background img
banner
banner

«Μέτωπο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας»

ΔΕΝΔΙΑΣ, ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ, ΝΑΤΣΙΟΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΣΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ, ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1943

Μια σημαδιακή επέτειος ήταν αυτή των 80 ετών που συμπληρώνεται φέτος με πλήθος κόσμου, πάνω από 1.000 άτομα να βρίσκεται στον τόπο του μαρτυρίου, το λόφο του Καππή. Στα Καλάβρυτα βρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος της ΝΊΚΗΣ Δημήτρη Νατσιός καθώς και η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει απολύτως ανοικτό για την ελληνική κυβέρνηση» ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας αμέσως μετά το πάνδημο μνημόσυνο στο Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων και την δέηση στον Τόπο Εκτέλεσης, συμπληρώνοντας: «Επέτειοι όπως αυτή των Καλαβρύτων, λειτουργούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευρύτατου μετώπου εθνικής ενότητας και ομοψυχίας».

«Όλοι εμείς που επισκεπτόμαστε τα Καλάβρυτα αυτή την ημέρα έχουμε μια τεράστια ευθύνη, να δώσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη» τόνισε από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος, έτεινε χείρα φιλίας προς την Κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να βοηθήσουμε στην προσπάθειά της αν το επιθυμήσει και το επιδιώξει για διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη γερμανική κυβέρνηση… Χρειαζόμαστε λιγότερη διχόνοια σα χώρα».

«Επιτέλους η Γερμανία να αναγνωρίσει τις αποζημιώσεις και να επιστρέψει το κατοχικό δάνειο. Γιατί αυτά που έκλεψε είναι το αίμα του ελληνικού λαού. Αιωνία η μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος!» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, επισημαίνοντας ότι «η μνήμη λέγεται, είναι το πιο ισχυρό αμυντήριον ενός έθνους».

«Ογδόντα χρόνια μετά την τρομακτική σφαγή των Καλαβρύτων, 80 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα και η ελληνική Πολιτεία δεν έχει τιμήσει τους νεκρούς, διεκδικώντας τις οφειλόμενες αποζημιώσεις» τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Θυμόμαστε τις μνήμες όλων των Αγωνιστών που έδωσαν μάχες και τη ζωή τους, έτσι ώστε η χώρα μας σήμερα να είναι μία δυνατή δημοκρατία. Και φυσικά διεκδικούμε τις αποζημιώσεις για όλες οι θηριωδίες που έκανε ο ναζισμός στη χώρα μας» σχολίασε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα με τις πολεμικές επανορθώσεις επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, μετά την ρηματική διακοίνωση που είχε γίνει το 2019, από την Κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα, με την Υφ. Εξωτερικών τότε Σία Αναγνωστοπούλου, προς το Ομοσπονδιακό Γερμανικό ΥΠ.ΕΞ. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι κατά την τελευταία περίοδο η Πολωνία κινείται αποφασιστικά διεκδικώντας επανορθώσεις 1,2 τρισ. ευρώ ενώ και η Ιταλία κινείται και σε επίπεδο δικαστικής διεκδίκησης.

Ο Υπουργός Άμυνας μετέβη αρχικά το πρωί στο νέο Δημαρχείο της κεντρικής πλατείας έναντι του Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

Σημαντική ήταν και η διπλωματική εκπροσώπηση σε επίπεδο πρέσβεων στα Καλάβρυτα, ανάμεσα τους και ο νέος Γερμανός πρέσβης  Αντρέας Κιντλ όπως και οι πρέσβεις της Πολωνίας, της Παλαιστίνης, της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Σερβίας και του Μεξικού.

Εκδηλώσεις και παρουσίες

Το προσκλητήριο εκτελεσθέντων στον Τόπο Εκτέλεσης έγινε όπως κάθε χρόνο από μαθητές των Καλαβρύτων και ακολούθησε κατάθεση στέφανων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Η Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Καλαβρυτινούς Μάρτυρες τελέσθηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου. Στις εκδηλώσεις μνήμης και στην κατάθεση στεφάνων παρέστησαν η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξιοπούλου, οι βουλευτές Ιάσων Φωτήλας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Σία Αναγνωστοπούλου και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Νωρίς το πρωί κατά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργίας συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος. Παρέστησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανδρεάς Φίλιας και Ανδρέας Ζαΐμης, ο Διευθυντής Μεταφορών του Γενικού Επιτελείου Στρατού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος και άλλα στελέχη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr