background img
banner
banner

Γιόρτασε ο Λόγγος τον Πολιούχο του

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Στη χορεία των αγίων της Εκκλησίας, ξεχωριστή θέση κατέχει ο μεγαλομάρτυρας Άγιος Δημήτριος, τον οποίο με ιδιαίτερη ευλάβεια τίμησε πλήθος κόσμου το διήμερο, 25 και 26 Οκτωβρίου, στο παραλιακό χωριό του Λόγγου. Ο λαοφιλής, μυροβλύτης άγιος που αναπαύει τις καρδιές των πιστών και δίνει κουράγιο μέσω των ιερωμένων, “άνοιξε” και φέτος το πνεύμα του, για να αγκαλιάσει την καρδιά όλων των πιστών που βρέθηκαν στη μεγάλη γιορτή, η οποία “στέφθηκε” από ευλογία και πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης.

Πρόκειται για έναν από τους ενδοξότερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Ο πολιούχος του Λόγγου, συνοδεύει το παραλιακό χωριό επί αιώνες και το χωριό, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τίμησε την μνήμη του δεόντως. Ο Δημήτριος γεννήθηκε περίπου το 280 και θανατώθηκε το 305 μ.Χ. Σε πολύ νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έφτασε ως το βαθμό του χιλίαρχου. Ήταν φύσιν φιλομαθής και αναζητούσε τα υψηλά ιδανικά αλλά και το αληθινό πρόσωπο της ανθρώπινης ύπαρξης και το βρήκε στη χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε διαπρύσιος κήρυκας.

“Οι άγιοι είναι γύρω μας και η αγιότητα είναι κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε”

Μιλώντας στους πιστούς ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως π. Μάρκος Τζανακάκης, ανέφερε ότι οι εορτές της Ορθοδοξίας είναι μεγάλες αφορμές, για να μπορεί ο κάθε χριστιανός να μάθει για τον βίο και την μαρτυρία των Αγίων της εκκλησίας. Ο Ιεροκήρυκας, απηύθυνε στους πιστούς το ρητορικό ερώτημα “γιατί έχουμε τους Αγίους και γιατί τους τιμούμε και τους εορτάζουμε;”, τονίζοντας ότι οι άγιοι της εκκλησίας είναι το μόνο πρακτικό κριτήριο που θα ακολουθήσει ο Θεός, όταν θα κρίνει την κάθε ψυχή, στη Δευτέρα Παρουσία του στη γη: “Η αίσθηση ότι οι άγιοι είναι πρεσβευτές μας, είναι η μόνη απόδειξη της δύναμης της εκκλησίας μας.

Οι άγιοι ζουν αιώνια και δεν πεθαίνουν, είναι πολύ κοντά μας και ηθικά και ψυχικά και για αυτό και κάθε άνθρωπος, κάθε οικογένεια, έχει και έναν Άγιο σαν προστάτη του. Οι άγιοι είναι γύρω μας και κοντά μας και η αγιότητα είναι κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε και μπορούμε να κάνουμε, ακολουθώντας το παράδειγμα των Αγίων μας. Με έναν ενάρετο βίο όπως εκείνοι, θα φτάσουμε και εμείς στην αγιοσύνη” ανέφερε.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Μάρκος Τζανακάκης κλείνοντας τον πανηγυρικό του λόγο, επισήμανε: “Την ημέρα της Τελικής Κρίσεως δεν θα κριθούμε σύμφωνα με τον θεάρεστο βίο του Ιησού Χριστού, αλλά μέτρο σύγκρισης θα είναι οι άγιοι, οι οποίοι όπως και οι κοινοί θνητοί, εμείς δηλαδή, είχαν ασθενική φύση. Όπως ακριβώς έχουμε και εμείς. Ο Άγιος Δημήτριος είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Και αν πάρουμε ένα πιο… σύγχρονο κριτήριο αγιοσύνης, μπορούμε να κοιτάξουμε τους σύγχρονους Αγίους, τον Παΐσιο, τον Πορφύριο, τον Καλλίνικο, τον Ιάκωβο, τον Φιλόθεο εκ Πάτμου και την Αγία Μοναχή Γαβριηλία, που αγίασαν. Όλοι αυτοί, όπως και εμείς, ήταν απλοί άνθρωποι. Μπορούμε και εμείς λοιπόν, αρκεί να βρούμε το νόημα της δύναμης του Θεού και της αγάπης και να το ακολουθήσουμε δια βίου”.

Με ιδιαίτερο κλίμα ευφορίας και κατάνυξης

Παρ’ όλη τη συννεφιά και ορισμένες… ψιχάλες που εμφανίστηκαν πριν καν τελειώσει η πρωινή Θεία Λειτουργία, ο κόσμος έμεινε αμετακίνητος στη θέση του, τηρώντας πιστά το πρόγραμμα της Λειτουργίας αλλά και της Λιτάνευσης που ακολούθησε, μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερης προσήλωσης και εμφανέστατης κατάνυξης.
Να σημειωθεί ότι, και την παραμονή της μεγάλης εορτής Τετάρτη 25 Οκτωβρίου αλλά και την επόμενη ημέρα, το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στην ιδιαίτερη γιορτή, ήταν πραγματικά υπεράριθμο.

Στον προχθεσινό Μέγα Εσπερινό, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ενώ στην Θεία Λειτουργία της χθεσινής πανηγυρικής ημέρας, χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως π. Μάρκος Τζανακάκης. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε περιφορά της Ιερής Εικόνας και Λιτανεία, στους πιο κεντρικούς δρόμους του χωριού.

Ποιοι παραβρέθηκαν

Στις διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής, με τον δήμαρχο Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλο να δέχεται και τις ευχές για την ονομαστική εορτή του, ενώ εθεάθησαν ο αντιδήμαρχος Ερινεού και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλης Ροδόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αιγάλεια Προορισμός» Κώστας Σπηλιόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καλαμίδας, ο πρόεδρος της κοινότητας Λόγγου Διονύσης Σκαρμούτσος, ο κοινοτικός σύμβουλος Αιγίου Σωκράτης Μαυρίδης, η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή, η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Λόγγου Μέλπω Ρογκάλα, πρόεδροι συλλόγων και σωματείων της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και πλήθος πιστών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr