background img
banner
banner

Τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος στο Αίγιο

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Είκοσι επτά παρουσιάσεις, δέκα καθηγητές από πανεπιστήμια με αντίστοιχες εισηγήσεις, στρογγυλές τράπεζες, περισσότεροι από τριακόσιοι επισκέπτες από άλλες περιοχές και κυρίως ιστορικά στοιχεία που θα δώσουν το έναυσμα και θα αποτελέσουν την αφορμή για ανάδειξη και μελέτη της τοπικής ιστορίας, θα περιλαμβάνει το Συνέδριο Ιστορίας με θέμα: «Ιστορικές πηγές: από την αναζήτηση στη χρήση και την αξιοποίησή τους», που διοργανώνεται στον χώρο του ξενοδοχείου «Σήμαντρον» στον Ελαιώνα, από Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 1 Οκτωβρίου.

Η επιστημονική συνάντηση πανελλήνιου ενδιαφέροντος, αποτελεί συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Φιλολόγων περιοχής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης ιστορικών πηγών του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, του δήμου Αιγιαλείας και του τμήματος Γενικών Αρχείων Κράτους Αιγιαλείας.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί ως εξής: Παρασκευή: 17:00 – 18:00 (εγγραφές), 18:00 – 21:00 (ομιλίες), Σάββατο: 10:00 – 12:30 (workshop παλαιογραφίας, Ιερά Μονή Μ. Σπηλαίου), 17:30 – 21:00 (παράλληλες συνεδρίες), Κυριακή: 10:30 – 11:30 (παράλληλες συνεδρίες), 12:00 – 13:00 (Στρογγυλή τράπεζα), 16:30 – 18:00 (workshop παλαιογραφίας, Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών). Η συμμετοχή στο συνέδριο και η παρακολούθησή του είναι δωρεάν. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Αναφορικά με την προετοιμασία του Συνεδρίου, το περιεχόμενό του αλλά και τα οφέλη από την πραγματοποίησή του, παραχώρησαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φιλολόγων και της Ιεράς Μητροπόλεως. Η παρουσίαση έγινε στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου και στα μέσα ενημέρωσης μίλησαν ο πρόεδρος και η γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Γιώργος Γεωργόπουλος και Κατερίνα Δημουλά αντίστοιχα, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως τοποθετήθηκε η Αρχοντούλα Ρέλλα, Φιλόλογος και συνεργάτιδα Αυτής και μέλος του Συνδέσμου.

Αποτέλεσμα προετοιμασίας ενός έτους από Σύνδεσμο Φιλολόγων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Σύνδεσμο Αρχειονόμων Μουσειολόγων

Αναφερόμενος στην προετοιμασία του συνεδρίου, ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε: ΄΄Το συνέδριο ήταν μία ιδέα του ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, σε έναν προγραμματισμό του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Προσπαθώντας να δημιουργήσουμε κάτι που αφενός να ανταποκρίνεται στον επιστημονικό μας ρόλο και αφετέρου να αναδεικνύει το πνευματικό δυναμικό του συλλόγου μας, βρήκαμε ευήκοα ώτα τόσο στο Πανεπιστήμιο Ιονίου, ιδιαίτερα στο Τμήμα Ιστορίας και το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης Ιστορικών Πηγών», όσο και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αποφοίτων Αρχειονόμων και Μουσειολόγων. Έτσι, μαζί εδώ και ένα χρόνο προετοιμάζουμε το συνέδριο. Σημαντική βοήθεια στη διοργάνωση, ίσως και την σημαντικότερη από όλες, μας παρείχε η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και κυρίως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος μας έλυσε πάρα πολλά προβλήματα εν τη γενέσει τους. Επιπλέον, μας παραχώρησε τη δυνατότητα έρευνας και χρήσης χειρογράφων από την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και από την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου εκεί θα γίνουν το Σάββατο το πρωί και την Κυριακή το απόγευμα, δύο workshop παλαιογραφίας. Επιστήμονες Παλαιογράφοι θα μας δείξουν τις βασικές αρχές της παλαιογραφίας και τον τρόπο προσέγγισης και καταγραφής των ιστορικών αυτών αρχειακών πηγών. Θα είναι μαζί μας τρεις σημαντικοί Παλαιογράφοι οι Χρήστος Ζαμπακόλας, Φωτεινή Χαιρέτη και Ηλίας Χρυσοστομίδης΄΄.

Έκδοση πρακτικών – Αξιοποίηση των συμπερασμάτων

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής διοργάνωσης του Συνεδρίου, κάνοντας παράλληλα γνωστό πως θα εργαστεί και μετά το Συνέδριο, δεδομένου ότι θα εκδοθούν και τα πρακτικά του, σε ηλεκτρονική μορφή και εάν καταστεί εφικτό και σε έντυπη. ΄΄Για εμάς αυτό το συνέδριο είναι ένα πολύ μεγάλο «στοίχημα» καθώς είναι το πρώτο μεγάλο συνέδριο που διοργανώνουμε ως Σύνδεσμος Φιλολόγων και έχει πανελλήνια εμβέλεια. Όμως είναι και κάτι σπάνιο στην Ελλάδα γιατί είναι ελάχιστα τα συνέδρια παλαιογραφίας και ιστορίας που διοργανώνονται, με έμφαση στις ιστορικές πηγές, την αξιοποίηση και τη χρήση τους. Άρα θα λέγαμε ότι είναι κάτι πρωτοπόρο για εμάς, για την περιοχή και ταυτόχρονα κάτι που συμβάλλει στην ιστορική και επιστημονική έρευνα πανελλήνια. Επομένως, είναι τιμή μας που το φιλοξενούμε και που καταφέραμε μετά από τόσο κόπο με την συνεργασία της Μητρόπολης, του Δήμου Αιγιαλείας αλλά και του Τμήματος ΓΑΚ Αιγιαλείας, να το φέρουμε σε πέρας΄΄, τόνισε ακόμη ο κ. Γεωργόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Περιμένουμε τους Αιγιαλείς να έρθουν να το πλαισιώσουν, καλούμε κυρίως τους συναδέλφους αλλά και νέα μέλη της φιλολογικής κοινότητας να το επισκεφτούν, όπως και όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία΄΄.

Συμπλήρωσε δε πως θα αναπτυχθούν πάνω από έξι εισηγήσεις που αφορούν τοπικά το Αίγιο από τα χρόνια της δεύτερης Ενετοκρατίας και εντεύθεν, μέσα από τις οποίες θα αναδειχθεί η ενετοκρατούμενη εποχή της Αχαΐας και του Αγίου καθώς και αργότερα η οθωμανική περίοδος, στη συνέχεια η νεότερη και η προσφυγική. Επιπλέον, θα υπάρξει μία εισήγηση που αφορά τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, στο σπίτι του οποίου παραχωρήθηκε χθες η συνέντευξη Τύπου.

Η Ιερά Μητρόπολη και ο Μητροπολίτης «αγκάλιασαν» το Συνέδριο

΄΄Το συνέδριο αποτελεί πολύ σημαντικό επιστημονικό γεγονός για την πόλη και την περιφέρεια, δεδομένου του ενδιαφέροντος θέματος αλλά και των πολύ σημαντικών αρχειακών πηγών στις οποίες θα γίνει αναφορά. Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο γιατί γίνεται με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, ενός πολύ καταξιωμένου επιστημονικού σωματείου που έχει τουλάχιστον 25 χρόνια ζωής και έχει παρουσιάσει αξιόλογα δείγματα γραφής επιστημονικών και πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, αλλά και γιατί το Συνέδριο γίνεται σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας. Και βέβαια κάτι τέτοιο τόσο σημαντικό δεν θα μπορούσα να μην το «αγκαλιάσει» με πολύ μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η οποία, διά του σεπτού Ποιμενάρχου μας κύριου Ιερωνύμου, επιθυμεί καταρχάς να συγχαρεί τον πρόεδρο, την γραμματέα και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου για αυτή την εξαιρετική ιδέα αλλά και την εργώδη προσπάθεια της διοργάνωσης, γιατί ξέρουμε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να διοργανωθεί ένα τέτοιο συνέδριο.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θέλει να εκφράσει τις ευγνώμονες ευχαριστίες στον Σύνδεσμο και σε όλους τους συμμετέχοντες φορείς για την ευγενική πρόσκληση που απηύθυναν στην Ιερά Μητρόπολη η οποία και θα συμμετάσχει με μία εισήγηση της κ. Χρύσας Δημητρίου, Θεολόγου, υποψήφιας διδάκτορος Βυζαντινής Αρχαιολογίας, με θέμα «Η ιστορία της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και των διασωθέντων χειρογράφων Αυτής»΄΄, ανέφερε η κ. Ρέλλα.

Επίσης, τόνισε πως ΄΄δεδομένου ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στηρίζει και ιδιαιτέρως ενθαρρύνει την διοργάνωση συνεδριών, ήδη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον προηγούμενο Ιανουάριο το πρώτο Συνέδριο Νεολαίας στο Αίγιο και έπονται δύο ακόμη σπουδαία συνέδρια, το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεολαίας που θα γίνει στο Αίγιο και ένα διεθνές συνέδριο που θα λάβει χώρα στα Καλάβρυτα για τον Απόστολο Ευαγγελιστή Λουκά. Ο Σεβασμιώτατος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία αυτή και την στήριξε με όλες τις ηθικές και υλικές στον βαθμό που μπορούσε η Μητρόπολή μας και γι’ αυτό θέλει να ευχηθεί καλή επιτυχία, ευόδωση των εργασιών του συνεδρίου και να φέρει καλλίκαρπα αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι ένα συνέδριο επιστημονικό αυτής της εμβέλειας είναι κάτι πολύ σημαντικό και για την ιστορία της πόλης αλλά και για την τοπική μας εκκλησία αφού ξέρουμε ότι όλες οι Μονές είναι ένα θησαυροφυλάκιο εγγράφων, αρχετύπων, κειμηλίων τα οποία είναι πολύ σημαντικά δεδομένης και της πολυκύμαντης ιστορίας της περιοχής μας΄΄.

Ευκαιρία να μελετήσουμε την τοπική ιστορία

Η κ. Δημουλά επισήμανε πως ΄΄το συνέδριο είναι μία ευκαιρία να μελετήσουμε την τοπική μας ιστορία και από το ειδικό να πάμε στο γενικό, να τοποθετηθούμε στον χώρο και τον χρόνο και να βρούμε κατά κάποιον τρόπο τις ρίζες μας΄΄. Θεώρησε το συνέδριο ως μία ευκαιρία στο «να κινήσουμε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας να έρθει κόσμος και να γνωρίσει τις μονές, τον πολιτισμό, την κουλτούρα της Αιγιάλειας», όπως είπε. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα μπορεί το συνέδριο σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να διοργανώνεται είτε στο Αίγιο είτε στην Κέρκυρα εναλλακτικά και να γίνει μία επιστημονική αδελφοποίηση των περιοχών αυτών.

Αναφορά έγινε και στα ημερολόγια του Συνδέσμου στο πλαίσιο των δράσεών του για την τοπική ιστορία, τα οποία κρύβουν πίσω τους ιστορική μελέτη και τεκμηρίωση.
Ακόμη δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι το συνέδριο θα συμβάλει στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και την ένταξή της στην επιστημονική βιβλιογραφία ενώ θα συντελέσει στο να στραφούν τα βλέμματα επιστημόνων στην περιοχή.

΄΄Είναι πολύ βασικό να γνωρίζουμε την τοπική ιστορία γιατί έτσι δενόμαστε και τον αγαπάμε αυτόν τον τόπο και μάλιστα καλό θα ήταν και μαθητές να παρακολουθήσουν το συνέδριο ή και να επισκεφθούν το ΓΑΚ ή τις Μονές΄΄, πρόσθεσε η γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων.

Στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Σηλυβρίας Αιμιλιανού

Τέλος, η κ. Ρέλλα ανέφερε ότι ο Μητροπολίτης επιθυμεί η συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως στο Συνέδριο, να αφιερωθεί στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Σηλυβρίας Κυρού Αιμιλιανού Τιμιάδη, επί τη συμπληρώσει δεκαπενταετίας από της εκδημίας του εις Κύριον, επειδή το συνεδριακό κέντρο στο «Σήμαντρο» έγινε με την αγάπη και την οικονομική στήριξη του Μακαριστού ο οποίος ήταν ένας μεγάλος πνευματικός άνδρας, πολύγλωσσος, με μεγάλες θεολογικές γνώσεις και πολλές περγαμηνές που αγαπούσε πολύ την επιστήμη και την έρευνα. Μάλιστα, φέτος η Μητρόπολη θα αφιερώσει το ημερολόγιό της, στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr