background img
banner
banner

Συμμετοχή Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως στο Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο

ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής επιμόρφωσης των υπευθύνων Ιερέων Νεότητας και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσω της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητας και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, οργάνωσαν το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των υπευθύνων Ιερέων Νεότητας και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Η βία ως ανθρωπολογικό πρόβλημα. Η ορθόδοξη θεώρηση», το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 31 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος.

Όπως γίνεται γνωστό από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ΄΄στο εν λόγω πανελλήνιο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από 60 περίπου Ιερές Μητροπόλεις. Mε την ευλογία του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, η Ιερά Μητρόπολή μας εκπροσωπήθηκε από τον Αιδεσιμολογιώτατο Οικονόμο π. Σπυρίδωνα Αλεξόπουλο και τον Ιερολογιώτατο Διάκονο π. Αλέξανδρο Ξυλάρα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, οι εκπρόσωποί μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της βίας, την αντιμετώπιση αυτού βάσει της ορθόδοξης θεολογίας, καθώς και σχετικά με άλλα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν, όπως οι θεωρίες της βίας (ενστίκτικες θεωρίες και κοινωνικοί παράγοντες), η θεωρία της ανομίας, μορφές ενδοοικογενειακής βίας και οι συνέπειες της βίας. Επίσης, αναπτύχθηκαν θέματα περί της βιαιοποίησης του ανθρώπινου προσώπου, του ρόλου της οικογένειας στην ανθρώπινη βία και της γονεϊκής ευθύνης έναντι των παιδιών τους.

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις

Εισηγήσεις παρουσίασαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Φθιώτιδος, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Ιδρύματος Προστασίας της Οικογενείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., ο κ. Ελευθέριος Ελευθεριάδης, Ψυχολόγος, η κ. Ιωάννα Βγόντζα, Εκπαιδευτικός, ο κ. Σωτήριος Κόλλιας, Δρ Θεολογίας, η κ. Δέσποινα Ζαμάνη, Φιλόλογος – Θεολόγος και η κ. Μαρία Ξηρουχάκη, Ψυχολόγος, ενώ στη συνέχεια συζητήθηκε και αναπτύχθηκε το θέμα: «Η διαφυλική αγωγή στην ορθόδοξη κατήχηση».

Τέλος, οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να χωριστούν σε ομάδες εργασίας, να μελετήσουν τα αναπτυχθέντα θέματα και να προτείνουν δράσεις και ιδέες βάσει των πλαισίων υπό τους γενικούς τίτλους: «Μιλώντας στα παιδιά για την αξία του ανθρώπινου προσώπου» και «Περί της ποιμαντικής διακονίας του γάμου». Τον συντονισμό του συνεδρίου είχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητας, ενώ τη μέριμνα για τη φιλοξενία των Συνέδρων ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών΄΄.

Εκκλησιασμός και επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγάθωνος

΄΄Επίσης, κατά τις ημέρες διεξαγωγής του Συνεδρίου, οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να εκκλησιαστούν κατά την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα αρχής του εκκλησιαστικού έτους, και την Κυριακή 3η Σεπτεμβρίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Καμένων Βούρλων. Επιπλέον, μερίμνη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος, είχαν τη μεγάλη ευλογία να επισκεφτούν την Ιερά Μονή Αγάθωνος, να προσκυνήσουν το άφθαρτο λείψανο του Αγίου Βησσαρίωνα, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή, να συμμετάσχουν στον Αναστάσιμο Εσπερινό και να δεχθούν την αβραμιαία φιλοξενία του Ηγουμένου π. Γερμανού και των λοιπών Αδελφών της Μονής.
Το εν λόγω Συνέδριο και τα πορίσματα αυτού χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως γόνιμα και πολύτιμα. Εκφράζουμε εγκάρδιες ευχαριστήριες και συγχαρητήριες ευχές προς τους διοργανωτές, τους εισηγητές και όλους όσοι συνέβαλαν στο αξιόλογο αυτό αποτέλεσμα και ευχόμαστε οι καταβληθείσες προσπάθειες για την άρτια διεξαγωγή του και τα εξαχθέντα συμπεράσματα να καρποφορήσουν προς όφελος του φιλοχρίστου Λαού και της Εκκλησίας μας΄΄, καταλήγει το ίδιο δελτίο Τύπου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr