background img
banner
banner

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κοινή αποχώρηση αλλά όχι αποστρατεία…

Η ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΨΗΦΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ, ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ

Μετά από εννέα χρόνια και τρεις διαδοχικές εκλογές η Σία Αναγνωστοπούλου άνοιξε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου και έκλεισε πίσω της οριστικά την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ολοκληρώνοντας μια σημαντική πολιτική διαδρομή με πρωτιές στην κάλπη της Αχαΐας και θητείες σε δύο Υπουργεία, Παιδείας και Εξωτερικών.

Νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν, λόγω της απόφασης του Στέφανου Κασσελάκη να συγκαλέσει για εσπευσμένα για την Πέμπτη την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η Αχαιή βουλευτής γύρισε νέα σελίδα, ακολουθώντας την κίνηση που έκανε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου. Αν και δηλώνει ότι πορεύεται ανεξάρτητα, η κ. Αναγνωστοπούλου εξ αρχής είχε επενδύσει στην Έφη Αχτσιόγλου και κατά την πρόσφατη προεδρική εκλογή.

Για το τυπικό της διάσπασης, οι βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος πήγαν λίγο πριν τις 10 το πρωί, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, για να ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίηση τους, της κ. Αναγνωστοπούλου και των βουλευτών Εφη Αχτσιόγλου, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Δημλητρη Τζανακόπουλου, Μερόπης Τζούφη, Φερχάτ Οζγκιουρ και Θεανώ Φωτίου.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος επιβεβαίωσε ότι η ομάδα των εννέα να κινηθεί συντεταγμένα στη Βουλή με τους Τσακαλώτο-Πέρκα. «Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή μιλάμε για 11 ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει, οπότε ναι, είμαστε 11», δήλωσε σχετικά.

Πρόκειται για τη δεύτερη μαζική έξοδο στελεχών, βουλευτών αυτή τη φορά, μέσα σε λιγότερο από 15 μέρες μετά την απόφαση της «Ομπρέλας» να αποχωρήσει ‘εν χορό’ από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή του κόμματος (11&12 του μηνός).

Αγώνα για ενότητα… εκτός

Αξεπέραστες διαφωνίες σε σχέση με το νέο, κεντρώο κατά βάση προφίλ του κόμματος που κομίζει ο κ. Κασσελάκης, μετά την εκλογή του στην προεδρία αλλά και αγεφύρωτα προσωπικά χάσματα, όπως η τελευταία κόντρα που είχε με τον Παύλο Πολάκη το περασμένο Σάββατο, έφεραν την οριστική ρήξη για τη Σία Αναγνωστοπούλου.

Το «πράσινο φως» για την ομαδική έξοδο «άναψε» την περασμένη Κυριακή κατά την «τηλεδιάσκεψη των 1.000» με τα μέλη της ομάδας των «6+6» η πλειοψηφία των στελεχών απ όλη τη χώρα. Πριν «κοπούν οι γέφυρες» της συνεννόησης και «λυθεί ο κάβος» της ενότητας του πολιτικού… πληρώματος του ΣΥΡΙΖΑ, η Σία Αναγνωστοπούλου είχε αντιπαρατεθεί με αιχμηρό τρόπο κατά της απόφασης του κ. Κασσελάκη να ζητήσει το γνωστό δημοψήφισμα για τις διαγραφές των Βούτση, Σκουρλέτη, Σταθάκη και Τζουμάκα. «Πυγμή και κύρος ενός πρόεδρου είναι και να αποφεύγει τις διαγραφές» είχε σχολιάσει προ της Κ.Ε.

Παραμονές της Κ.Ε. (6 του μηνός) η Σία είχε βρεθεί σε κοινή εκδήλωση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δηλώνοντας «θα ήταν μεγάλη μου χαρά αν πείσω τον Τσακαλώτο να αγωνιστούμε μέσα από το κόμμα μας». Την ίδια μέρα ο Τσακαλώτος, έδειξε όμως προς την έξοδο… Από χθες όμως Σία Αναγνωστοπούλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνουν ραντεβού εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον αγώνα για μια νέα κίνηση στο χώρο της Ριζοσπαστική Αριστεράς.

«Σε όλη μου τη ζωή πορεύτηκα στην αριστερά, ως προοδευτικός άνθρωπος. Με αυτές τις αξίες μπήκα και αυτές με οδήγησαν στην έξοδο. Έκανα όσες προσπάθειες μπορούσα. Δεν έδωσε κανένας σημασία, η ηγεσία, για να σταματήσει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Το σημείο τομής για εμένα ήταν η Κεντρική Επιτροπή, αυτή η απαξίωση ενός κόμματος, η απαξίωση τόσων ανθρώπων που έχουν δουλέψει για αυτήν την αριστερά, η απαξίωση αυτού που θεωρούμε εσωκομματική δημοκρατία. Όλη η αριστερά κατέρρευσε στα μάτια μου εκείνη την ημέρα», δήλωσε χθες η κ. Αναγνωστοπούλου.

Πρώην και νυν, πάλι μαζί!

Το ραντεβού πλέον δεν είναι μόνο με τον κ. Τσακακώτο. Οι αποχωρούντες της «Ομπρέλας» από την Αχαΐα Μαρία Αντύπα (πρώην αναπλ. Συντονίστρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας), Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης, πρώην βουλευτές, θα συνταχθούν και πάλι με την Σία Αναγνωστοπούλου και το Μιχάλη Σιδηρόπουλο (πρώην Συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας) ο οποίος αποχώρησε μαζί με την αχαιή βουλευτή.

«Σήμερα, μαζί με άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπή, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να αποχωρήσουμε από το κόμμα που έχουμε αφιερώσει μεγάλο μέρος των προσπαθειών και των αγώνων μας. Φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. Όχι με τη λογική της τεχνητής συγκόλλησης παλιών ή νέων θραυσμάτων. Αλλά μέσα από την πολιτική και οργανωτική δουλειά από τα κάτω» δηλώνει ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του Συντονιστή της Ν.Ε. Αχαΐας μετά από 8 έτη.Με βάση το ρεπορτάζ, τη σύσταση της νέας Κ.Ο. στα… αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πλέον, θα ακολουθήσει σειρά στελεχών και από την Αχαΐα. Προς τα παρόν πάντως η στελεχιακή βάση στο νομό τελεί υπό διάσπαση και όχι υπό διάλυση, σύμφωνα με τις πολιτικές εκτιμήσεις.

Ολοταχώς προς νέο κόμμα

Η Σία Αναγνωστοπούλου ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα ομαδοποίησης, μίλησε για «ημέρα πένθους στο κόμμα». Υπενθυμίζεται ότι η διάσπαση σε… δόσεις («Ομπρέλα» και «6+6») είναι η πρώτη μεγάλη μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) από τον ΣΥΝ το 2010. Από χθες θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο ΣΥΝ επιστρέφει μετά από χρόνια καθώς το δεύτερο συνθετικό (ΡΙΖΑ), η Ριζοσπαστική Αριστερά διεκδικείται πλέον από τους αποχωρούντες. Άλλωστε και ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει ξεκάθαρα μια αποστροφή από αυτό τον δεύτερο «συνθετικό» του κόμματος!


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr