background img
banner
banner

Με συναισθήματα ικανοποίησης και θετική ανατροφοδότηση στους συντονιστές

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΧΑΪΑΣ «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»

Η Α΄ Φάση του Προγράμματος για τη Διαχείριση του Άγχους των Πανελληνίων Εξετάσεων «Δεν είσαι ό,τι γράφεις» που απευθύνεται σε μαθητές και γονείς, με σκοπό την ενδυνάμωση και στήριξη αυτών, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Κέντρο Πρόληψης «Καλλίπολις». Επίσης, με μεγάλη ανταπόκριση διεκπεραιώθηκαν τα προγράμματα ομάδων παιδιών, εφήβων και νέων.

Στις 11, 12 και 19 Νοεμβρίου υλοποιήθηκε στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Καλλίπολις» το εργαστήριο συνολικής διάρκειας έξι ωρών «Δεν είσαι ό,τι γράφεις» για μαθητές της Γ΄ Λυκείου και αποφοίτους που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μέσω βιωματικής και ενεργούς μάθησης, να κατανοήσουν τι είναι άγχος και στρες, να αναγνωρίσουν τους διαφορετικούς τρόπους που επιδρά στο ψυχισμό τους, να αναδείξουν τρόπους διαχείρισης του άγχους και να εξοικειωθούν με τεχνικές χαλάρωσης, ώστε να φροντίσουν τον εαυτό τους με τον καλύτερο τρόπο σε αυτή τη ψυχοπιεστική συνθήκη. Μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας, κατανόησης, αλληλοϋποστήριξης και νοιαξίματος, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν ανησυχίες, σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες. Όπως αναδύθηκε από την προφορική ανατροφοδότηση των ίδιων των εφήβων, άντλησαν δύναμη και κουράγιο από το μοίρασμα και το «μαζί». Επίσης, ενθαρρύνθηκαν να συνδεθούν με τις ανάγκες και τα όνειρά τους και να γεμίσουν τη «βαλίτσα» τους με στόχους, δυνάμεις, δεξιότητες, πηγές στήριξης και ενέργειας.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια ολιστικής παρέμβασης υλοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης, βιωματικό εργαστήριο για τους γονείς των εφήβων που συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα. Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις δικές τους πηγές άγχους και τρόπους αντίδρασης, καθώς επίσης και να εμπλουτίσουν τους τρόπους φροντίδας και στήριξης των ίδιων και των παιδιών τους εν όψει των πανελληνίων εξετάσεων.

Συνολικά, συμμετείχαν 16 έφηβοι και 13 γονείς. Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες -έφηβοι και γονείς- παρείχαν θετική ανατροφοδότηση εκφράζοντας συναισθήματα ικανοποίησης, ανακούφισης και επιθυμίας για συνέχιση του προγράμματος. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να υλοποιηθούν επιπλέον ανατροφοδοτικές συναντήσεις με τους εφήβους και τους γονείς τους.

Βιωματική και ενεργή μάθηση στις ομάδες παιδιών, εφήβων και νέων

Οι αναφερόμενες ομάδες απευθύνονται στην ευρύτερη κοινότητα του νομού Αχαΐας και στοχεύουν μέσω της βιωματικής και ενεργούς μάθησης στην ενδυνάμωση του ατόμου, μέσω της ενίσχυσης των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους. Ειδικότερα, παρέχεται ένα ασφαλές πλαίσιο σύνδεσης και μοιράσματος όπου δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν και να καλλιεργήσουν δυνάμεις και δεξιότητες, να αλληλεπιδράσουν και να συνδημιουργήσουν με συνομηλίκους, να μοιραστούν εμπειρίες και να προβληματιστούν σχετικά με τις αναδυόμενες ανάγκες και αλλαγές του εκάστοτε αναπτυξιακού σταδίου. Παράλληλα, οι ομάδες εκτός σχολικού πλαισίου ενισχύουν την αυτονόμηση μέσα από την αλληλεξάρτηση με τους άλλους, καλλιεργώντας το αίσθημα του ανήκειν και του σχετίζεσθαι προάγοντας την κοινωνικοποίηση και την ομαλή συνύπαρξη.

Αναλυτικότερα, η ομάδα παιδιών ηλικίας 11-12 ετών, με θέμα «Η δύναμη μου… Ο εαυτός μου», επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης με σκοπό την ενδυνάμωση των παιδιών σε ένα σημαντικό μεταβατικό στάδιο από την παιδική ηλικία στην εφηβεία. Συγκεκριμένα, στόχοι της ομάδας ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να συνειδητοποιήσουν ότι είναι μοναδικά και ξεχωριστά άτομα, να καλλιεργήσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τέλος να ευαισθητοποιηθούν στην έννοια και την αξία της διαφορετικότητας.

Όσον αφορά την ομάδα για εφήβους που φοιτούν στις τάξεις του γυμνασίου, με τίτλο «Παίχτης ή Πιόνι; Εσύ επιλέγεις!», βασικός στόχος ήταν να αναγνωρίσουν οι συμμετέχοντες τις δυνάμεις τους και πώς να τις αξιοποιούν στη ζωή και στα σχέδιά τους, να δημιουργούν σχέσεις που θα τους ικανοποιούν και θα τους στηρίζουν στις επιλογές τους, να βάζουν στόχους και να δημιουργούν το δικό τους σχέδιο ζωής.

Τέλος, η ομάδα νέων 18-26 ετών με τίτλο «Create yourself, create your frame» είχε ως στόχο την ενδυνάμωση των νεαρών ενηλίκων, προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό και αυθεντικό εαυτό που θα εκφράζει κυρίως τους ίδιους, δίνοντας μέσα από το παράδειγμα τους, το μήνυμα πως ο καθένας μας δημιουργώντας τον εαυτό του δημιουργεί και το περιβάλλον που τον εκφράζει.

Οι ομάδες είχαν συνολική διάρκεια 8 δίωρων συναντήσεων η κάθε μία και πραγματοποιούνταν σε εβδομαδιαία βάση στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας «Καλλίπολις». Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων ανήλθε στα 39 άτομα.

Με την ολοκλήρωση των ομάδων οι συμμετέχοντες εξέφρασαν συναισθήματα ικανοποίησης και παρείχαν θετική ανατροφοδότηση στους συντονιστές των ομάδων, ενισχύοντας την πίστη μας για την ωφελιμότητα των εν λόγω παρεμβάσεων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr