background img
banner
banner

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: Οι Αιγιαλείς ενωμένοι ενάντια στην “μάστιγα” της εποχής

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ

Μία πολύ σημαντική ημέρα από κάθε άποψη για τον άνθρωπο αλλά και την ποιότητα της ζωής του στη σύγχρονη πραγματικότητα, είναι σήμερα Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, όπου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού. Ένα πρόβλημα που επεκτείνεται όλο και περισσότερο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έχει “πλοκάμια” και στην περιοχή της Αιγιάλειας και αφορά πολλές γυναίκες, μία ξαφνική εμφάνιση νόσησης που γίνεται δυστυχώς… καθημερινότητα, για κάποιους από τους δημότες.

Η ψηλάφηση σώζει ζωές

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που προκαλείται από πολλούς παράγοντες και η μόνη αντιμετώπισή του, είναι η πρόληψη και η πλήρης κινητοποίηση όλων των ενεργειών της ποιότητας της υγείας, σε κάθε επίπεδο.

Σκοπός κάθε προσπάθειας ενημέρωσης για το ζήτημα, είναι να γίνει συνείδηση στον γυναικείο πληθυσμό η πρόληψη και η ψηλάφηση, για τον καρκίνο του μαστού. Πολλές και ποικίλες δραστηριότητες πρόκειται να γίνουν τις επόμενες ημέρες σε τοπικό επίπεδο, με αποκορύφωμα την επίκαιρη εκδήλωση η οποία αφορά την υγεία της γυναίκας στην τοπική κοινωνία και που “καθρεφτίζει” όλο και περισσότερες δημότισσες που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν… “κατάματα” μία τέτοια περίπτωση, τα τελευταία χρόνια. Η σύγχρονη πραγματικότητα, επιβάλλει την έγκαιρη διάγνωση και τη λύση του. Πώς μπορεί όμως μία γυναίκα να ενημερώνεται, να δρα και να συμπεριφέρεται, απέναντι σε μία “μάστιγα” που διευρύνεται όλο και περισσότερο;

Εκδήλωση την Κυριακή

Το διαδίκτυο βοηθάει πάρα πολύ όχι μόνο στην ενημέρωση για το θέμα, αλλά και στις πιθανές αιτίες και αφορμές. Δια ζώσης, μία Ημερίδα Πρόληψης και Ενημέρωσης, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 29 Οκτωβρίου στο κέντρο της πόλης, είναι μια πολύ καλή αφορμή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Η κινητοποίηση, γίνεται με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού και η Αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Αιγιάλειας, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου, ο Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο του μαστού “Άλμα Ζωής Νομού Αχαΐας” αλλά και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. συνδιοργανώνουν αυτή την Ημερίδα, σε πολύ γνωστό κατάστημα στα Υψηλά Αλώνια στο Αίγιο. Πρόκειται ουσιαστικά για μία σειρά τοποθετήσεων, με τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον.

Με σημαντικές ομιλίες η επερχόμενη δράση

Στην εκδήλωση της ερχόμενης Κυριακής που θα γίνει στις 7:15 στο κατάστημα «Vostizza» και πρόκειται να προσελκύσει δεκάδες δημότες, θα μιλήσουν η Ειδική Χειρουργός Μαστού και Ογκολόγος Αναστασία Αποστολοπούλου και η Ψυχολόγος Msc από τον Σύλλογο «Άλμα Ζωής» Άννα Μπελεβέγκα, ενώ χαιρετισμούς και τοποθετήσεις θα πραγματοποιήσουν πολλές και σημαντικές παρουσίες της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, γυναίκες που θέλουν και μπορούν να ορθώνουν ένα δραστικό “τείχος ζωής” απέναντι στη μεγάλη απειλή της εποχής, η οποία ονομάζεται καρκίνος του μαστού.

Τις τελευταίες δεκαετίες, γίνεται μία τρομερά μεγάλη προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο, που έχει σαν στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας αλλά και την προσπάθεια πρόληψης και ενημέρωσης, για το τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του μαστού και ποια είναι η ίασή του.

Συμβολική φωταγώγηση στο αρχοντικό Παναγιωτοπούλου

Με το ροζ χρώμα της αισιοδοξίας και της ζωής, θα βαφτεί την Παρασκευή 27, το Σάββατο 28 αλλά και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της πόλης, το αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, γεγονός που θα γίνει στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας κατά αυτού του καρκίνου. Ο σκοπός της φωταγώγησης θα είναι διπλός και θα είναι να υπενθυμίσει σε όποιον περνά από το σημείο ότι η πρόληψη και ότι έγκαιρη διάγνωση, η διατροφή, η γυμναστική και η ποιότητα ζωής μπορούν να σώσουν πραγματικά μία γυναίκα από το μεγάλο ζήτημα που μαστίζει την σύγχρονη κοινωνία. Οι προβολείς του εμβληματικού κτιρίου επίσης θα κάνουν σε όλους την υπενθύμιση ότι έξω από το κτίριο θα πραγματοποιείται ενημέρωση από ολιγομελή ομάδα πρόληψης, η οποία θα μοιράζει διαφημιστικά φυλλάδια και θα προτρέπει τις γυναίκες κάθε ηλικίας να συμμετέχουν μαζικά στην διαδικασία.
Μία από τις πιο κατάλληλες γυναίκες και εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου, για να μιλήσει για το ζήτημα του καρκίνου του μαστού είναι η Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Τζιουσεππίνα Σερρανό Σιαβελή, η οποία μιλώντας στο Protionline.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού, και έχοντας διατελέσει για αρκετό διάστημα μέλος του τοπικού Αντικαρκινικού Συλλόγου, συμβουλεύει:
Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού. Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού σώζει ζωές και όλες οι γυναίκες οφείλουν να γνωρίζουν ποια είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν:
Προγραμμάτισε τα ραντεβού για τις εξετάσεις σου και την επίσκεψη στον γιατρό σου.

< Μαστογραφία
Η σημαντικότερη μέθοδος/εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού παραμένει η μαστογραφία. Η ψηφιακή μαστογραφία έχει πλέον αντικαταστήσει την αναλογική τεχνική εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που προσφέρει καθώς έχει πολύ πιο χαμηλή ακτινοβολία και μεγαλύτερη ευκρίνεια.
Ο έλεγχος με τη μαστογραφία θα πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 37 ετών σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

< Υπερηχογράφημα μαστών
Το υπερηχογράφημα μαστών είναι μία ανώδυνη και με άμεσα αποτελέσματα απεικονιστική μέθοδος με βασικό πλεονέκτημα την έλλειψη ακτινοβολίας και συστήνεται σαν συμπληρωματικός έλεγχος. Οι υπερηχοτομογράφοι νέας γενιάς προσφέρουν υψηλή διαγνωστική ακρίβεια αφού χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένες τεχνικές (3D – ελαστογραφία).

< Κλινική εξέταση – Ψηλάφηση από ειδικό ιατρό
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι γυναίκες να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε προληπτική κλινική εξέταση μαστών, από ειδικό ιατρό, σε συνδυασμό με τη μαστογραφία.
Ενημερώσου σωστά, εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, οι γυναίκες θα πρέπει να επισκεφτούν κάποιον ειδικό γιατρό και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του. Η ηλικία που θα ξεκινήσουν τη μαστογραφία και/ή άλλες εξετάσεις που ίσως πρέπει να κάνουν μπορεί να διαφέρει. Στις γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση (BRCA) ενδείκνυται η μαγνητική μαστογραφία.

Μην ξεχνάς την αυτοεξέταση

Η αυτοεξέταση ή ψηλάφηση των μαστών θα πρέπει να γίνεται από τις ίδιες τις γυναίκες, αφού πρώτα εκπαιδευτούν σωστά από τον γιατρό τους. Οι γυναίκες είναι καλό να «μαθαίνουν» το στήθος τους. Αν μια γυναίκα δει κάποια αλλαγή στο στήθος της, αισθανθεί ή πιάσει κάτι περίεργο θα πρέπει αμέσως να απευθυνθεί στον γιατρό της και να μην το παραμελήσει. Προσοχή: Το ότι κάνετε αυτοεξέταση δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παρακάμψετε τον γιατρό σας.

‘Αλλαξε τον τρόπο ζωής

Η φυσική άσκηση και η υγεινή διατροφή προστατεύουν από την εμφάνιση κακοήθειας. Οι γυναίκες στην Αιγιάλεια είναι αρκετά υπεύθυνες και προσεκτικές για το θέμα και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της ιατρικής κοινότητας και για την πρόληψη και για την ενημέρωση των ζητημάτων, για τον καρκίνο του μαστού.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr