background img
banner
banner

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΙΝΟΣ – «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΤΩΡΑ»: «Συνεχίζοντας το έργο μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν δήμο που αξίζει σε όλους μας»

Ένας από τους πιο έμπειρους «αυτοδιοικητικούς» στην Αιγιάλεια, ο Γιώργος Ντίνος, άφησε το… αποτύπωμά του στην τετραετία που τελειώνει, στον δήμο Αιγιαλείας, είτε μέσω της προεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε ως αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ερινεού, αλλά και ως αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ.

Την προσεχή Κυριακή διεκδικεί εκ νέου την ψήφο των Αιγιαλέων με την παράταξη «Αιγιάλεια Τώρα», ούτως ώστε, μαζί με τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησαν, στηριζόμενο στις υποδομές και τις βάσεις που δημιούργησαν, με «βήματα» σταθερά και σίγουρα για την ανάπτυξη του δήμου Αιγιαλείας.

Έχετε διατελέσει τέσσερις θητείες πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα τόσο για εσάς προσωπικά όσο και ως προς τη διοίκηση της περιοχής, από τον τότε δήμο Ερινεού ως τον σημερινό δήμο Αιγιαλείας;
Είναι γεγονός ότι διετέλεσα δύο θητείες πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στον καποδιστριακό δήμο Ερινεού, ανέβαλα πρόεδρος στον νεοσύστατο δήμο Αιγιαλείας, ενώ διετέλεσα πρόεδρος και δύο χρόνια, στην αρχή της θητείας του Δημήτρη Καλογερόπουλου στον δήμο Αιγιαλείας. Πραγματικά, κάθε περίοδος ήταν διαφορετική και στην πορεία άλλαξαν πολύ τα δεδομένα. Σίγουρα η θητεία στον Καλλικρατικό δήμο ήταν και η πιο μεγάλη εμπειρία. Ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα και είχαν ωριμάσει οι συνθήκες και σε εμένα. Ως προς την πιο πρόσφατη θητεία, θα πω μόνο ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο πολλές φορές κινδύνευσε να χαθεί.
Δυστυχώς δεν κατανοήθηκε ή θα έλεγα καλύτερα παρεννοήθηκε η σημασία της απλής αναλογικής και θεωρήθηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις, ευκαιρία να αντιπολιτευτεί τη δημοτική αρχή, παρά να δημιουργηθούν συνθήκες συνεννόησης – συνεργασίας για το καλό του τόπου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μη ψήφιση του προϋπολογισμού, με αποχή από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ή με την ψήφιση μη νόμιμου προϋπολογισμού για να μην μπορέσει να λειτουργήσει ο δήμος.
Αναρωτιέμαι, μπορεί κάποιος να προτάσσει τον παραλογισμό, την ισοπέδωση, την τιμωρία των πολιτών, για να εκπληρώσει ιδιοτελείς σκοπούς;

Από το Δημοτικό Συμβούλιο περάσατε στην αντιδημαρχία Δημοτικής Ενότητας Ερινεού και δικαίως, αφού γνωρίζετε τα θέματα της Δυτικής Αιγιάλειας όσο λίγοι. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα και ποιες προοπτικές έχει αυτό το κομμάτι του δήμου;
Κατ’ αρχάς, η άρδευση μεγάλου μέρους της παραγωγικής περιοχής αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και στοιχήματα της Δ.Ε., διότι θα βελτιώσει άμεσα το εισόδημα των αγροτών μας. Επίσης, η βελτίωση των υφιστάμενων και η δημιουργία νέων υποδομών δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας, οι επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού, καθώς και άλλων βασικών υποδομών θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ακόμη, η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης σε όλο το μήκος της ενότητας είναι επιτακτική ανάγκη για να μπορούμε να μιλάμε για καθαρές θάλασσες και τουριστικές επενδύσεις. Και βέβαια ο καλλωπισμός της εικόνας της περιοχής με παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους, με κατασκευή πλατειών, παιδικών χαρών, όπου χρειάζονται, θα δώσει πνοή στον τόπο.
Το μεγάλο «στοίχημα» για εμάς είναι η υλοποίηση του έργου διάνοιξης της παραλιακής οδού Λαμπιρίου – Ακονιάς που θα αλλάξει όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής, θα λύσει το πρόβλημα της επικινδυνότητας από πυρκαγιά διότι θα χρησιμοποιηθεί ως οδός διαφυγής και θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη διάνοιξη του παραλιακού δρόμου;
Η διάνοιξη της οδού διαφυγής είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, που έπρεπε να έχει γίνει… χθες.
Όμως θέλω να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή βάση και να πούμε αλήθειες.
Το θέμα ξεκίνησε το 2003 όπου υποβάλλαμε ως δημοτική αρχή του δήμου Ερινεού πράξη αναλογισμού για να προχωρήσουμε στη διάνοιξη της οδού,. Όταν κινήθηκαν οι διαδικασίες διάνοιξης, οι ιδιώτες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν εν μέρη με το σκεπτικό ότι η χάραξη αιγιαλού και παραλίας είχε γίνει το 1983 και το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε το 2008, δηλαδή 25 χρόνια μετά. Η απόφαση προέβλεπε επαναχάραξη γιατί η παλιά χάραξη λόγω της διάβρωσης των ακτών, πιθανόν δε ταυτιζόταν με τα σταθερά σημεία που θα έπρεπε να ληφθούν για να γίνουν οι πράξεις αναλογισμού.

Με την ευκαιρία της όδευσης του κεντρικού αγωγού, το 2014 έγινε η νέα χάραξη αιγιαλού και παραλίας στο συγκεκριμένο σημείο.
Ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου το 2017 και έχοντας υπ όψιν την επαναχάραξη αιγιαλού και παραλίας του 2014, εισηγήθηκα την εκ νέου σύνταξη μελέτης για τις πράξεις αναλογισμού και το θέμα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι ο τότε δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος δεν συμφωνούσε.
Έγινε τότε ανάθεση στον τοπογράφο μηχανικό κ. Καπαρό, ο οποίος έπρεπε να συντάξει τον πίνακα με τις πράξεις αναλογισμού και να υποβληθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η οποία είναι αρμόδια για την κήρυξη των πράξεων αναλογισμού., αλλά έως το 2019 δεν προχώρησε.
Το 2019 που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή, πήραμε πάλι το νήμα από την αρχή.
Συνεργαστήκαμε, πιέσαμε την κατάσταση και ολοκληρώθηκε η πράξη αναλογισμού, την οποία υποβάλαμε στην Περιφέρεια, η οποία, δυστυχώς απέρριψε την πράξη αναλογισμού και την επέστρεψε, για να βρεθούν τα συμβόλαια των ιδιοκτητών.

Η υπηρεσία Πολεοδομίας του δήμου είχε κοινοποιήσει εξωδίκως δυο φορές στους φερόμενους ιδιοκτήτες, να προσκομίσουν τα συμβόλαιά τους και να υποδείξουν τα όριά τους, οι οποίοι απάντησαν εξωδίκως ότι δε συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και δεν θα προσέλθουν να υποδείξουν τα όρια.
Άρα η Περιφέρεια είχε υποχρέωση με τα εξώδικα που αποστείλαμε (και χωρίς τα συμβόλαια), να προχωρήσει στην κήρυξη της πράξης αναλογισμού και όχι να μας ζητήσει τα συμβόλαια.
Παρότι δεν ήταν αρμοδιότητά μας, με τον δήμαρχο κινήσαμε τις διαδικασίες βρήκαμε τα συμβόλαια και τα στείλαμε στην Περιφέρεια. Μετά την αποστολή των συμβολαίων βρέθηκε ότι μία ιδιοκτησία είχε ενοποιηθεί με άλλο ακίνητο, με την Περιφέρεια να θέλει να ακυρώσει συνολικά την πράξη αναλογισμού επιμένοντας να μην πάμε σε διόρθωση της μοναδικής ιδιοκτησίας.
Μολονότι ο νομικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη έχει αναγνωρίσει το δίκαιο του αιτήματος του Δήμου Αιγιαλείας , Δ/νση Πολεοδομίας και λοιπών φορέων, ακόμα δεν έχουμε καταλήξει πουθενά και αναμένουμε από την Περιφέρεια να κηρύξει την πράξη αναλογισμού κάτι που, αν γίνει, θα προχωρήσουμε στη διάνοιξη του δρόμου αμέσως.
Παράλληλα έχουμε συντάξει μελέτη την οποία υποβάλαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και πήραμε εξαίρεση από τις περιβαλλοντικούς όρους για να προχωρήσουμε το έργο. Η μελέτη που κάναμε προβλέπει πεζόδρομο, ήπιας κυκλοφορίας δρόμο διαφυγής και ποδηλατόδρομο.

Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στη στάση της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου στο θέμα αυτό, διότι όταν το φέραμε προς ψήφιση, απείχε η ψήφισε αρνητικά και το θέμα της διάνοιξης της οδού πέρασε με τις ψήφους των κ. Τριανταφυλλόπουλου και κ. Κουρή.
Σήμερα τολμούν να μας ασκούν κριτική αυτοί που δεν ψήφισαν την διάνοιξη της οδού διαφυγής.
Έχουμε αποδείξει πως είμαστε οι μόνοι που έχουμε τη βούληση, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και πιστεύω πως θα έχει αίσιο τέλος η υπόθεση της διάνοιξης, διότι πάνω από όλα, είναι θέμα ασφάλειας των κατοίκων, και βέβαια ανάπτυξης της περιοχής.

Σε ποια θέματα δώσατε λύση με την αρμοδιότητα του αντιδημάρχου;
Πολύ βασική είναι η συνεργασία μου με τους υπόλοιπους αντιδημάρχους και τις υπηρεσίες του δήμου και να δώσουμε άμεσα λύση σε προβλήματα της καθημερινότητάς. Έτσι, «τρέξαμε» τις μελέτες και υλοποιούμε πλέον το έργο αποκατάστασης βατότητας δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας στις πληγείσες περιοχές από την φωτιά του 2021 καθώς και στο υπόλοιπο δίκτυο της οδοποιίας της Ενότητας. Βοήθησα σε συνεργασία με τον δήμαρχο και την Πολεοδομία, να ολοκληρώσαμε και να υποβάλουμε όλα τα σχετικά έγγραφα που μας ζητήθηκαν για να προχωρήσει η μελέτη για την κήρυξη των πράξεων αναλογισμού στην περιοχή της Ακονιάς. Και, όπως προανέφερα, συνεργασθήκαμε σε άριστο επίπεδο με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου του Λαμπιρίου για να προχωρήσει η μεγάλη τουριστική επένδυση.

Ταυτόχρονα, κληθήκατε να διαχειριστείτε, ως αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, έργα με προοπτική δεκαετιών. Ποια είναι αυτά;
Η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης συνολικού ποσού € 31,5 εκ. το οποίο αποτελεί επίτευγμα της σημερινής δημοτικής αρχής, έχει κάνει την Αιγιάλεια απέραντο εργοτάξιο. Όμως δεν σταματήσαμε εκεί. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για την επέκταση του αποχετευτικού σε τρεις ακόμη παραλιακούς οικισμούς (Τέμενη, Βαλιμίτικα, Διγελιώτικα) και προχωράμε. Χρηματοδότηση εξασφαλίσαμε βεβαίως και για το εμβληματικό έργο του διυλιστηρίου Σελινούντα με συνολικό ποσό € 22 εκ. με υδροδότηση της περιοχής από την Κοινότητας Τράπεζας έως την Κοινότητα Ζήριας. Επίσης η ένταξη του έργου για μονάδα επεξεργασίας της λυματολάσπης της ΔΕΥΑΑ, συνολικού ποσού € 6,5 εκ. δίνει πνοή και θα επιφέρει μεγάλα οφέλη στην λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης.

Η ψηφιοποίηση και η αντικατάσταση των υδρομέτρων με νέα ψηφιακά υδρόμετρα που θα έχουν την δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης σε περιπτώσεις βλάβης, διαρροών, συνολικού ποσού € 12,5 εκ. Όμως είναι πολύ σοβαρά και τα μικρότερης κλίμακας έργα, όπως:
* η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Αιγείρας και του Διακοπτού συνολικού ποσού € 2,2 εκ. το οποίο είναι στο 99% της κατασκευής.
* το έργο σύνδεσης της υδρομάστευσης στην περιοχή μούρες με τις δεξαμενές Δαμακινίου για να πίνουν νερό με φυσική ροή οι κάτοικοι της ενότητας Ερινεού που για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.
* Πολλά και σημαντικά έργα ύδρευσης και άρδευσης και κατασκευή νέου δικτύου 50 χιλιομέτρων περίπου, αποτελούν μέρος του έργου της ΔΕΥΑΑ.

Η ολοκλήρωση μελετών για ύδρευση και άρδευση και η υποβολή τους για χρηματοδότηση.
Και βέβαια έχει γίνει ήδη προγραμματισμός για τα επόμενα «βήματα» που θα είναι η ολοκλήρωση και το πέρασμα με γρήγορα βήματα στην νέα εποχή της ψηφιοποίησης όλων των μέσων ώστε να έχει την δυνατότητα πλήρους ελέγχου του δικτύου της και των υποδομών της. Ακόμη, η υλοποίηση των εγκεκριμένων έργων, όπως το διυλιστήριο του Σελινούντα και η μονάδα επεξεργασίας της λυματολάσπης, να πραγματοποιηθούν με γρήγορα βήματα. Τέλος η σύνταξη μελετών για την άρδευση των αγροτικών περιοχών με σύγχρονα δίκτυα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.
Η ΔΕΥΑΑ είναι ένα πρότυπο λειτουργίας. Είναι μια επιχείρηση η οποία έχει φέρει στην Αιγιάλεια πάνω από 70.000.000€ μέσα στην τετραετία με τα μεγάλης κλίμακας έργα. Έχουμε υποβάλλει μελέτες για το Αίγιο για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Αιγίου με 6.000.000€ και είναι στο στάδιο της χρηματοδότησης. Επίσης, δύο μελέτες ανατολικά και δυτικά του δήμου για αλλαγή δικτύων.

Σε ό,τι αφορά την άρδευση, έχουμε ένα πάρα πολύ φθηνό τιμολόγιο. 17€ το στρέμμα όταν ο μέσος ΤΟΕΒ έχει πάνω από 35 ευρώ το στρέμμα. Και μπορεί αυτό να είναι επιζήμιο για την Επιχείρηση πάνω από 400.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά θέλουμε να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και να μην αυξήσουμε το τιμολόγιο.

Είσαστε ικανοποιημένος γενικότερα από το έργο της δημοτικής αρχής; Τι απαντάτε στους υποψηφίους άλλων παρατάξεων που κάνουν λόγο για «στασιμότητα» και «μιζέρια»;
Παρά τις αρνητικές συγκυρίες, όπως ήταν η πανδημία, η αύξηση του κόστους ενέργειας κ.λπ. και παρά τα εμπόδια που μας έβαζε η αντιπολίτευση, καταφέραμε χωρίς πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, να υλοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο έργο. Καθαρίσαμε τον δήμο από χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, τα οποία είχαν συσσωρευτεί ολόκληρες τετραετίες, υλοποιήσαμε παρά τα αναχώματα και παραδώσαμε την πλατεία Αγίας Λαύρας στους δημότες μας, υλοποιούμε όλα όσα σας έχω περιγράψει πιο πάνω και επιλύσαμε πολλά προβλήματα της καθημερινότητας, με σεβασμό στον πολίτη. Παράλληλα, κατορθώσαμε να προγραμματίσουμε έργα τα οποία εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν στο άμεσο μέλλον.
Ωστόσο, μερίδα της αντιπολίτευσης συνεχίζει αυτό που προσπαθούσε τα τέσσερα χρόνια της θητείας μας. Μία στείρα αντιπολίτευση , με το δεν ψηφίζω προϋπολογισμό, δεν ψηφίζω για την πλατεία, δεν ψηφίζω τίποτα, για να δέσουν τα χέρια της δημοτικής αρχής και όλο αυτό σε βάρος των δημοτών. Απαντάμε με το έργο μας και με επιχειρήματα, στην προσπάθεια πόλωσης, λασπολογίας και αρνητικότητας για όλα.

Γιατί οι δημότες πρέπει να σας εμπιστευτούν ξανά; Τι έχετε να τους πείτε έξι ημέρες πριν τις εκλογές;
Γιατί αυτά τα τέσσερα χρόνια περάσαμε τα δυόμιση σε εποχή covid, χωρίς πλειοψηφία, με χιλιάδες εμπόδια και υλοποιήσαμε ένα πολύ μεγάλο έργο. Σε αυτό τον δρόμο θα πορευτούμε και εφόσον οι δημότες μας αναθέσουν εκ νέου τη διακυβέρνηση του τόπου. Αυτό που έχουμε να πούμε τώρα στους πολίτες είναι: «Πλέον έχετε μέτρο σύγκρισης. Εάν κατορθώσαμε όλα αυτά χωρίς πλειοψηφία και με τόσα εμπόδια, εμπιστευτείτε μας, μπορούμε να αλλάξουμε τον τόπο μας και να δημιουργήσουμε έναν δήμο που αξίζει σε όλους μας. Η Αιγιάλεια πρέπει να βρει ένα προσανατολισμό. Η αρχή έγινε. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε το έργο που υλοποιούμε. Τα δείγματα γραφής μας, αποδεικνύουν πως μπορούμε ακόμη καλύτερα και θα τα καταφέρουμε!».


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr