background img
banner
banner

Μαριλίνα Σκαρπέτα: Μία συγγραφέας που.. ζωγραφίζει τις παιδικές ψυχές με τα πιο φανταχτερά χρώματα!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ… ΜΠΙΣΚΟΤΟΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ

Μία αρκετά ενδιαφέρουσα και πλήρως “ιδιαίτερη” συγγραφική πρόταση που αφορά το σύγχρονο παιδικό βιβλίο και ήρωες φτιαγμένους από… μπισκότο, πρόκειται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στην Αιγιάλεια και να “μαγνητίσει” βλέμματα κάθε ηλικίας. Με την βοήθεια χιλιάδων… χρωματισμών και θεατρικών παρεμβάσεων, το παραμύθι “Τα Μπισκοτοανθρωπάκια Των Χριστουγέννων” της συγγραφέως Μαριλίνας Σκαρπέτα, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Υδροπλάνο”, φιλοδοξεί να γίνει στην περιοχή της Αιγιάλειας, η πιο όμορφη ενεργοποίηση της πολυφωνίας του ψυχικού κόσμου που έχουν μέσα τους τα μικρά παιδιά.

Η 32χρονη Συγγραφέας – Εικονογράφος Μαριλίνα Σκαρπέτα, μέσα από διάφορες εικόνες που εμπνεύστηκε και τους φανταστικούς ρόλους του παραμυθιού που… σκαρφίστηκε, “βάζει” τους ήρωες του να… ζωντανεύουν με ευκολία, κεντρίζοντας έτσι εκατοντάδες αισθήματα, ενώ για τις περιπέτειες που πρόκειται να περάσουν τα μπισκοτοανθρωπάκια του παραμυθιού, ετοιμάζονται και δια ζώσης δραστηριότητες που θα γίνουν κατά την διάρκεια της παρουσίασης του παραμυθιού και όχι μόνο, στις αρχές του ερχόμενου μήνα στο Αίγιο. Πρόκειται για ένα όμορφο ταξίδι ερμηνείας και δημιουργίας!

Με διαδραστικά παιχνίδια θα παρουσιάσει το έργο της

Η δεύτερη συγγραφική προσπάθεια της κ. Σκαρπέτα, καταφέρνει να αναδεικνύει τη σημαντική αξία των παιδικών βιβλίων, μέσα από τη δημιουργική διάθεση του κάθε παιδιού αλλά και την εκτόνωση του συναισθήματος του, διαβάζοντας και μετέχοντας στην ιστορία. Με όμορφο και λιτό λόγο, με εικόνες που εύκολα μπορούν να αντιληφθούν τα παιδιά, “ζωγραφίζει” ποικιλοτρόπως τις ερμηνείες των ηρώων της, κάτι που θα πραγματοποιηθεί και δια ζώσης, μέσα από θεατρικά και διαδραστικά παιχνίδια που θα γίνουν στην παρουσίαση του βιβλίου της, που θα γίνει στις αρχές του Δεκέμβρη, καθώς αυτό είναι το ξεχωριστό και ιδιαίτερο πρότζεκτ που έχει σκεφτεί και προετοιμάσει. Την παρουσίαση του βιβλίου στην Αιγιάλεια θα κάνει η Νηπιαγωγός Αθηνά Σκανδάμη, ενώ προετοιμάζονται έξυπνες και πρωτότυπες δράσεις, που θα διεξαχθούν με την συμμετοχή των μικρών παιδιών!

Η περίληψη του παραμυθιού

Τα παιδιά, αφού γίνει η παρουσίαση του βιβλίου, θα κληθούν να περιγράψουν τις σκέψεις τους και τις εικόνες που “γεννήθηκαν” μέσα τους, να ενσαρκώσουν ρόλους και να επιχειρήσουν ερμηνείες των ηρώων, ενώ η πιο μεγάλη “πρόκληση” θα είναι αναμφισβήτητα η εκτόνωση των συναισθημάτων τους, αντιμετωπίζοντας πότε τους… φόβους τους και πότε τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ψυχικής τους ισορροπίας.

Το στόρι της υπόθεσης ξεκινά με μία παρέα από μπισκοτοανθρωπάκια, τα οποία περιμένουν να μπουν στον φούρνο να ψηθούν (χωρίς όμως να παραψηθούν). Τα Χριστούγεννα δεν θα μπορούσαν και δεν μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς αυτά! Η ώρα των γιορτών πλησιάζει, οι μέρες περνούν και ο χρόνος μετράει αντίστροφα… Ο αρχηγός των μπισκοτοανθρωπάκων σε συνεργασία με τον Άγιο Βασίλη, αναλαμβάνουν να οργανώσουν τα πάντα. Κάποια μπισκοτοανθρωπάκια έχουν μεγάλη χαρά, όμως κάποια άλλα δεν είναι πολύ οργανωτικά και θα τα κάνουν, άθελά τους, όλα μαντάρα… Τι θα γίνει με τα φετινά Χριστούγεννα; Θα χρειαστεί να αναβληθούν…;

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μαριλίνα Σκαρπέτα, γεννήθηκε στην γειτονική Πάτρα, σε μία πολύ καλλιτεχνική οικογένεια. Σαν παιδί πουλούσε στις γιαγιάδες της βραχιολάκια από μακαρόνια και μπατονέτες, λέγοντάς τους ότι ήταν… έμπορος. Στα 18 της, άνοιξε την πρώτη της επιχείρηση, ένα μαγαζί με χειροποίητα είδη δώρων, κοσμημάτων και ειδών γάμου και βάπτισης. Σπούδασε Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα. Πριν πέντε περίπου έτη, αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα μαζί με τον σκύλο της, όπου εκεί άνοιξε την δεύτερη επιχείρησή της, μαζί με τον αδερφό της. Ταυτόχρονα σπούδασε Εικονογράφηση και τα τελευταία χρόνια έχει διαπρέψει σε αυτόν τον τομέα, ενώ έχουν εκδοθεί δύο βιβλία που έχει συγγράψει και εικονογραφήσει η ίδια. Έχει εικονογραφήσει συνολικά και τέσσερα βιβλία, άλλων σύγχρονων συγγραφέων. Είναι παντρεμένη και έχει ένα παιδί.

To Protionline.gr συνάντησε την κ. Σκαρπέτα και την ρώτησε για την νέα της συγγραφική της προσπάθεια, το πώς βλέπει τον… μαγικό κόσμο των παιδιών μέσα από τις διάφορες σκέψεις τους, αλλά και πολλά άλλα πράγματα για την ζωή της, μία ζωή γεμάτη δημιουργία και πρωτίστως, χρώματα!

Πού στοχεύει το βιβλίο και τι… “κερδίζει” όποιος το διαβάζει;

Το βιβλίο αυτό στοχεύει στο να καταλάβουν τα παιδιά και όχι μόνο, ότι με λίγη αγάπη, λίγη κανέλα και ένα καλό ανακάτεμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε μαγικά πράγματα και να καταφέρουμε τα πάντα. Δεν χρειάζεται τα πάντα γύρω μας να πηγαίνουν τέλεια και ακριβώς όπως τα θέλουμε για να είμαστε χαρούμενοι, αλλά το ανάποδο. Εάν είμαστε χαρούμενοι και θετικοί με το πώς μας έρχονται τα πράγματα, τότε θα γίνουν τέλεια και καλύτερα από ό,τι τα είχαμε φανταστεί! Το τελευταίο διάστημα σκέφτομαι από άλλη οπτική γωνία και πλευρά, όσα έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των παιδιών και ίσως αυτός, είναι ο λόγος που εμπνεύστηκα τη δημιουργία αυτής της ομάδας! Ότι καλό έχουμε μέσα μας πρέπει να το δίνουμε απλόχερα στα παιδιά και κάποτε αυτά, με την σειρά τους, θα το επιστρέψουν στον κόσμο μας!

Πώς εμπνευστήκατε το βιβλίο;

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου περίοδος του χειμώνα! Μόλις μπει ο Νοέμβριος, ξεκινάω να χαζεύω με ποια καινούργια χριστουγεννιάτικα θα στολίσω το σπίτι. Μία μέρα έπεσα πάνω σε κάτι μπισκοτοανθρωπάκια! Κατευθείαν σκέφτηκα να τα ζωγραφίσω και σιγά – σιγά, οι εικόνες πήραν χρώμα και ζωή και το βιβλίο, ξαφνικά, απέκτησε μια πολύ όμορφη ιστορία.

Ποια είναι η κυριότερη εργασιακή έκφραση που έχετε ακολουθήσει;

Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζομαι κυρίως σαν συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών παραμυθιών. Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι μέσα από τη δουλειά μου, μπορούν να ωφεληθούν τα παιδιά και έτσι μαζί με την ομάδα μου, αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτή τη νέα δράση! Παρουσίαση παιδικών βιβλίων με ειδικές δραστηριότητες, ανάλογα την ειδικότητα του κάθε παρουσιαστή! Είναι μία πολύ διασκεδαστική και πρωτότυπη εμπειρία!

Ποιες είναι οι νέες δράσεις;

Δημιουργήσαμε πρόσφατα μία νέα ομάδα με ξεχωριστούς ανθρώπους, που ο καθένας ανάλογα με την ειδικότητά του θα συμμετάσχει στη διοργάνωση παρουσιάσεων παραμυθιών σε σχολεία και φροντιστήρια. Η παρουσίαση των παιδικών βιβλίων, θα συμπεριλαμβάνει και μία ολοκληρωμένη γκάμα δραστηριοτήτων, ειδικά μελετημένων για τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας: Ανάγνωση παραμυθιού από έμπειρο εκπαιδευτικό, Δραματοποίηση, Θεατρικό παιχνίδι, Κατασκευές με τους ήρωες των παραμυθιών. Στόχος του προγράμματος, είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε παιδιού, της έκφρασης και διαχείρισης των συναισθημάτων τους, αλλά και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησής τους.

Μέσω της ανάγνωσης και συζήτησης των παραμυθιών αλλά και των βιωματικών προγραμμάτων που εφαρμόζουμε, τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν ως ισότιμα μέλη μιας ομάδας, μαθαίνουν τον εαυτό τους και τους άλλους, καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη και μαθαίνουν να εκφράζονται δημιουργικά. Οι παραπάνω δράσεις θα πραγματοποιηθούν απο τις 15 Νοεμβρίου έως και τέλη Δεκεμβρίου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στην περιοχή της Αιγιάλειας, όπου την παρουσίαση έχει αναλάβει η Νηπιαγωγός Αθηνά Σκανδάμη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr