background img
banner
banner

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της ΙΛΕΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Η ΙΛΕΑ οργάνωσε φέτος, για τα 80 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στο Αρχοντικό Παναγιωτοπούλου, το οποίο αποδείχτηκε πολύ μικρό, να φιλοξενήσει τους δημότες, που έσπευσαν αθρόοι – πράγματι- να την παρακολουθήσουν.

Την ιστορική τοποθέτηση και αξιολόγηση του τραγικού αυτού γεγονότος έκανε η πρόεδρος της ΙΛΕΑ Βάνα Μπεντεβή, η οποία αναφέρθηκε στη διαχρονική έννοια του πολέμου από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους, που η ανθρωπότητα βίωσε τους δύο παγκοσμίους πολέμους, εντάσσοντας την τραγωδία των Καλαβρύτων στο πλαίσιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επισημαίνοντας, ότι ήταν μεν πράξη «αντιποίνων», αλλά η αιτία έγκειται στη «φιλοσοφία του ναζισμού», που επεδίωκε την ολοκληρωτική Άλωση όλης της Ευρώπης, και όχι μόνο…

Αναλυτική αναφορά έκανε ο Φάνης Ζουρόπουλος, που ήταν και ο κεντρικός εισηγητής, καθώς έχει μελετήσει σε βάθος το θέμα «Καλάβρυτα» και « Εθνική Αντίσταση». Ο κ. Ζουρόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα , με αδιάσειστα ιστορικά ντοκουμέντα, απευθείας από γερμανικά και αγγλικά αρχεία και καθήλωσε το πολυπληθές κοινό…

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Εύη Γρίβα, Γεν. Γραμματέας της ΙΛΕΑ, η οποία, ως Κερπινιώτισσα, (καθώς στην Κερπινή, δόθηκε η πρώτη μάχη στις 17 Οκτωβρίου του 1943), έδωσε το «στίγμα» της επόμενης μέρας. Η κ. Γρίβα συγκίνησε, τόσο με το ύφος της, όσο και με τις αναφορές της στην Καλαβρυτινή μάννα…

Την εκδήλωση «έντυσαν» μουσικά η Αργυρή Χριστοδουλοπούλου, τραγουδώντας με την αισθαντική φωνή της «έκαψαν τα Καλάβρυτα» κ.ά., ενώ συνόδεψαν στο πιάνο ο Χρήστος Καραμάνος και στο λαούτο ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, που τραγούδησε επίσης, και συνόδεψε την ερμηνεύτρια στο τραγούδι, όπως και ο κ. Καραμάνος, με την επιμέλεια του Κωνσταντίνου Κλάγκου, κοσμήτορα της ΙΛΕΑ.

Συγκίνηση όταν δύο Καλαβρυτινοί «ξεδίπλωσαν» μνήμες

Το συγκινησιακό κλίμα όμως φορτίστηκε όταν μίλησαν οι δύο καλεσμένοι Καλαβρυτινοί, που αποτύπωσαν τις μνήμες τους, με «απόλυτη» θλίψη… ΄Ηταν η Βασιλική Κατσίνη, η οποία γεννήθηκε εκείνη την αποφράδα ημέρα (13 Δεκ. 1943), ενώ σκότωσαν τον πατέρα της! Ο δε Βασίλειος Καφούσιας, οδοντίατρος, έξι ετών τότε, ήταν μέσα στο σχολείο και βέβαια σκότωσαν και εκείνου τον πατέρα!

Εντύπωση δε προκάλεσε στην ΙΛΕΑ η ανταπόκριση πολλών να προσφέρουν ντοκουμέντα – ιστορικές πηγές, βιβλία, έγγραφα, ημερολόγια και μνήμες), όπως ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο τ. πρόεδρος των εν Αιγίω Καλαβρυτινών, δικηγόρος Δημήτριος Αλεβίζος, αλλά και η πρόεδρος των εν Αθήναις Καλαβρυτινών, δικηγόρος Ελένη Χάμψα, της οποίας ο παππούς Παναγιώτης Χάμψας, ιατρός, περιέθαλψε τους δύο τραυματίες Γερανούς… Η κ. Χάμψα έστειλε ένα πολύ συγκινητικό χαιρετισμό, τον οποίο διάβασε η Αθηνά Σκανδάμη, ταμίας της ΙΛΕΑ, που είχε και το «γενικό πρόσταγμα», καθώς παρουσίασε  το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Εντύπωση επίσης προκάλεσε και ο χαιρετισμός της ποιήτριας και προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Γιάννη και Λένας Στρέφη Κουτσοχέρα, Λέτας Κουτσοχέρα, ενώ απαγγέλθηκε και το υπέροχο ποίημά της «Ρέκβιεμ Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος»… Παρόλο που η γιορτή κράτησε υπέρ το δέον, πολλοί ήταν αυτοί, που ήθελαν να συνεχιστεί, με συζήτηση… Και η ΙΛΕΑ, παρότι έχει κάνει κι άλλες εκδηλώσεις για τα Καλάβρυτα στο παρελθόν, δεσμεύεται να… την επαναλάβει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr