background img
banner
banner

Αντιδιαβρωτικά στα καμένα της Δ.Ε. Διακοπτού με εντολή του υπουργείου Περιβάλλοντος

ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Μπορεί στην κακοκαιρία που επικράτησε στο τέλος Σεπτεμβρίου να αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και οι ζημιές από τις καμένες περιοχές της Δ.Ε. Διακοπτού να περιορίστηκαν μόνο στην πτώση φερτών υλικών στο οδόστρωμα, ωστόσο ο χειμώνας είναι… μπροστά. Από πλευράς Δασαρχείου Αιγίου θα εκτελεστούν αντιπλημμυρικά και αντιδαβρωτικά έργα με εντολή του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα οποία ήδη δρομολογούνται.

Βεβαίως, το έργο του Δασαρχείου Αιγίου μόνο εύκολο δεν είναι και η Προϊσταμένη του Δασαρχείου Αιγίου Παναγιώτα Χρονοπούλου συντονίζει μία υπηρεσία που από τη μία καλύπτει μία μεγάλη γεωγραφικά περιοχή από την άλλη όμως έχει περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων.

Με φυσική αναγέννηση θα «κερδηθεί» σε βάθος χρόνου ο καμένος δασικός πλούτος

Η φωτιά του Βουραϊκού αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για τον φυσικό πλούτο, καθώς πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή NATURA, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Σύμφωνα με τις καταγραφές που έχουν γίνει και έχουν τεθεί στη διάθεση του Δασαρχείου Αιγίου, περίπου 17.000 στρέμματα κάηκαν, μέρος των οποίων είχαν ξανακαεί στην πυρκαγιά του 2007. Έργα που προβλέπονται στην περιοχή, είναι αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά με εντολή του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ όπως τονίζεται, για να αναγεννηθεί το κομμάτι του Βουραϊκού που κάηκε από τη φωτιά του Ιουλίου, η φύση είναι αυτή που θα φροντίσει με την πάροδο του χρόνου. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η φυσική αναγέννηση θα το επαναφέρει όπως έγινε και το 2007 με την καταστροφική φωτιά που είχε πλήξει την Αιγιάλεια, σχεδόν απ’ άκρη σ’ άκρη.

Η εικόνα 16 χρόνια μετά τον όλεθρο

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα καμένα σημεία δάσους που είχαν καταστραφεί το 2007 έχουν αναδασωθεί πλήρως. Μετά την πυρκαγιά του 2007, οι καμένες εκτάσεις κηρύχθηκαν αναδασωτέες. Σύμφωνα με τις καταγραφές που γίνονται από το Δασαρχείο, μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών εκτάσεων, Χαλεπίου Πεύκης και αείφυλλων Πλατύφυλλων, που κυριαρχούν στην περιοχή της Αιγιάλειας κυρίως, έχει αναδασωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό με φυσικό τρόπο.

Αυτομάτως, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί και για την καμένη περιοχή από τη φωτιά του περασμένου Ιουλίου θα χρειαστεί πέραν των δεκαπέντε χρόνων για να «επουλωθεί». Διότι, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πλούσια δάση της Αιγιάλειας, είναι οι δασικές πυρκαγιές, δεδομένου ότι η περιοχή πλήττεται συχνά. Εικάζεται δε πως η εικόνα θα ήταν εντελώς διαφορετική σήμερα, σε περίπτωση που είχαμε αποφύγει τις μεγάλες πυρκαγιές και κυρίαρχη αυτή του 2007 που είχε προκαλέσει ολοσχερείς καταστροφές στα περισσότερα σημεία που πέρασε…

Εργασίες στα καμένα της Δυτικής Αιγιάλειας από το Δασαρχείο Πατρών

Και βέβαια, σοβαρό πλήγμα αποτέλεσε για την Αιγιάλεια, η φωτιά του 2021 στη Δ.Ε. Ερινεού που ωστόσο υπάγεται στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου Πατρών. Στην καμένη περιοχή της Δυτικής Αιγιάλειας έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προβλεπόμενα αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Δασαρχείου Πατρών. Έχουν απομακρυνθεί όλα τα καμένα και επικίνδυνα για πτώση δέντρα, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν με ορίζοντα τριών μηνών οι καθαρισμοί δρόμων στην καμένη περιοχή, έργο που έχει ανατεθεί και εκτελείται με εργολαβία. Σκοπός του είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και η ασφαλής μετακίνηση των κατοίκων.

Βοήθησαν οι δασικοί χάρτες

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει το Δασαρχείο Αιγίου, αυτά έχουν να κάνουν με τις πυρκαγιές. Κατά τα άλλα οι υποθέσεις μειώθηκαν, ειδικά μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Επίσης, μεμονωμένα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς αντιμετωπίζονται άμεσα.

Σοβαρή έλλειψη σε επιστημονικό προσωπικό στο Δασαρχείο Αιγίου

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρότι η έκταση της χωρικής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Αιγίου είναι περίπου 600.000 στρέμματα, διαθέτει μόλις δεκαεννέα άτομα προσωπικό εκ των οποίων δύο καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή της Ακράτας. Το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Υπηρεσία είναι χαμηλό με βάση τις περιοχές που θα πρέπει να επιβλέψει, με σοβαρή έλλειψη σε επιστημονικό προσωπικό Δασολόγων – Δασοπόνων. Παρόλα αυτά γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε η Υπηρεσία να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά της.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr