background img
banner
banner

Ελιά… τραβάει την ανηφόρα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Κάποτε η έκφραση ήταν… “λάδι στη φωτιά”. Τώρα δικαιωματικά, έχει μετατραπεί σε… “φωτιά το λάδι”. Οι τιμές του ελαιόλαδου φέτος κυμαίνονται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας τρομερές ανατιμήσεις, οι οποίες εβδομάδα με τη εβδομάδα, αλλάζουν πλέον και “κλίμακα” τιμολογίων στο προϊόν, καταρρίπτοντας τα ρεκόρ ακρίβειας το ένα μετά το άλλο.
Οι Αιγιαλείς καταναλωτές νιώθουν εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι σε μία «δίνη» ανατιμήσεων, τα αίτια της οποίας είναι μια “αλυσίδα” κακών συγκυριών, της αλλαγής του παγκόσμιου κλίματος, αλλά και των νέων οικονομικών δεδομένων της ακρίβειας. Και το μπαράζ ανατιμήσεων, δεν έχει σταματημό…

Η αιτία, κατά πολλούς, ξεκινά από τη δραματική μείωση της φετινής παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία, τις πρωταγωνίστριες χώρες εξαγωγής ελαιολάδου δηλαδή. Το προϊόν καταλήγει στο ράφι των σούπερ μάρκετ πανάκριβο, ένα αγαθό που κάποτε η θεά Αθηνά “χάριζε” απλόχερα στους Αθηναίους και που σήμερα, οι πολίτες όλης της χώρας το πληρώνουν κυριολεκτικά… χρυσό. Ταυτόχρονα και σε τοπικό επίπεδο, η σταθερή μείωση της φετινής παραγωγής σε συνδυασμό με τις μεταβολές του καιρού που επικράτησαν τους τελευταίους έξι μήνες και τις ασθένειες του καρπού, άλλαξε σαφώς και τον συνολικό “χάρτη” της Αιγιάλειας για το προϊόν.

Μία άνοδος των τιμών που δεν έχει… τέλος

Το τελευταίο εξάμηνο, η σταθερά ανοδική τάση στην τιμή του ελαιολάδου έχει φέρει σε απελπισία τους Αιγιαλείς και τον μέσο καταναλωτή, “πιέζοντας” συνεχώς τον καθημερινό οικονομικό προϋπολογισμό του νοικοκυριού. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι όσο οι διαθέσιμες ποσότητες μειώνονται τόσο θα επηρεάζεται η τιμή του προϊόντος, με τον φόβο του να φτάσει μέχρι και 10 ευρώ το λίτρο ως το τέλος του έτους, να είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Και καθώς η τιμή καθορίζεται από τη ζήτηση του τελικού καταναλωτή, αυτή δεν αποκλείεται να εκτοξευθεί σε απίστευτες τιμές, στα μέσα του ερχόμενου έτους, αφού πλέον δεν έχουν αποθέματα. Στην Αιγιάλεια υπάρχουν πολύ λίγα λάδια πλέον, πολύ λιγότερα από άλλες χρονιές και τα μόνα που να έχουν μείνει “αναλλοίωτα” και αμετάβλητα, ως προς την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι μόνο η ποιότητα του τοπικού προϊόντος αλλά και η διατροφική του αξία.

Από 8 ως 12 ευρώ το κιλό στο ράφι

Λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και της κλιματικής αλλαγής που ευθύνεται για τη μείωση της παραγωγής, η κυματομορφή έχει παίξει ρυθμιστικό ρόλο και στην τοπική αγορά για το ελαιόλαδο, η ζήτηση είναι μεγάλη και δυστυχώς αυξάνεται πολύ λιγότερο από την τελική τιμή του προϊόντος στο ράφι των καταστημάτων ή των συσκευαστήριων ελαιολάδου. Η πώληση λιανικής σε σούπερ μάρκετ, mini market και μπακάλικα, κυμαίνεται από 8 έως 12 ευρώ αυτές τις μέρες, ανάλογα το κατάστημα και και την μάρκα της εμπορίας, ενώ βεβαίως οι τιμές αυτές αυξάνονται περαιτέρω για την κατηγορία “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο”.

Το 70% των καταναλωτών αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ακρίβεια του προϊόντος

Μεγάλη ανασφάλεια για τον ντόπιο καταναλωτή, δημιουργεί το γεγονός ότι η μείωση της φετινής παραγωγής αγγίζει το 1/5 των τόνων που παρήχθησαν το 2022 έως και το πρώτο μισό του ‘23. Ο καρπός, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Αιγιάλειας δε, υπέστη αρκετές… ταλαιπωρίες, με τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου, τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και τις πρόσφατες καταστροφές από τις καταιγίδες Elias και Daniel να αλλάζουν τον οικονομικοκοινωνικό “χάρτη” του προϊόντος.

Αν συνυπολογιστεί ότι οι αρρώστιες που επικράτησαν λόγω της κλιματολογικής αλλαγής και των συνθηκών στις καλλιέργειες της Αιγιάλειας, το λάδι αυτόματα φαίνεται να… εκτοξεύεται, πολύ σύντομα, σε απαγορευτικά πραγματικά επίπεδα στην τιμή λιανικής πώλησης του.

Η τιμή του λαδιού, για το 65% περίπου των Αιγιαλέων είναι απλησίαστη και ο μέσος αγοραστής δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον εύκολα, στην αγορά ελαιολάδου.

Τι αναφέρουν οι άνθρωποι της αγοράς για το “αύριο” του ελαιολάδου

Οι φετινές παραγωγές σε πανελλήνιο επίπεδο υπολογίζονται ότι θα είναι 280 τόνοι ελαιολάδου, από περίπου 300 τόνους που παρήχθησαν το ‘22, πιστώνοντας έτσι και την έλλειψη αποθεμάτων αλλά και τον μικρότερο όγκο της συνολικής τρέχουσας παραγωγής στην χώρα. Μιλώντας στo Protionline.gr  δύο από τους πλέον… καλούς και έμπειρους γνώστες των δεδομένων για το ελαιόλαδο, αναφέρουν χαρακτηριστικά για τις τιμές και την εικόνα της αγοράς:

Θανάσης Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών:

«Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να κάνει τη δική του εκτίμηση. Λάδι δεν υπάρχει. Οι τιμές έχουν φτάσει στον παραγωγό από 7,50 ως 8,50 ευρώ και αυτό αυτομάτως σημαίνει, πως η τελική τιμή του προϊόντος στο ράφι, θα εκτοξευτεί κυριολεκτικά. Δεν θα έχουμε παραγωγή φέτος και έχει αλλάξει το τοπίο. Κάποιες λίγες περιοχές θα έχουν ορισμένη παραγωγή, αλλά κάποιες άλλες καθόλου» ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος και επισήμανε επίσης “έχουμε πολύ λιγότερους τόνους και από την Ισπανία και από την Τουρκία και από την Ιταλία. Γύρω στους 150 τόνους, έχουμε λιγότερο και από το εγχώριο λάδι. Βρισκόμαστε να λύσουμε έναν πολύ δύσκολο γρίφο, μία εξίσωση για δυνατούς λύτες. Το προϊόν είναι δυσεύρετο και θα υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες στην κατανάλωση. Πολύ φοβάμαι ότι ο καταναλωτής θα στραφεί σε αγορές άλλων λαδιών πια, όπως σπορέλαια ή διάφορες άλλες μίξεις…” τόνισε, αναφέροντας ότι ήδη υπάρχουν προβλήματα κρουσμάτων αισχροκέρδειας και προσμίξεων. Επίσης απηύθυνε έκκληση για ψεκασμούς των ελιών για δάκο, ώστε να προστατευθεί έστω και αυτή η μικρή παραγωγή που υπάρχει και να μην αλλοιωθεί η ποιότητα του ελαιολάδου της περιοχής.

Σωτήρης Κούσκουρης, ιδιοκτήτης της εταιρείας ΕΛΦΑ (εμπόριο και τυποποίηση ελαιολάδου):

“Η τιμή στην Αιγιάλεια αυτές τις ημέρες είναι στα 8 ευρώ. Δέχεται συνεχόμενες και μεγάλες πιέσεις. Όπως ακριβώς και οι καταναλωτές, εξάλλου. Υπάρχει έντονος προβληματισμός, υπάρχει μία πτωτική πορεία στην αγορά του προϊόντος και η κατανάλωσή του έχει περιοριστεί αισθητά. Η μείωση της συνολικής παραγωγής στην χώρα για το επόμενο διάστημα, είναι γεγονός. Δεν είναι ότι κερδίζουν τώρα οι παραγωγοί ελαιολάδου από τις συνεχόμενες ανατιμήσεις του προϊόντος, ήδη κερδίζουν εδώ και καιρό, ούτως ή άλλως, από την γενικότερη κατάσταση που πλέον επικρατεί” τόνισε ο επιχειρηματίας, επισημαίνοντας επίσης ότι “κάθε χρονιά πλέον θα είναι διαφορετική και η εξέλιξη της τιμής του λαδιού θα αλλάζει συνεχώς. Κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να φτάσει αυτό που ζούμε και πως θα εξελιχθεί. Κανένας δεν μπορεί να το προβλέψει, όπως κανένας δεν προέβλεψε αυτή την τρομερή άνοδο που έχει η τιμή του λαδιού”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr