background img
banner
banner

Κυριακή… κοντή γιορτή

ΌΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ

Η μεγάλη ώρα της “κάλπης” έφτασε καθώς υπολείπονται μόνο δύο εικοσιτετράωρα για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου και η αγωνία των υποψηφίων δημάρχων και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων κορυφώνεται και στην Αιγιάλεια. Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τους αναλυτικούς πίνακες των τμημάτων και τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν και οι υποψήφιοι αλλά και πολίτες.

50.893 δημότες καλούνται στις κάλπες

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 η ώρα το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ, με 50.893 συνολικά δημότες να καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Αιγιάλεια, ενώ τα τμήματα σε όλο τον Δήμο Αιγιάλειας, θα είναι 140. Συνολικά 6 παρατάξεις και αντίστοιχοι υποψήφιοι δήμαρχοι διεκδικούν τη διοίκηση του Δήμου, ενώ όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων που κατέρχονται στις εκλογές είναι 1.479, αριθμός ρεκόρ συμμετοχών για τα τελευταία είκοσι χρόνια, σε δημοτικές εκλογές.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ψηφοφόρους

Στα δελτία που θα φτάσουν στα χέρια των Αιγιαλέων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους στις αίθουσες της κάθε ψηφοφορίας, θα επιτρέπονται μέχρι 4 σταυρούς προτίμησης στο κάθε ψηφοδέλτιο της κάθε παράταξης. Για τα δημοτικά συμβούλια των κοινοτήτων, οι σταυροί προτίμησης θα είναι μέχρι δύο, για περιοχές από 200 εγγεγραμμένους και πάνω, ενώ για τις περιοχές με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων, ο σταυρός προτίμησης είναι μόνο ένας.

Να σημειωθεί ότι για τις περιφερειακές εκλογές οι σταυροί προτίμησης στο ψηφοδέλτιο κάθε παράταξης είναι 4, ενώ οι κάλπες που θα στηθούν είναι μόνο δύο, μία για τις περιφερειακές εκλογές και μία για τις δημοτικές, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία για τους δημότες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να ψηφίσει, είναι η ανάδειξη της αστυνομικής ταυτότητάς του ή του διαβατηρίου (το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ) ενώ εναλλακτικά μπορεί να επιδείξει ή την άδεια οδήγησής του ή το ατομικό του βιβλιάριο υγείας (ισχύει από όλα τα ταμεία). Για τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Τριών Σωμάτων Στρατού, θα χρησιμοποιείται η ανάδειξη της υπηρεσιακής ταυτότητας.

Διαδικτυακές πληροφορίες από το υπουργείο στο “Μάθε πού ψηφίζεις”

Θα δοθεί απόλυτη προτεραιότητα σε άτομα με αναπηρία ή σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα, ενώ θα παρέχεται κάθε εξυπηρέτηση στα άτομα αυτά, από τα μέλη των εκλογικών τμημάτων ή δικαστικούς αντιπροσώπους που θα εξυπηρετούν, επιτόπου. Να σημειωθεί ότι, μία επίσκεψη στη διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Εσωτερικών και ένα «κλικ» στην εφαρμογή “Μάθε πού ψηφίζεις” μπορεί να βοηθήσει αρκετά ολους τους ψηφοφόρους, ώστε για να μη χάνουν πολύτιμο χρόνο (εφαρμογή που θα βοηθήσει πολύ τους εκπροσώπους της Τρίτης Ηλικίας) αναζητώντας το πού ακριβώς πρέπει να ψηφίσουν, σε ποια αίθουσα ή ποιο κτίριο.

Για να βγει κάποιος από τους έξι υποψήφιους Δήμαρχος χωρίς δεύτερες, επαναληπτικές εκλογές θα πρέπει να συμπληρώσει τουλάχιστον το 43% + μία ψήφο (αυτοδυναμία) του εκλογικού σώματος. Εάν αυτό όμως δεν συμβεί, ο επαναληπτικός γύρος θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή πλέον μόνο των δύο πρώτων Υποψηφίων Δημάρχων που επικράτησαν.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο. Θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ο κάθε συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών λαμβάνει κατ’ ελάχιστο τα 3/5 (60%) των εδρών του Δημοτικού ή του Περιφερειακού Συμβουλίου, αντίστοιχα. Αν το ποσοστό του επιτυχόντος συνδυασμού είναι μεγαλύτερο του 60%, τότε εκλέγει και ανάλογο αριθμό Συμβούλων.

Περισσότεροι κατά 2.500 οι εγγεγραμμένοι το 2019

Το 2019 συνολικά οι συνδυασμοί που κατέθεσαν τα ψηφοδέλτιά τους στο Πρωτοδικείο Αιγίου, ώστε να συμμετάσχουν στις εκλογές της 26ης Μαΐου ‘19 για την ανάδειξη νέου δημάρχου, δημοτικού συμβουλίου και συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων στον Δήμο Αιγιαλείας, ήταν έξι: “Αιγιάλεια Αύριο” (Χρήστος Γούτος), “Αιγιάλεια Τώρα” (Δημήτρης Καλογερόπουλος), “Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιαλείας” (Αγγελική Κουρή), “Μπροστά για την Αιγιάλεια” (Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος), “Αιγιαλέων Πόλις” (Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος) και η παράταξη “Ποιοτική Αιγιάλεια” (Βασιλική Ψυχράμη).

Οι εγγεγραμμένοι δημότες ήταν 52.307 εκ των οποίων ψήφισαν 31.959 ενώ τα άκυρα ήταν 1.168 και τα λευκά ψηφοδέλτια 376. Η εκλογή το 2019 είχε καθοριστεί από το σύστημα της απλής αναλογικής κάτι που δεν ισχύει πλέον, ενώ οι δημότες είχαν οδηγηθεί για δεύτερη Κυριακή (την επόμενη) στις κάλπες, αφού κανένας από τους δύο κύριους διεκδικητές (Χρήστος Γούτος και Δημήτρης Καλογερόπουλος) δεν είχε συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας.

Να σημειωθεί ότι, όλοι οι περιφερειακοί και δημοτικοί μηχανισμοί είναι σε απόλυτη ετοιμότητα και η εκλογική διαδικασία, αναμένεται να κυλήσει σε ένα πολύ ωραίο και ήπιο επίπεδο, δίχως ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς δεν υπάρχουνορατές ελλείψεις ούτε σε πάσης φύσεως υλικό,αλλά ούτε και σε ανθρώπινο δυναμικό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr