από το 1999 ο Σύλλογος της Αλυκής επανέφερε την γιορτή και έκτοτε καθιερώθηκε να διεξάγεται ανελλιπώς στην παραλιακή ζώνη, κάθε έτος. Μονάχα το ‘21 δεν υπήρξε η διεξαγωγή της, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η εν λόγω γιορτή όχι μόνο ανεβάζει το κοινωνικό πρεστίζ της περιοχής, αλλά συμβάλλει και στην οικονομική ανάπτυξή της,ενώ καταφέρνει να “ενώνει” τους δημότες, κάνοντας τους μια παρέα που κάθε χρόνο μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Η δράση του διαγωνισμού φωτογραφίας

Ο τοπικός σύλλογος, τα τελευταία δύο χρόνια διοργανώνει μία από τις πλέον πετυχημένες εκδηλώσειςσε σχέση με την φωτογραφία, που διεξάγεται σε ολόκληρη την περιοχή. Οι διαγωνισμοί “Παγώνοντας τη στιγμή σε γαλάζιο και σε πράσινο” και “Αιγιάλεια: Ήλιος και Θάλασσα!!!”, αποτέλεσαν δύο εγχειρήματα που όχι μόνο πέτυχαν και ξεχώρισαν το 2022 και φέτος, αλλά μπόρεσαν να θεσμοθετήσουν την εκδήλωση που προάγει με αρκετά μεγάλη δράση ο Σύλλογος. Ο διαγωνισμός φωτογραφίας που πλέον θα γίνεται περί τα τέλη κάθε καλοκαιριού, θα πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Π.Δ. Ε., έχοντας την υποστήριξη διάφορων φορέων ενώ θα γίνονται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας.

Ο σκοπός του διαγωνισμού η ανάδειξη με το φωτογραφικό υλικό της ευρύτερης παραλιακής ζώνης του Δήμου Αιγιαλείας. Αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να αναδειχθεί το φυσικό κάλλος του τόπου και βέβαια, να αποτυπωθεί έμπρακτα η αγάπη του κόσμου προς την φύση, εκεί όπου η Τέχνη της Φωτογραφίας αλληλεπιδρά με την φυσική ομορφιά των τοπίων. Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Αλυκής έχει αποφασίσει να διευρύνει την εκδήλωση, κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, ενώ οι συμμετοχές θα είναι πάντα φωτογραφίες από τον Υδροβιότοπο, την παραλία του Αιγίου και της ευρύτερης παραλιακής ζώνης, αλλά και το φυσικό τοπίο της Αλυκής γενικότερα.

Το «Κόσμημα» του βιότοπου

Η Αλυκή πλεονεκτεί επιπλέον, γιατί εκτός από την φυσική της ομορφιά και την προτίμηση του κόσμου για αναψυχή και μπάνιο, έχει και ένα… «κόσμημα», που ο τοπικός σύλλογος «κρατάει σαν κόρη οφθαλμού» και προσέχει με κάθε τρόπο. Ο υδροβιότοπος Αλυκής αποτελεί μία ξεχωριστή… νότα, μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς για όλο τον Δήμο Αιγιαλείας, καθώς λογίζεται ως μία περιοχή απείρου κάλλους και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Ο προστατευόμενος υδροβιότοπος, είναι το τελευταίο φυσικό οικοσύστημα στην παραλιακή ζώνη της Αχαΐας. Αποτελεί ένα ετήσιο καταφύγιο για πολλά είδη ζώων και φυτών ενώ είναι και «σταθμός» για ορισμένα είδη μεταναστευτικών πουλιών. Το «άγριας ομορφιάς» φυσικό κάλλος και τα χαρακτηριστικά του εδάφους της Αλυκής, αποτελούν τα πλέον ικανά χαρακτηριστικά να θεωρείται ιδανικός προορισμός για περιβαλλοντική εκπαίδευση, εκδρομές σχολείων και επισκέψεις οικολογικών σωματείων, με σκοπό τον οικοτουρισμό.

Ο Σύλλογος και οι υπόλοιπες δράσεις

Ο τοπικός Σύλλογος είναι πολυδιάστατος και μπορεί και το αποδεικνύει με την πρώτη ευκαιρία. Σε ετήσια βάση, διοργανώνει καθαρισμούς της παραλίας της Αλυκής και του βιότοπου, εθελοντικές δράσεις για τη διατήρηση των υδάτων και των ακτών χωρίς σκουπίδια, ενώ συμμετέχει σε συλλογές τροφίμων και αγαθών – είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού όταν προκύπτουν φυσικές καταστροφές. Επίσης διοργανώνει επιχειρήσεις σάρωσης υποβρυχίου καθαρισμού και καθαρισμούς αυλακιών και φρεατίων από σκουπίδια και διάφορες άλλες ακαθαρσίες, χειμώνα – καλοκαίρι.
Επίσης, συμμετέχει ενεργά σε αρκετές εθελοντικές αιμοδοσίες, αναδεικνύει την καθαριότητα με διάφορες δράσεις σε παραλιακές ζώνες όχι μόνο κατά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αλλά και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος, ο Σύλλογοςσυχνά – πυκνά, παραθέτει γεύματα σε συνεργάτες και φορείς, συνεργαζόμενα σωματεία που στηρίζουν τις συνολικές προσπάθειες, ενώ έχει και πολύ καλή συνεργασία με εθελοντικές ομάδες, Σύλλογους Προστασίας Χλωρίδας και Πανίδας, οικολογικές οργανώσεις αλλά και μαθητικές κοινότητες ή εκδρομικές επισκέψεις από την περιοχή της πρωτεύουσας.

Ν. Παπαδόπουλος: “Τα Κούλουμα στην Αλυκή γίνονται από την ίδρυση του συλλόγου και θα σταματήσουν μόνο με το τέλος του”

Μιλώντας στo Protionline.gr ο “πρωτεργάτης” του τοπικού συλλόγου Νίκος Παπαδόπουλος, ανέφερε για τις σημαντικότερες δράσεις που πραγματοποιούνται: “Διοργανώσαμε την Έκθεση – Διαγωνισμός Φωτογραφία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και ήταν τόσο επιτυχημένη, που πλέον θεωρείται θεσμός. Κάθε χρόνο θα είναι και καλύτερη και θα αλλάζουμε το χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης, για λόγους πολυφωνίας. Η επιτροπή του διαγωνισμού είναι αδιάβλητη και εξασφαλίζει την αξιοπιστία. Οι θεματικές ενότητες ποικίλουν, ανάλογα την θεματολογία και η εσυμμετοχή είναι ελεύθερη, προβάλλοντας την δουλειά ερασιτεχνών και επαγγελματιών φωτογράφων. Σκοπός μας, είναι να υπάρχει όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή και εκτός από την live μουσική, τον μπουφέ με εκλεκτούς μεζέδες και τα δώρα για όλους τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες, ο Σύλλογος θαδιοργανώνει και διάφορα άλλα χάπενινγκ, με σκοπό να προβάλλει κάθε συμμετοχή, ακόμα και αυτές που δεν έτυχαν βραβεύσεων” τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Τα Κούλουμα είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές και ιστορικές γιορτές του τόπου»

«Πρόκειται για μία πετυχημένη διοργάνωση με εθελοντική συμμετοχή μελών του συλλόγου και εξωτερικών εθελοντών κάθε ηλικίας. Υπάρχει υποστήριξη από φορείς και χορηγούς ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των επισκεπτών και να μπορεί ο κόσμος να πετάξει χαρταετό δίχως κίνδυνο. Η παραδοσιακή φασολάδα, οι λαγάνες και τα λαχταριστά νηστίσιμα εδέσματα, “δένουν” απόλυτα με την εκάστοτε ζωντανή μουσική που ανελλιπώς παρουσιάζουμε και έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάζει και τις οικογενειακές στιγμές του, και μία πολύ ωραία βόλτα στην όμορφη παραλία μας, διασκεδάζοντας για αρκετές ώρες σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές γιορτές ολόκληρης της Αιγιάλειας» σημείωσε ο πρόεδρος, για τη μεγάλη υπαίθρια εκδήλωση που γίνεται κάθε Καθαρά Δευτέρα, κάθε χρόνο.

Διεκδίκηση γαλάζιας σημαίας

Ποιοι είναι όμως οι επόμενοι στόχοι του συλλόγου για τις δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, αλλά και την ανάδειξη του βιότοπου; Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζει: “Πραγματοποιούνται συχνές δράσεις, όπως ο καθαρισμός της παραλίας και του βιότοπου. Γίνονται και σαρώσεις αλλά και κλαδέματα δέντρων. Όλες οι δράσεις έχουν σαν απώτερο στόχο την ανάδειξη και τη βελτίωση της παραλιακής ζώνης και τη συμμετοχή όλο και περισσότερων εθελοντών” ενώ αμέσως μετά σχολίασε για το “αγκάθι που πονά” το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και αυτό δεν είναι άλλο, από την απώλεια της Γαλάζιας Σημαίας της ακτογραμμής.

“Η επιστροφή της Γαλάζιας Σημαίας που αδικαιολόγητα καθυστέρησε φέτος, είναι ο πιο σημαντικός στόχος που θέτουμε. Η Αλυκή έχει όλες τις προϋποθέσεις και τις κατάλληλες συνθήκες, για να υποστηρίζει κάθε χρόνο αυτή την τιμητική διάκριση. Χρειαζόμαστε και άλλες υποδομές και είμαστε στην εύρεση περισσότερων χωρών στάθμευσης. Θα ήταν πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για όλους, αν υπάρξει διάνοιξη κάθετων οδών διαφυγής και διεξόδου για λόγους ασφαλείας και εξυπηρέτησης, ειδικά τις περιόδους αιχμής, πέρα από την διέξοδο της Αλυκόβρυσης” επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr