background img
banner
banner

Ακούσια Ψυχιατρική Περίθαλψή «στα χαρτιά»…

ΛΕΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΧΑΪΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΙΑΚΟΜΙΔΗΣ ΑΚΟΥΣΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΙΩΝ

Επιστολή με θέμα την ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη και την κατάργηση της χρηματοδότησης για τη δημιουργία μονάδων διακομιδής ακούσιων νοσηλειών, απέστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Νικόλαο Παπαθανάση (μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων), η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας. Η Ένωση καταγγέλλει το γεγονός ότι η όλη νομοθεσία που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Βουλή των Ελλήνων για τη βελτίωση της διαδικασίας ακούσιας ψυχιατρικής νοσηλείας και την ανάθεση του χειρισμού των ασθενών αυτών σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, «πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων».

Όπως τονίζει, ΄΄με αυτή την απόφαση, που καταργεί την χρηματοδότηση, η όλη διαδικασία χειρισμού των ασθενών θα συνεχίσει να είναι έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, με τους ψυχικά ασθενείς Συνανθρώπους μας να αφήνονται στην φροντίδα ανεκπαίδευτων με το αντικείμενο Αστυνομικών, και τις περιοχές που αστυνομεύουν αυτοί, ολοκληρωτικά αφύλακτες για ώρες. Η Ένωση μας πρωτοστάτησε στην δημοσιοποίηση και στην κατανόηση από την κοινωνία της καθημερινότητας που ισχύει με τις διακομιδές ψυχικά ασθενών από την Ελληνική Αστυνομία και την επιτακτική ανάγκη αλλαγής της, με συνεχείς αναφορές, παρεμβάσεις, προτάσεις, συναντήσεις και δημοσιεύματα. Μετά από χρόνια προσπαθειών ψηφίστηκε ο Νόμος 4931/22 ο οποίος τροποποιεί τον Νόμο 2071/92 για την διαδικασία εισαγωγής για ακούσια νοσηλεία και υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης Γ3α,β/Γ.Π. οικ. 72109 που καθορίζει τους φορείς και την διαδικασία αυτή, ώστε η ακούσια μεταφορά του ψυχικά ασθενή να γίνεται από ψυχίατρο με ειδικά διαμορφωμένη κινητή μονάδα επανδρωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό, υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)΄΄.

Προαναγγέλλει επαφές και κινητοποιήσεις

Και συνεχίζει η Ένωση:΄΄Η αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών της χώρας μας θεωρούμε αδιανόητο να συνεχίζει σήμερα να είναι ένα ακόμα πάρεργο των Αστυνομικών Υπαλλήλων και μάλιστα για οικονομικούς λόγους. Σας καλούμε άμεσα να αποσύρετε την «ταφόπλακα» προαναφερόμενη απόφαση του εκσυγχρονισμού της ψυχικής περίθαλψης΄΄.

Καθιστά δε σαφές ότι θα προχωρήσει σε επαφές με τους κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους της περιοχής, σε συναντήσεις με επιστημονικούς φορείς και συλλογικότητες που το αντικείμενό τους άπτεται της ψυχικής υγείας αλλά και σε δυναμικές κινητοποιήσεις με την συνδρομή των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων Αστυνομικών της χώρας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, μέχρι την τελική δικαίωση αυτού του πολυετούς αγώνα που έχει δώσει…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr