background img
banner
banner

Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ήδη σχεδιάζει την επόμενη μέρα…

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ

Όταν ο επανεκλεγείς δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, στην πανηγυρική ομιλία του έξω από το εκλογικό κέντρο της παράταξής του προχθές το βράδυ, ανέφερε πως την επομένη των εκλογών τον περιμένει πολλή δουλειά, δεν περιαυτολογούσε. Μπορεί οι πανηγυρισμοί των μελών και φίλων της παράταξής του να μην έχουν ακόμη κοπάσει, ο ίδιος ωστόσο ήδη δημιουργεί το πλάνο της… νέας ημέρας που ανατέλλει για τον δήμο Αιγιαλείας, την 1η Ιανουαρίου 2024.

«Ο δήμαρχος όλων των Αιγιαλέων»

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Protionline.gr, περίπου ένα εικοσιτετράωρο μετά τη μεγάλη νίκη του στις εκλογές, ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε: ΄΄Τρέφω μεγάλη εκτίμηση σε όλο τον κόσμο της Αιγιάλειας που μετείχε στην εκλογική διαδικασία και ψήφισε. Ευχαριστώ όλους τους δημότες ανεξαιρέτως, είτε στήριξαν την παράταξη “Αιγιάλεια Τώρα” είτε όχι. Πρέπει να θεωρούν όλοι οι δημότες δεδομένο ότι είμαι ένας δήμαρχος όλων και για όλους τους πολίτες. Το μόνο που επιθυμώ είναι η ευημερία του τόπου, έχω κάθε θετική και καλή θέληση να συνεργαστώ με όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και να κάνουμε μαζί, το καλύτερο που μπορούμε γι’ αυτόν τον τόπο. Να είστε σίγουροι ότι θα το πετύχουμε΄΄.Ομοίως τοποθετήθηκε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα: «Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όλες τις δημότισσες και όλους τους δημότες για τη μεγάλη τιμή, ανεξαρτήτως αν με ψήφισαν ή όχι. Εξάλλου είμαι και θα είμαι ο δήμαρχος όλων των Αιγιαλέων. Από αύριο κιόλας, τείνω χείρα συνεργασίας σε όλες τις παρατάξεις, ώστε να συνεργαστούμε αποδοτικά και ωφέλιμα για τους συμπολίτες μας. Οι εκλογές τελείωσαν. Ανασκουμπωνόμαστε και συνεχίζουμε το καθήκον μας, με συνέπεια και τόλμη, για την Αιγιάλεια των ονείρων μας. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά!».

Με πλειοψηφικό σύστημα και διάθεση συνεργασίας

Έπειτα από ερώτηση τoυ Protionline.gr για το ποιο θα είναι το μοντέλο της νέας διοίκησης του δήμου, ο δήμαρχος απάντησε: ΄΄Έχουμε στα χέρια μας ένα καινούριο πεδίο διοίκησης, με πλειοψηφικό σύστημα, υπάρχει διάθεση για σημαντική και εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους φορείς και με όλους του εκπροσώπους της κάθε παράταξης ανεξαιρέτως. Το σύστημα αυτό, το έχω ζήσει 12 χρόνια και με επιτυχία μάλιστα, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα…΄΄, εννοώντας τις τρεις θητείες του ως δήμαρχος Συμπολιτείας.

Ο αριθμός (17) των δημοτικών συμβούλων που εκλέγει η παράταξη του κ. Καλογερόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο, του δίνουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ πολλών προσώπων για τις θέσεις «κλειδιά» ως προς τη διοίκηση του δήμου. Και ακριβώς επειδή βάσει νόμου επίκειται κατάργηση των Νομικών Προσώπων, αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων για τον χειρισμό των επί μέρους θεμάτων. Μάλιστα, για τον δήμο Αιγιαλείας, σύμφωνα με εκτιμήσεις και εφόσον εγκριθεί το νομοσχέδιο, οι αντιδήμαρχοι από οκτώ που είναι σήμερα, γίνονται δέκα.

Η ΚΕΔΕ υιοθέτησε την εισήγησή του για μη κατάργηση των Νομικών Προσώπων

΄΄Η κατάργηση των Νομικών Προσώπων εκ του συστήματος του νόμου που εξέδωσε το υπουργείο, δίνει την δυνατότητα να αυξηθούν οι διαθέσιμες αντιδημαρχίες. Όμως εγώ προσωπικά θα ζητήσω τη μη κατάργηση των Νομικών Προσώπων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθώ, διότι πιστεύω ότι η συνέχιση της λειτουργίας των Νομικών Προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων, αποτελεί μονόδρομο για τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία τους και την παροχή υπηρεσιών στους δημότες.

Η εμπειρία μου, μου έχει αποδείξει ότι καμία επιτροπή ή αντιδημαρχία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη λειτουργία των υφιστάμενων Νομικών Προσώπων και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων΄΄, τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος που η ΚΕΔΕ υιοθέτησε την εισήγησή του στις 25 Σεπτεμβρίου, για προώθησή της, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις». Επιπλέον, η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει την αναβολή της συζήτησης του ανωτέρω νομοσχεδίου για μετά τη διεξαγωγή των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών.

Κατάργηση Νομικών Προσώπων και σύσταση Επιτροπών με αύξηση του αριθμού αντιδημάρχων

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 27 Σύσταση Επιτροπών – Αύξηση αριθμού αντιδημάρχων, προβλέπονται τα εξής: 1. Το δημοτικό συμβούλιο, με απόφασή του, δύναται να συστήνει επιτροπές για την εύρυθμη άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων. Στα μέλη των επιτροπών αυτών δεν παρέχεται αμοιβή ή άλλη αποζημίωση, πλην των εξόδων κίνησης που καταβάλλονται στον πρόεδρο αυτών και τα οποία ορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Στις επιτροπές αυτές, στις οποίες δύνανται να συμμετέχουν και μη αιρετά μέλη, ως πρόεδρος ορίζεται δημοτικός σύμβουλος ή πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, με συναφή με το αντικείμενο της επιτροπής εμπειρία. Ειδικά για θέματα αρμοδιοτήτων των καταργούμενων σχολικών επιτροπών συστήνονται υποχρεωτικά έως δύο επιτροπές, στις οποίες μετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος σχολικών μονάδων ή συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του οικείου δήμου.

2. Για κάθε ένα νομικό πρόσωπο που καταργείται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 59 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) κατά έναν στον οικείο δήμο, εφόσον ο μέσος όρος του προϋπολογισμού του καταργούμενου νομικού προσώπου των πέντε τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερος του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000€).


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr