background img
banner
banner

Πήγαν… ξανά πλατεία και βροντοφώναξαν ενάντια στο νομοσχέδιο

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ

«Δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι. Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», βροντοφώναξαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, άνεργοι και τόσοι άλλοι πολίτες που έλαβαν μέρος την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας σωματείων, ομοσπονδιών και συνδικάτων. Η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση φανέρωσε την έντονη ανησυχία του κόσμου για τις ανατροπές που φέρνει στο εργασιακό γίγνεσθαι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Με κεντρικό σύνθημα «Να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης», ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας» και συμμετείχε στη συγκέντρωση που μετά από πολύ καιρό έλαβε χώρα στην πλατεία Αγ. Λαύρας.

Αντίδραση στην καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων – Στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες

Ουσιαστικά, οι συμμετέχοντες έφεραν στο προσκήνιο της σύγχρονες ανάγκες για σταθερή και μόνιμη δουλειά, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, με σύγχρονα δικαιώματα. Απαίτησαν να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος και να εφαρμοστεί το 7ωρο- 5ήμερο – 35ωρο που ήδη καταστρατηγούνται. Έστησαν… τοίχος προστασίας του λαϊκού εισοδήματος που δέχεται αφαίμαξη από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού και απέναντι στους πλειστηριασμούς. ΄΄Ο δικός μας δρόμος για να δούμε βελτίωση στη ζωή μας, να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, είναι ο δρόμος του αγώνα με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες΄΄, επανέλαβαν αρκετές φορές οι ομιλητές, αναλύοντας ταυτόχρονα και τις ανατροπές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο εις βάρος του εργαζόμενου και υπέρ του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Οι αγρότες ετοιμάζονται για σύγκρουση…

Εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, ο Θανάσης Χελάκης ξεκαθάρισε πως ΄΄ο μεσαίωνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει΄΄ και συνέχισε: ΄΄Το μέτωπο των αγροτών, των παλαιών μελών της Εθνικής Αντίστασης, των εργατών του μόχθου, των συνταξιούχων και των εργαζομένων, θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Δεν θα περάσει τίποτα απαρατήρητο από εμάς. Το φως που έρχεται από το αγωνιστικό πανεργατικό μέτωπο του ΚΚΕ, θα γίνει ένα “άστρο” που θα μας καθοδηγεί από το πιο ψηλό σημείο γι’ αυτόν τον αγώνα. Οι αγρότες ετοιμάζονται για σύγκρουση με το κατεστημένο των καταφερτζήδων δημάρχων που τάζουν ψέματα και ελπίδες. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η παράταξη, που μπορεί πραγματικά να στηρίξει τον εργαζόμενο, τον απλό κόσμο, τον οικογενειάρχη και τον δημότη του καθημερινού μόχθου΄΄.

΄Υποθήκη σκληρής πολιτικής και φόρων΄΄

Στον χαιρετισμό του, ο Στάθης Μπούνιας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, είπε: ΄΄Η κυβέρνηση επέλεξε να κατεβάσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο – έκτρωμα, που καταργεί όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εξαγγέλθηκε η “μούφα” των τριετιών η οποία ουσιαστικά θα είναι η υποθήκη μιας σκληρής πολιτικής και φόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι φερέφωνα της Νέας Δημοκρατίας και συνυπογράφουν το νομοσχέδιο της ντροπής. Οι συνταξιούχοι ήταν και είναι μία “γροθιά” που θα γίνει το πιο δυνατό χτύπημα στο στομάχι της κυβέρνησης, μιας σάπιας πολιτικής που προκαλεί και απειλεί την κοινωνία΄΄.

΄΄Η κυβέρνηση θέλει να «πνίξει» το δικαίωμα του εργάτη΄΄

Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης, μεταξύ άλλων στην κεντρική ομιλία, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τερατούργημα», τονίζοντας πως ΄΄καταργεί την πενθήμερη εργασία, το οκτάωρο, την κυριακάτικη αργία και επιδιώκει να σιωπήσει τους αγώνες του λαού και να αφαιρέσει το δικαίωμα των εργαζομένων για απεργίες΄΄.

΄΄Είναι μία κτηνωδία της κυβέρνησης η κατάργηση της προσαύξησης του 20% στα ένσημα των εργαζομένων. Θέλουν να μη μιλάμε, να μην αγωνιζόμαστε και να μη ζούμε…΄΄, ανέφερε καταχειροκροτούμενος ο κ. Νύχτης, ενώ αμέσως μετά έκανε λόγο για τις καταστροφές στον Έβρο, τη Φθιώτιδα και τη Ρόδο, το Διακοπτό και την Θεσσαλία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να «πνίξει» το δικαίωμα του εργάτη. Αμέσως μετά καταδίκασε τη «μαύρη ανασφάλιστη εργασία» και την έλλειψη των εργατικών χεριών στις οικοδομές, επισημαίνοντας ότι ΄΄οι πιο πολλοί εργαζόμενοι στις οικοδομικές εργασίες βάζουν 15 ένσημα το μήνα, ενώ δουλεύουν όλες τις εργάσιμες ημέρες΄΄. ΄΄Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και όλα αυτά γίνονται με τη συγκάλυψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι ανάγκες μιας οικογένειας δεν καλύπτονται, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται ποτέ, οι μισθοί συρρικνώνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, η ακρίβεια και το κόστος των αγαθών της πρώτης ανάγκης δεν αφήνουν τον λαό να ορθοποδήσει. Και τώρα έρχεται αυτό το νομοσχέδιο… να καταστρέψει κάθε υπόσταση του εργαζόμενου λαού. Κάθε ελπίδα που μπορούσε να έχει», τόνισε ο εκπρόσωπος των οικοδόμων, καταλήγοντας: «Όχι… δεν θα περάσει το νομοσχέδιο» δίνοντας έτσι το “στίγμα” της δυναμικής που έχει και προτάσσει η εργατική τάξη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr