background img
banner
banner

Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων covid

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 

Και ενώ έχει ανοίξει από το πρωί της Τρίτης 17 Οκτωβρίου η πλατφόρμα στην οποία μπορούν οι Αιγιαλείς να δηλώνουν συμμετοχή στην εμβολιαστική διαδικασία και να κλείνουν τα ραντεβού τους για το εμβόλιο του κορωνοϊού, αφενός η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr μέχρι στιγμής είναι μηδαμινή, αφετέρου δεν έχει οριστεί από το υπουργείο σημείο στην Αιγιάλεια που οι δημότεςμπορούν να εμβολιαστούν. Ο κόσμος δείχνει να μην… “καίγεται” και πολύ να συμμετάσχει στην διαδικασία, παρ’ όλο που υπάρχει σαφής αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Αιγιάλειας την τελευταία εβδομάδα.

Ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει και θα χορηγείται σε όλους το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο ΧΒΒ.1.5 το οποίο πλέον “καλύπτει” και τον βασικό Covid-19, αλλά και όλες τις γνωστές μεταλλάξεις που έχουν επικρατήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Στα εμβολιαστικά κέντρα της Πάτρας πάντως, για την ώρα γίνονται τα παλιά εμβόλια.
Ανησυχία για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του μήνα

Τα “βήματα” που πρέπει να γίνουν για να κλείνεται το εκάστοτε ραντεβού για το εμβόλιο, είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα που ακολουθούσαν οι δημότες και κατά την διάρκεια της διετούς πανδημίας. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τον υγειονομικό δείκτη της ευρύτερης περιοχής, τα κρούσματα της μετάλλαξης του Covid καθημερινώς αυξάνονται, ειδικά στην πόλη του Αιγίου και δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη να υπάρξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, μία ακόμα πιο σαφή ιική άνοδο. Η κύρια “δεξαμενή” της ανόδου αυτής είναι οι ηλικίες που συμμετέχουν πολύ ενεργά στις παραγωγικές “ομάδες” του τόπου (ενήλικο εργατικό δυναμικό και το εμπορικό κομμάτι) δηλαδή άτομα από 18 έως 60 ετών και πρωτίστως, δημότες που εργάζονται σε επαγγέλματα τα οποία έχουν να κάνουν περισσότερο με πολύ κόσμο ή συχνό συγχρωτισμό.

Σε όλες τις ηλιακές ομάδες απευθύνεται το νέο “τσίμπημα”

Είτε μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου είτε μέσω των κατά τόπους φαρμακείων, οι Αιγιαλείς μπορούν να κλείσουν το ραντεβού που επιθυμούν για εμβολιασμό, ενώ όσοι έχουν ήδη προγραμματισμένο ραντεβού με το παλιό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, λαμβάνουν αυτές τις ημέρες με σειρά προτεραιότητας ενημερωτικό SMS στο κινητό τους, για επαναπρογραμματισμό με το νέο επικυρωμένο και ενισχυμένο εμβόλιο, που ισχύει και προτιμάται με τις καινούριες προβλέψεις της υγειονομικής διαδικασίας.

Η τοπική ιατρική κοινότητα αλλά και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνουν για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 άμεσο ραντεβού, ώστε όλο και περισσότεροι να κάνουν το επικαιροποιημένο “τσίμπημα” σε γρήγορο χρόνο, με πρώτες ομάδες εκείνες των ατόμων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ή άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν οι δημότες ηλικίας 60 ετών και άνω, δηλαδή από 1 ετών έως 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα, έγκυες γυναίκες και φυσικά, το ίδιο ισχύει για τους εκπροσώπους όλων των επαγγελμάτων που ασχολούνται με την υγεία, είτε σε διοικητικό επίπεδο είναι αυτό, είτε σε νοσηλευτικό είτε σε ιατρικό.

Σημειώνεται ότι, εκτός από τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο που υπάρχει διαθέσιμο αυτή την στιγμή στην χώρα, μπορεί οποιoσδήποτε άλλος επιθυμεί, να εμβολιαστεί. Υπάρχουν συστάσεις και παροτρύνσεις, πρωτίστως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όμως δυνητικά, δικαιούχοι είναι όλοι ανεξαιρέτως.

Άρα, ακόμα και τα πλήρως υγιή άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, εάν το επιλέξουν και κρίνουν αναγκαία την προστασία τους, μπορούν να εμβολιαστούν ελεύθερα.

Για την Αιγιάλεια, δεν υπάρχει προς το παρόν εμβολιαστικό σημείο και στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) δεν έχει δοθεί η παραμικρή εντολή ως προς αυτό. Ο μόνος τρόπος για να εμβολιαστεί κάποιος αυτές τις ημέρες, είναι να μεταβεί στα δύο Κέντρα Εμβολιασμού στη γειτονική Πάτρα, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία. Να σημειωθεί ότι ούτε στο έτερο εμβολιαστικό κέντρο που ίσχυε στη διάρκεια την πανδημίας, δηλαδή το Κέντρο Υγείας Ακράτας, έχει προβλεφθεί από την 6η ΥΠΕ και το αρμόδιο υπουργείο, να κάνει εμβολιασμούς.

Δύο κρούσματα την ημέρα προσέρχονται κατά μέσο όρο στο Κ.Υ. Ακράτας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καθημερινής αύξησης των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή, είναι το Κέντρο Υγείας Ακράτας, όπου κάθε μέρα που περνά και κατά μέσο όρο, δύο άτομα προσέρχονται ως θετικοί στον κορωνοϊό και επισκέπτονται το Κέντρο με διάφορα συμπτώματα που έχουν, όπως ελαφρύ πυρετό, καταρροή και κόπωση, ζαλάδες και πόνους στα κόκαλα. Πρόκειται για μόνιμους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιαλείας κατά 95% και όχι επισκέπτες, με συμπτώματα ήπια κυρίως, τα οποία δεν διαρκούν ποτέ παραπάνω από τρεις έως τέσσερις ημέρες, αφού τόσο χρειάζεται πλέον ώστε να κάνει τον κύκλο του ο ιός.

Τι ισχύει για τις μικρές ηλικίες και για τα παλαιά εμβόλια

Για τα παιδιά από 6 μηνών έως 11 ετών, η ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών είναι η σημερινή, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, ενώ το ελάχιστο προτεινόμενο διάστημα για τον οποιονδήποτε εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο (δηλαδή η συνολική διάρκεια από κάποιον προηγούμενο εμβολιασμό ή μια νόσησηCovid), για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι 3 μήνες.
Να επισημανθεί ότι η διαθεσιμότητα κάποιας αποτελεσματικής αντιϊκής θεραπείας για τη νόσο, παρεμφερή φάρμακα που ενδεχομένως παίρνει κάποιος ασθενής δηλαδή, δεν υποκαθιστούν τα οφέλη του εμβολιασμού.

Από μία έως τρεις δόσεις

Οι Αιγιαλείς από 6 μηνών έως 4 ετών, γίνονται δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο μόνο αν έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους, ενώ τα εντελώς ανεμβολίαστα παιδιά, είναι σαφέστατοι δικαιούχοι και αν οι γονείς τους το επιθυμούν, μπορούν να εμβολιαστούν με τρεις συνεχόμενες δόσεις με το νέο εμβόλιο, σε καθορισμένες ημερομηνίες. Τα παιδιά από 5 ετών έως 11 ετών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μόνο μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, ενώ τα εντελώς ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με μία δόση με το καινούριο εμβόλιο.

Για τους δημότες από 12 ετών και άνω και μέχρι 18 ετών, ισχύει ακριβώς το ίδιο με την ομάδα 5 έως 11 ετών, αρκεί να έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό.
Τέλος, οι ανεμβολίαστοι δημότες της Αιγιάλειας θεωρούνται δικαιούχοι και μπορούν να εμβολιαστούν με μία δόση του νέου εμβολίου, ενώ εκείνοι που δεν είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία τα προηγούμενα χρόνια με το παλαιό εμβόλιο, υγειονομικά πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό με το καινούριο εμβόλιο, καθώς έχει παρέλθει η δράση και η θεραπευτική διάρκεια του παλαιού.

Βοήθεια εξ… Αθηνών για το Κ.Υ.Ακράτας

Εν τω μεταξύ, εδώ και 25 ημέρες περίπου – από τα τέλη του προηγούμενου μήνα δηλαδή – έχουν προσληφθεί στο Κέντρο Υγείας Ακράτας δύο νοσηλεύτριες, οι οποίες έχουν πάρει απόσπαση από νοσοκομεία της Αττικής και θα εργάζονται ως το τέλος του χρόνου περίπου, καλύπτοντας τα μεγάλα κενά που υπήρχαν στο προσωπικό. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τους εργαζόμενους στο Κέντρο που καλύπτουν το τηλεφωνικό κέντρο και την εξυπηρέτηση των πελατών, αφού τα άτομα που υπάρχουν δεν μπορούν να καλύψουν επ’ ουδενί τα 17 συνολικά Ιατρεία και τις τρεις συνολικά βάρδιες που τελούνται για την λειτουργία του Κέντρου, κάνοντας πιο απαραίτητο από ποτέ το ενδεχόμενο πρόσληψης νέων εργαζομένων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr