background img
banner
banner

Κώστας Παπακωσταντίνου: «Τα πουλιά των υγροτόπων έχουν ανάγκη ανοιχτές περιοχές, για αυτό δεν χρειάζονται φυτεύσεις γύρω από την Αλυκή»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του Κώστα Παπακωνσταντίνου, εκπαιδευτικού με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικολογία. Όπως τονίζει στo Protionline.gr, ΄΄οι διαμαρτυρίες για την κοπή των ευκαλύπτων στην Αλυκή οφείλονται στην έλλειψη ενημέρωσης από τις υπηρεσίες του Δήμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι κακώς κόπηκαν οι ευκάλυπτοι. Σαφώς πρέπει να φύγουν από τον βιότοπο. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά: Πριν 35 χρόνια κινητοποιήσαμε εθελοντές από Αίγιο και Πάτρα για να ξεριζώσουμε περίπου 80 δενδρύλλια ευκαλύπτων γύρω από την Αλυκή. Είχαν μόλις φυτευτεί (επί «αείμνηστου») νομίζοντας ότι έτσι θα έκαναν καλό στο οικοσύστημα ενώ στην πραγματικότητα το κατέστρεφαν. Ο ευκάλυπτος είναι ξενικό είδος και δεν έχει θέση στα φυσικά οικοσυστήματα της Ευρώπης. Καλός είναι για δεντροστοιχίες σε δρόμους, αλλά όχι σε περιοχές Natura-2000, δηλαδή στην φυσική κληρονομιά της Ευρώπης. Δεν είναι δογματικοί οι λόγοι: Ο Ευκάλυπτος στραγγίζει το έδαφος (για αυτό τους χρησιμοποιούσαν για αποξηράνσεις – στην Αλυκή, όμως, θέλουμε το αντίθετο), εμποδίζει την ανάπτυξη της υπόλοιπης βλάστησης (τα πεσμένα φύλλα του είναι τοξικά για τα άλλα φυτά) και εξαντλεί το έδαφος από θρεπτικά συστατικά. Επίσης –σημαντικό για περιοχή Natura- είναι ακατάλληλος για την ντόπια άγρια ζωή. Κανένα φυτό δεν συμβιώνει μαζί του, κανένα πουλί ή έντομο δεν τρέφεται σε αυτόν (μόνο οι μέλισσες αναζητούν το νέκταρ)΄΄.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι ΄΄από τους ευκαλύπτους που ξεριζώθηκαν γλίτωσαν και αναπτύχθηκαν έξι. Αυτοί που τώρα ήρθε η ευκαιρία να κοπούν καθώς υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι. Ειδικά οι τρεις που είναι κοντά στον βάλτο έχουν έναν επιπλέον ανεπιθύμητο ρόλο ως ορμητήριο για τις καρακάξες που καταστρέφουν τις φωλιές των υδρόβιων πουλιών. Γενικά, τα πουλιά των υγροτόπων έχουν ανάγκη ανοιχτές περιοχές, για αυτό δεν χρειάζονται φυτεύσεις γύρω από την Αλυκή΄΄.

Υπενθυμίζει δε ότι τον Μάρτιο του 2020 είχε γίνει μία ακόμη απομάκρυνση ξενικού «καλλωπιστικού» είδους. ΄΄Εθελοντές απομακρύναμε το «μπούζι», το οποίο είχε ήδη καλύψει σχεδόν είκοσι τετραγωνικά στην Βόρεια παραλία και θα την κάλυπτε όλη αν το αφήναμε. Όλα έγιναν τότε, όπως και τώρα, με ενημέρωση του ΟΦΥΠΕΚΑ και την σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου΄΄, αναφέρει, ενώ υπογραμμίζει και τα εξής: ΄΄Ο Δήμος Αιγιαλείας δεν απαλλάσσεται, βέβαια, από την υποχρέωση να ενημερώνει. Πρέπει να σεβόμαστε τους πολίτες που ενδιαφέρονται – ακόμη και όταν στερούνται ειδικών γνώσεων. Ούτε έχει λευκή επιταγή για το πώς θα χειριστεί την Αλυκή. Απομένει να δούμε πώς θα υλοποιήσει κάποιες σημαντικές δράσεις που υπολείπονται, όπως ο αποκλεισμός των οχημάτων από την παραλία, η κοπή των τριών ευκαλύπτων που επέμειναν και, φυσικά, οι πινακίδες και το υλικό ενημέρωσης τα οποία πρέπει να είναι καλής ποιότητας και προσεκτικά σχεδιασμένα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr