background img
banner
banner

Η πρόταση της Περιφέρειας για Παπανικολού

ΆΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2036 ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΧΥΤΥ –ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Στο σχεδιασμό της Περιφέρειας ως Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος (το ερωτηματικό είναι τώρα ποιο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων μέλει να εξυπηρετήσει…) παραμένει ο πρώην ΧΥΤΑ στη θέση Παπανικολού όπως αποκαλύφθηκε κατά τη συζήτηση επερώτησης του συμβούλου Δημήτρη Κατσικόπουλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος τη Δευτέρα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Μαυρομμάτης κοινοποίησε μάλιστα και σχετικό έγγραφο το οποίο είναι στη διάθεση του Protionline.gr», με την πρόταση της Περιφερειακής αρχής σχετικά με την τύχη της εγκατάστασης.

Το έγγραφο περιέχει μια έκθεση της πορείας του έργου από το 2010 έως και σήμερα, με τελευταία πράξη την έγκριση των νέων Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, για τη χρήση του χώρου ως ΧΥΤΥ.

Η σχετική πράξη οριστικοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 και η νέα άδεια σε ισχύ για τη χρήση της εγκατάστασης θα είναι ενεργή μέχρι και το 2036.

Παλιές αστοχίες…

Ο ΧΥΤΑ Παπανικολού είχε λάβει αρχική περιβαλλοντική αδειοδότηση το 2003 όμως μέχρι και το 2020, λόγω των γνωστών αντιδράσεων και των δικαστικών εμπλοκών, αν και ήταν τμήμα του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) Δυτικής Ελλάδας, ουδέποτε αξιοποιήθηκε.

Ο παλαιός περιφερειακός σχεδιασμός είχε βέβαια αρκετές αστοχίες και αδυναμίες, όπως για παράδειγμα προέβλεπε το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Πατρών στην Ξερόλακα. Ειδικά όμως πρώην ΧΥΤΑ Παπανικολού, στο νέος ΠΕΣΔΑ, μετά το 2020 έως και σήμερα, βρίσκεται στα αζήτητα, παρά το γεγονός ότι έχουν ξοδευτεί για αυτόν αρκετά χρήματα, από τα 5,1 εκατ. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης του έργου.

Η νέα χρήση του ΧΥΤΑ Παπανικολού, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαυρομάτη, αλλάζει τα δεδομένα του έργου, αναπροσαρμόζοντας το κόστος (νέα έξοδα) και απαιτώντας να προχωρήσει η διαδικασία υπογραφής νέας σύμβασης μεταξύ του φορέα υλοποίησης και του χρήστη του ΧΥΤΥ που είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Αχαΐας.

Και νέες «περιπέτειες»

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Έργων το «μπαλάκι» είναι στα χέρια των δημάρχων της Αχαΐας και της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ η οποία θα πρέπει να φροντίσει, άμεσα, για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια. «Η προγραμματική (σ.σ. Περιφέρειας – ΦΟΔΣΑ) σε ισχύ είναι απαραίτητη για την υποβολή του όποιου αιτήματος χρηματοδότησης» σύμφωνα με το έγγραφο που είναι στη διάθεση του Protionline.gr».

«Από το έτος της διακοπής των εργασιών (2015) έως σήμερα και συνυπολογίζοντας ότι στο χρόνο διακοπής των εργασιών είχαν εκτελεστεί κυρίως εργασίες χωματουργικές για τη διαμόρφωση της λεκάνης υποδοχής των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες και την ποιότητα του εδάφους, υπήρξαν επιπτώσεις στη διαμόρφωση με παράσυρση επιχωμάτων και προσχώσεις» συνεχίζει η έκθεση εκτιμώντας ότι άμεσα, στον πρώην ΧΥΤΑ Παπανικολού απαιτείται,

επαναπροσδιορισμός του φυσικού αντικειμένου του έργου και

προσαρμογή της σχετικής τεχνολογίας για τη μετατροπή από ΧΥΤΑ, σε ΧΥΤΥ.

Λόγω των νέων απαιτήσεων και την τροποποίηση της μελέτης προκειμένου να βρεθεί και το απαραίτητο κονδύλι, η Περιφέρεια ενημερώνει ότι έχει καλέσει Τεχνικό Σύμβουλο.

Προς το παρόν η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Δ.Ε εκτελεί κάποια τμήματα της απαιτούμενης προεργασίας, τοπογραφικά, έκθεση αποκατάστασης και νέο Τεχνικό Δελτίο για την εγκατάσταση ΧΥΤΥ στου Παπανικολού.

Το αν θα αποτελέσει στο μέλλον δομή σε λειτουργία δεν αφορά την Περιφέρεια αλλά τους δημάρχους, ενημέρωσε προχθές το περιφερειακό ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο κ. Κατσικόπουλος, επισήμανε στην εισήγηση του ότι η χώρα μας έχει ουκ ολίγες φορές αντιμετωπίσει προβλήματα με επιστροφή χρημάτων στην ΕΕ από ανολοκλήρωτα έργα ενώ η αξιοποίηση του έργου ως ΧΥΤΑ, στα πλαίσια του περιφερειακού σχεδιασμού, είναι απαραίτητη για την επάρκεια της αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr