background img
banner
banner

Πλούσιος ο απολογισμός των 100 πρώτων ημερών του τομέα Mεταφορών

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΧΑΙΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Πλούσιος σε δράση είναι ο απολογισμός των πρώτων εκατό ημερών στον τομέα των Μεταφορών όπως παρουσιάστηκε από την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου. Η Αχαιή υφυπουργός τόνισε πως εξαρχής ο κύριος στόχος ήταν η προώθηση των πράσινων και έξυπνων μαζικών μεταφορών.
Τόνισε δε πως ΄΄για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να εργαστούμε μεθοδικά για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε οι χρήστες να αλλάξουν κουλτούρα και να επιλέγουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επικαιροποιούμε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας Ελλάδα 2030, το οποίο, εκτός των άλλων, αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% έως το 2030.

Στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, ενεργοποιήσαμε την Εκτελεστική Επιτροπή, με νέο επικεφαλής. Ήδη επεξεργαζόμαστε προτάσεις για τον νέο νόμο Οδικής Ασφάλειας, βελτιώσεις του ΚΟΚ, το Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας και την Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική Οδικής Ασφάλειας.
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς εκδώσαμε διευκρινιστικές εγκυκλίους για την ασφαλή μεταφορά μαθητών με λεωφορεία και την χρήση ειδικών καθισμάτων, επικαιροποιώντας τη σχετική Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε πριν από 9 χρόνια΄΄.

Τα τέσσερα προγράμματα της ηλεκτροκίνησης

Υπογράμμισε ακόμη πως στρατηγικός στόχος του υπουργείου είναι, επίσης, η ανάπτυξη των πράσινων μεταφορών. Στην προσπάθεια αυτή, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η ηλεκτροκίνηση, η οποία υλοποιείται μέσω 4 κυρίων προγραμμάτων: Κινούμαι ηλεκτρικά ΙΙ, Πράσινα ταξί, Φορτίζω παντού, e-Astypalea.

΄΄Στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», το οποίο πολύ πρόσφατα πέρασε στο Υπουργείο μας ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο του: Επιταχύναμε την ολοκλήρωση αιτήσεων για χιλιάδες δικαιούχους επιδότησης. Προετοιμάζουμε το επόμενο πρόγραμμα στήριξης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη την αλματώδη ανάπτυξη της αγοράς, συνεκτιμώντας τα δεδομένα που θα προκύψουν την επόμενη διετία, αλλά και τις ανάγκες των καταναλωτών. Πολύ σύντομα θα δώσουμε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες΄΄, είπε η κ. Αλεξοπούλου, ενώ για για την ενίσχυση του προγράμματος «πράσινα ταξί», τόνισε: ΄΄Έχουμε καταγράψει τα σχετικά αιτήματα των επαγγελματιών οδηγών, τα έχουμε αξιολογήσει, και είμαστε σε φάση προετοιμασίας των απαραίτητων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την υλοποίηση σημαντικού αριθμού αυτών.
Μέσω του προγράμματος «φορτίζω παντού», ως το τέλος του 2023 στόχος μας είναι να έχουμε περίπου 4.000 σημεία φόρτισης πανελλαδικά, με στόχο τα 25.000 σημεία ως το 2030, ενώ το 2019 υπήρχαν μόνο 59.
Οι πολίτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρουν τα προσβάσιμα σημεία φόρτισης μέσω του κινητού τους, με την εφαρμογή reCharge΄΄.

Ανανέωση στόλου λεωφορείων

Άμεση σχέση με την ηλεκτροκίνηση έχει και η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, με την προμήθεια 1.300 νέων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ως το τέλος της τετραετίας. ΄΄Υπογράψαμε τη σύμβαση για τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία θα αρχίσουν να κυκλοφορούν σε περίπου 6 μήνες από τώρα. Άλλα 400 νέα λεωφορεία – ηλεκτρικά και φυσικού αερίου – θα κυκλοφορήσουν ως το 2025. Τα συνολικά 1.300 λεωφορεία που προανέφερα, συμπληρώνονται με την προμήθεια άλλων 650, που θα πάρουμε με νέο διαγωνισμό, τον οποίο καταρτίζουμε από τον Σεπτέμβριο, με στόχο να προκηρυχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024΄΄, σημείωσε ακόμη η κ. Αλεξοπούλου, προσθέτοντας: ΄΄Εργαζόμαστε για τη βελτίωση της τεχνικής επάρκειας των κυκλοφορούντων οχημάτων. Για τον λόγο αυτό έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας την αυτοματοποίηση και διασφάλιση της ποιότητας των ελέγχων των ΚΤΕΟ, η οποία, μεσοπρόθεσμα, θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια και θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του στόλου.

Ταυτόχρονα, εντατικοποιούμε τους ελέγχους στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων, το γνωστό ΜΕΜΟ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ν. 4784/2021. Στόχος μας, μέσα από τους ελέγχους αυτούς, είναι η προστασία του Έλληνα καταναλωτή και η εξυγίανση της αγοράς΄΄.

ΑμεΑ και Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών

Έμφαση δόθηκε ακόμη στη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας, αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. ΄΄Δημιουργήσαμε στο υπουργείο οριζόντια, ψηφιακή ομάδα κρούσης, στελεχωμένη από επιχειρησιακούς που, σε στενή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, εντοπίζουν υπηρεσίες που μπορούν, ψηφιοποιούμενες, να απλοποιηθούν για τον πολίτη και τον υπάλληλο.

Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο καλύτερη εμπειρία για τον πολίτη, αλλά και μείωση της γραφειοκρατίας, άρα αποδοτικότερη λειτουργία του δημόσιου τομέα΄΄, είπε ακόμη η κ. Αλεξοπούλου, επισημαίνοντας και τα εξής: ΄΄Μέσα στο επόμενο διάστημα δίνουμε στον πολίτη άμεση ενημέρωση για την εικόνα του στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών, το γνωστό σε όλους μας ως point system, και την δυνατότητα, σε όποιον χρειάζεται, να πάρει ψηφιακή βεβαίωση για τους πόντους του. Παράλληλα, αυτοματοποιούμε τη διαδικασία συλλογής των πόντων από τους φορείς που καταγράφουν παραβάσεις (ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΟΤΑ), και προωθούν την προσωρινή αφαίρεση διπλώματος, ώστε να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια. Ο πολίτης ενημερώνεται άμεσα για νέους πόντους, ώστε αποθαρρυνθεί η παραβατικότητα΄΄.

Τον Σεπτέμβριο κυρώθηκε στη Βουλή το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Σύμβασης επί του Συμβολαίου για τη Διεθνή Μεταφορά Εμπορευμάτων Οδικώς, γνωστού ως CMR, με την εισαγωγή του ψηφιακού δελτίου παράδοσης e-CMR. Μετά την κακοκαιρία «Daniel», το υπουργείο έλαβε σειρά αποφάσεων με στόχο τη διευκόλυνσή των πολιτών και των επαγγελματιών που επλήγησαν.

Σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Στο πλαίσιο οικονομικών ενισχύσεων, υπέγραψε συμβατική συμφωνία με τον ΟΣΕ, με αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησής του από τα 45 εκατ. ευρώ στα 75 εκατ. ευρώ και ειδικότερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, χρηματοδότησε τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, καθώς και τους μεμονωμένους μεταφορείς άγονων γραμμών, με έκτακτη ενίσχυση 18,3 εκ. ευρώ για την κάλυψη των αυξημένων εξόδων που δημιούργησαν οι τιμές των καυσίμων το 2022.

΄΄Κλείνοντας, στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού, από την πρώτη ημέρα είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τομέα των Μεταφορών, εντός και εκτός Υπουργείου, με αυτοψίες και επιτόπου επισκέψεις, έτσι ώστε, ως πολιτική ηγεσία, να υπηρετούμε έμπρακτα τους πολίτες΄΄, κατέληξε η Αχαιή υφυπουργός.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr