background img
banner
banner

Παρεμβάσεις με αντιδράσεις για την αναβάθμιση της λιμνοθάλασσας Αλυκής

΄΄ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ΄΄ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Προς ολοκλήρωση βαίνουν οι εργασίες που πραγματοποιούνται στον υδροβιότοπο της Αλυκής, στο πλαίσιο του έργου «Ήπιες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου του Δήμου Αιγιαλείας». Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων δεν έλειψαν ωστόσο και διαμαρτυρίες κυρίως για την κοπή των ευκαλύπτων, ωστόσο από πλευράς δήμου ξεκαθαρίζεται πως αφενός ο σχεδιασμός έχει γίνει με βάση τις υποδείξεις επιστημονικών φορέων και αφετέρου υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «LEADER Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020», η μελέτη του είχε εκπονηθεί βάσει του συγκεκριμένου προγράμματος, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 152.201 ευρώ.

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις στον χώρο της Αλυκής αφορούν εκτός των άλλων, τη δημιουργία περίφραξης και ξύλινων παρατηρητηρίων για την οπτική παρατήρηση του υγροτοπικού οικοσυστήματος. Το ένα παρατηρητήριο έχει δημιουργηθεί απέναντι από τη λίμνη και το άλλο στο σημείο που ήδη λειτουργούσε γι’ αυτό τον σκοπό. Επιπλέον, εγκαταστάθηκε ηλεκτρονικό σύστημα οπτικής παρακολούθησης του υγροτόπου καθώς και τηλεμετρικός σταθμός καταγραφής των φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού. Θα τοποθετηθεί ακόμη κάμερα παρακολούθησης του υγρότοπου και σήμανση. Τέλος, θα εκδοθεί επιστημονικός οδηγός πεδίου με τα σπουδαιότερα είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Αλυκής.

Όπως αναφέρει στο Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄είναι η πρώτη παρέμβαση που γίνεται μετά από πολλά χρόνια στην Αλυκή, μέσα από τη χρηματοδότηση του Leader. Μάλιστα, θεωρείται ως ένα εμβληματικό έργο από τους διαχειριστές του προγράμματος που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να το επισκεφθούν. Πρόκειται για ήπιες παρεμβάσεις που σκοπό έχουν να καταστήσουν τον υδροβιότοπο επισκέψιμο χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται. Αυτό τον σκοπό έχουν και τα δύο παρατηρητήρια. Θα μπορούν να έρχονται στην περιοχή σχολεία, πανεπιστήμια, επιστημονικοί φορείς και όσοι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον ούτως ώστε να γνωρίσουν αυτό τον φυσικό πλούτο της Αιγιάλειας. Ο όλος σχεδιασμός έχει να κάνει με το πώς θα μπορέσει να μάθει ο κόσμος τον βιότοπο χωρίς να γίνει η παραμικρή αλλοίωσή του. Γι’ αυτό άλλωστε και οι παρεμβάσεις γίνονται με βάση τους κανόνες που επιτάσσει το στάτους της περιοχής και πάντα με τις υποδείξεις των ειδικών΄΄.

Κινήσεις με σεβασμό στην ευαισθησία της περιοχής

Να σημειωθεί ότι ειδικά η κοπή των δέντρων για τη δημιουργία παρατηρητηρίου έχει οδηγήσει πολίτη και εκπρόσωπο περιβαλλοντικού φορέα σε καταγγελίες. Ο κ. Χριστόπουλος ωστόσο ξεκαθάρισε τα εξής: ΄΄Είναι ένας φυσικός χώρος ενταγμένος στο natura 2000. Επειδή γνωρίζουμε την ιδιαιτερότητα της περιοχής παρέμβασης και διαθέτοντας περιβαλλοντική ευαισθησία, ακολουθούμε τη γραφειοκρατία που πρέπει να τηρείται και έχουν ληφθεί όλες οι αδειοδοτήσεις. Να σημειώσουμε ότι μιλάμε για περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου το οποίο είναι σύμφωνο στις παρεμβάσεις ενώ έχουμε υπογράψει και ειδική σύμβαση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης΄΄.

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος τόνισε: ΄΄Σχεδιάζουμε κι άλλες παρεμβάσεις στην Αλυκή για την ανάδειξή της. Όλες βέβαια θα είναι ήπιου χαρακτήρα και θα συνάδουν με το περιβάλλον του υδροβιότοπου΄΄.

Απαντήσεις θα ζητήσει ο Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Αλυκής

Τέλος, ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Αλυκής Νίκος Παπαδόπουλος αναφέρει στo Protionline.gr για τις παρεμβάσεις: ΄΄Όταν γίνεται κάτι οργανωμένο, βοηθά στην εν γένει ανάπτυξη και έχει πάντα θετικό πρόσημο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το έργο ξεκίνησε σαν ιδέα πριν τρία χρόνια, χρειάστηκε να περάσει από πολλά στάδια, έγιναν μελέτες και μετρήσεις, οργανώθηκε μία ολόκληρη επιχείρηση και εμείς, σαν τοπικός περιβαλλοντολογικός σύλλογος, δεν ενημερωθήκαμε ποτέ και για τίποτα. Να είναι όλοι σίγουροι, ότι όπου υπάρχουν ευθύνες θα ζητηθούν, γιατί το θέμα είναι σοβαρό και υπάρχουν μεγάλες απορίες για πολλά ζητήματα, είναι πολλά και διάφορα πράγματα που έχουν συμβεί.

Μετά την τοποθέτηση του ειδικού μηχανήματος μετρήσεων στη λίμνη, τα φλαμίνγκο έφυγαν και δεν ξαναγύρισαν ποτέ.

Δεν έχουμε καλεστεί από κανέναν ουδέποτε, για να ενημερωθούμε για οποιαδήποτε ενέργεια έγινε.

Υπήρξαν κατασκευές, τοποθετήθηκαν κολωνάκια, έγιναν δεκάδες παρεμβάσεις, πραγματοποιήθηκαν έργα σε μία περιοχή natura 2000 πολύ ευαίσθητη και με μεγάλες μορφολογικές ιδιαιτερότητες. Το Δασαρχείο είναι ενήμερο για όλα αυτά που έχουν συμβεί;΄΄.

΄΄Στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας, θα λάβουμε απόφαση, με σχετικό έγγραφο που θα υπογράφουν όλα τα μέλη, θα ζητάμε πλήρη ενημέρωση για το τι έχει συμβεί και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, εάν οι διαδικασίες που έχουν γίνει είναι νόμιμες ή όχι. Αυτό που μας ενόχλησε περισσότερο, είναι ότι μας αγνόησαν παντελώς.
Δεν υπήρξε ποτέ κανένας αρμόδιος, να μας προσεγγίσει έστω και με καθυστέρηση και να μας ενημερώσει για τις όποιες δραστηριότητές και παρεμβάσεις έχουν γίνει΄΄, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr